Emil fra Lønneberg fylder 60 år!

22.05.23
Astrid Lindgrens egen yndlingsfigur fejrer sit 60-års jubilæum.

Den første bog om Emil fra Lønneberg blev udgivet i 1963. Historierne om drengen, der lavede så meget ballade på gården Katholt i Lønneberg i Småland omkring århundredeskiftet, er nogle af Astrid Lindgrens mest elskede.

Der udkom i alt tre kapitelbøger og syv billedbøger, alle illustreret af Björn Berg, og med filmatiseringerne i 1970'erne kom de berømte sange med tekster af Astrid Lindgren og musik af Georg Riedel.

Hurra for Emil!

Så lad og fejre Emil og alle hans skarnstreger den 23. maj. For er der én, der ved hvordan man holder en god fest, så er det jo Emil fra Lønneberg! Som dengang han ordnede julegilde for fattiglemmerne på fattighuset, efter Kommandusen havde spist al deres mad:

”Nu ved jeg en, der skal holde julegilde!”
”Hvem er det?” spurgte Ida.
Emil knaldede igen hånden i kassen.
”Det er mig,” sagde han.
Og så forklarede han, hvordan det skulle være. Det skulle være et julegilde, der sagde spar to til alle andre julegilder, for nu skulle hvert et eneste fattiglem i Lønneberg fattighus til Katholt og det straks!

Og fest blev der! Emils julegilde blev omtalt som "den dag, der blev gjort kål på al maden på Katholt", og der blev snakket om det længe efter både i Lønneberg og andre sogne. 

Tillykke til Emil og tillykke til os, som må læse om alle hans fantastiske skarnstreger!

Materialer