Få styr på lix, let og lydret

Skal I i gang med den første læsning og er du ikke helt stærk i de forskellige læsebetegnelser som lix, let og lydret? På læsesporet.dk er der hjælp at hente.

Når dit barn skal begynde at læse, vil du helt sikkert komme til at stifte bekendtskab med ord som lix, let og lydret. Når man taler om lix- og let-tal, så fortæller tallene noget om, hvor svær en tekst er at læse. Den ideelle sværhedsgrad for at motivere dit barns læselyst er nemlig, at barnet skal kunne læse 90-95 % af tekstens ord.

De lydrette bøger er for de helt yngste læsere, hvor bøgerne er skrevet med lydrette ord i enkelt sprog, som gentager sig. Lix betyder læsbarhedsindex og udregnes efter, hvor mange ord der er, hvor mange sætninger der er og hvor mange ord, der har mere end 7 bogstaver. Let-tal betyder læseegnethedstal og udregnes bl.a. efter hvor mange ord der er, hvordan sætningen er opbygget og hvor mange sider bogen har.

På læsesporet.dk kan du læse mere om de tre betegnelser og klikke dig rundt og få inspiration, tips og tricks til at fange den gode læselyst hos dit barn.

Hvis du kigger længere nede på denne side, kan du finde forslag til bøger med forskellige lix- og let-tal samt lydrette bøger.

På sporet af læseglæde

På Bibliotekernes Læsespor har vi samlet mange af de læseindsatser, som landets biblioteker har udviklet i de senere år. Læsesporet henvender sig til forældre, biblioteker og fagprofessionelle, som alle kan finde inspiration og læsetips til at stimulere børnenes læseglæde.

Børn skal ikke føle at læsning er en pligt, men i stedet opleve at en helt ny verden åbner sig, når man svæver ind i litteraturens univers.