Drenge kigger på ipad

Forældreguide til skærmtid for børn

Bliv klædt på til at forstå og guide dit barns brug af skærme og digitale medier.

Skærmtid og digitale medier er en kilde til både glæder og bekymringer i de fleste børnefamilier. Det bliver ikke nødvendigvis lettere at finde hoved og hale i, når de små poder bliver ældre, og en verden af sociale medier, YouTube-videoer og spil for alvor åbner sig. Og det med mediebrug og skærmtid er ikke sort-hvidt: 

"Skærmtid handler både om tidsmængden, dvs. antal timer og minutter, og om kvalitet, dvs. hvad skærmen bliver brugt til. Det er en god idé både at være opmærksom på tidsmængden og på, hvad dit barn bruger skærmen til, fx til at se tv, til kommunikation, til spil, som redskab mv." - Børns Vilkår

Vi har samlet en række gode guidebøger om børn og digitale medier. Her han du blive klogere på, hvad YouTube er, hvordan dit barn oplever det at være på skærm og få anbefalinger til at sætte rammer for skærmtid.

Du kan også læse mere om børns mediebrug og finde flere gode råd til dig som forælder på Medierådets hjemmeside eller hos fx Børns Vilkår og Red Barnet.

Turen går til YouTube: en guidebog til forældre

Ved du, hvordan YouTube påvirker dit barn, og hvad du skal være opmærksom på som voksen? Kan du tale youtubesk? Har du kendskab til algoritmer og challenges? Hvor pålidelig er YouTube egentlig som barnepige?

Disse og mange andre emner kan forældre og fagfolk få et indblik i i denne vigtige og gennemarbejdede guidebog af Maria Baagøe Bové & Rasmus Kolbe. 

Reserver Turen går til YouTube: en guidebog til forældre her

Dit digitale barn har brug for en voksen

På baggrund af viden om børn og unges digitale færden giver bogen værktøjer og gode råd til forældre og andre voksne om, hvordan du kan opdrage og vejlede om at begå sig i en verden, hvor smartphones, spil og sociale medier fylder stadig mere.

Det er en vedkommende bog, der også giver gode råd til interaktionen med børn omkring deres færden på de sociale medier. Forfatteren bag, Lykke Møller Kristensen, er hverken for eller imod sociale medier, men søger at klæde forældre på, så de kan støtte deres børn i en fornuftig brug.

Reserver Dit digitale barn har brug for en voksen her

Få styr på dit barns digitale verden: guide til det gode onlineliv

En bog om at skabe retningslinjer for god opførsel og opdragelsen i og omkring den digitale verden. Psykolog Ulla Dyrløv har lavet en praktisk guide til forældre, der gerne vil tage ansvar for deres børns onlineliv.

Bogen er opdelt i brugbare afsnit som fx "Sæt dig ind i dit barns digitale liv", " Familieliv i den digitale verden", " Små børn i den digitale verden", "Hvad kan mit barn finde på nettet" og "Forstå dit barns lyst til computerspil".

Reserver Få styr på dit barns digitale verden her 

Få inspiration til endnu flere guidebøger til den digitale verden herunder.

Materialer