Bibliotekernes Sprogspor - styrk dit barns sprog

25.01.22
Vil du som forælder gerne hjælpe dit barns sprog på vej, kan du gå på opdagelse på sprogsporet.dk, hvor du finder idéer til lege og gode bøger.

Det har stor betydning, at dit barn kan kommunikere med andre og forstå sprog. Det hjælper dit barn til at få venner og støtter barnet i at forstå sig selv og verden. Et godt sprog er også vigtigt for at lære og for at få en god skolestart senere. Du kan styrke dit barns sprog ved at læse højt og lege med sproget.   

På sprogsporet.dk finder du idéer til lege og gode bøger

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sproglig udvikling og tidlige læsefærdigheder og henvender sig til alle de voksne omkring børn i alderen 0-6 år. 

Skab gode sprogstunder

Skab gode sprogstunder sammen med dit barn lige fra fødslen – jo før, jo bedre. Når du taler, synger og læser højt, så hører barnet sprogets rytme, lyde og en masse ord. Selv om dit barn ikke selv taler, hører barnet de ord, du bruger. Det giver en god basis for udviklingen af dit barns sprog.

Du kan skabe gode sprogstunder med dit barn ved at:

  • Læse sammen – Tal om bogen sammen undervejs og bagefter. Følg op på det dit barn siger og relater gerne bogen til jeres hverdag. Husk også at tale om billederne. Hvis dit barn endnu ikke har noget sprog, så vær ekstra opmærksom på dit barns blik og lyde. Peg på det, dit barn ser på. Sig, hvad det er og gentag barnets lyde, så I får en samtale i gang
     
  • Lege med sproget – Det kan du fx gøre ved at sige rim og remser. De er ofte sjove og gør opmærksom på sprogets lyde. Tit er der fagter til, som gør dem lettere at huske. Du kan måske huske "Lille Peter edderkop" fra din egen barndom?
     
  • Sætte ord på hverdagen – Sæt ord på de ting, I laver. Tal om maden, mens I sidder ved bordet. Fx "Vi skal have kartofler. Vi må puste på dem, for de er varme". Peg og fortæl, hvad I putter i indkøbsvognen, når I handler, fx: "Her er mælken. Vi skal have 4 liter mælk".  Fortæl om de lyde, I hører, fx: "Jeg kan høre, at det ringer på døren".

Bibliotekernes Sprogspor viser vejen

På sprogsporet.dk kan du finde inspiration til aktiviteter, der støtter dit barns sprog og viden om børn og sprog.

For at gøre det let for dig, har vi samlet tips, inspiration og anden relevant information inden for sprog og læsning for de mindste i et månedligt nyhedsbrev.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her

Kom med på sporet af gode sprogstunder!