Vinderne af Kulturministeriets børnebogspriser

18.05.21
Kulturministeriets børnebogspriser går i år til illustrator Karoline Stjernfelt for den grafiske roman ”I morgen Bliver Bedre, 2. Dronningen” samt forfatter Adam O. for ungdomsromanen ”Den Rustne Verden del 3. Ukrudt”.

Vinder af Illustratorprisen: "I Morgen Bliver Bedre 2 - Dronningen" af Karoline Stjernfeldt

Karoline Stjernfelts grafiske roman ’I morgen bliver bedre, 2. Dronningen’ kan med udbytte læses, eller snarere, opleves, af folk i næsten alle aldre. Bogen tager, som sin forgænger, ’Kongen’, udgangspunkt i de dramatiske historiske begivenheder, der fandt sted i og omkring det danske hof i perioden 1767 – 72. Vi bliver introduceret for et rigt og spændende persongalleri centreret omkring kong Christian den 7, dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge og senere førsteminister Johann Friedrich Struensee. Men dette er ikke historieundervisning. 

Gennem sin eminente grafiske fortælleteknik får Karoline Stjernfelt gjort historien lyslevende. Hver side er disponeret med en sans for dramaturgi og visuelle virkemidler, der engagerer og fastholder læseren fra første til sidste side. Man lærer disse personer at kende som mennesker af kød og blod med tanker, følelser og problemer vi kan relatere til i dag. Og gennem de detaljerede skildringer af miljøer, arkitektur og interiører, og måden disse påvirkes af det skiftende lys, kommer en epoke til live, så man føler, at man selv var til stede. 

Farvelægningen bruges psykologisk til at understrege de forskellige situationer, og hvordan de påvirker sindsstemningen hos personerne i fortællingen. 'I morgen bliver bedre, 2. Dronningen' af Karoline Stjernfelt opfylder til fulde sine ambitioner.

Vinder af Forfatterprisen: "Den rustne Verden del 3: Ukrudt" af Adam O.

Danmark er fortsat ikke et yndigt land, der står med brede bøge, men stadig et øde skraldeland nær salten plastikhav.

De fire søskende og børnehelte er tilbage i Danmark og på jagt efter robotten Skrots hukommelse med den hensigt at afsløre firmaet Atlas’ manipulerende og moralsk undergravende virksomhed. Ramona bliver efterladt med ansvar for sig selv og sin familie på de små skuldre, men med barnets rebelske og legende tilgang til livet i behold.

Drevet af spændingens- og humorens appellerende børnelitterære drivhjul, formår ’Den rustne verden’ at udfolde et fremtidigt klima-skrækscenarie med et persongalleri, der ærligt repræsenterer samfundets karakterer på godt og ondt. Plottet, ja ideen, træder frem som en lysende litterær opfindelse og tilføjer den eksisterende danske børnelitteratur en ny dimension.

Kom med til digital prisoverrækkelse

På grund af Corona-restriktioner er det i år muligt at overvære prisoverrækkelsen, når Kulturministeren overrækker priserne i Kulturministeriet mandag d. 14. juni kl. 15.30.

Prisoverrækkelsen streames direkte fra Kulturministeriets Facebookside

Frem mod prisoverrækkelsen kan skoleklasser deltage i en konkurrence om at vinde et klassesæt og et besøg af en af de to prismodtagere. 

Deltag i konkurrencen på Kulturministeriets Facebook-side

Fakta om priserne

Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Prismodtagerne tæller blandt andre Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Kim Fupz Aakeson, Jakob Martin Strid, Josefine Ottesen og Anna Jacobina Jacobsen.

Læs mere om priserne på Kulturministeriets hjemmeside

Materialer