Biblioteket anbefaler: Julian Barnes ”Når noget slutter”

”Hvad vidste jeg om livet, jeg, der havde levet så forsigtigt? Som hverken havde vundet eller tabt, men bare ladet livet ske, som det ville? Som havde de sædvanlige ambitioner og alt for hurtigt affandt sig med, at de ikke blev indfriet? Som undgik at blive såret og kaldte det overlevelsesevne? Som betalte sine regninger, holdt sig på god fod med gud og hvermand, så vidt muligt, og for hvem ekstase og fortvivlelse meget hurtigt blev ord, man engang havde læst i romaner?”

Allerede under læsningen af ”Når noget slutter” forstår man, at det kun er toppen af isbjerget, man får med.  At teksten har så meget mere at byde på, end det tilsyneladende. Det er den slags roman, hvor man får lyst til at læse hver side forfra med lup og alle sanserne vidt åbne. Der er noget næsten nonchalant overlegent i den måde, Barnes doserer sin fortælling. Han ved, at der ikke skal mere end et par linjer til, før man for alvor er fanget.  Før man er fanget i alvoren.  

Tidens gang spiller en central rolle i historien, der er opdelt i et før og nu.  ”Vi var tre, og han blev så den fjerde” siger Tony Webster om den nye dreng i gruppen, Adrian Finn. Skolen var en drengeskole. De unge mennesker hungrede efter sex, filosofiske åbenbaringer og litteratur.  Adrian var tilsyneladende mere lovende end de andre; klogere, klarere, men de fire lovede hinanden venskab for livet og skiltes. Studierne kaldte. Tony blev kæreste med Veronica.  Det var i de legendariske tressere. Men som Tony konstaterer: ”var det ikke tresserne? Jo, men kun for nogle mennesker og kun visse steder i landet”.

Nu er Tony midaldrende og – i sine egne øjne – middelmådig.  Han har haft en karriere, et kuldsejlet ægteskab og en datter, som han ikke har mere end et godt nok forhold til. Han fortæller om sin ungdom, sin affære med Veronica, vennen Adrians død for egen hånd, sit forliste ægteskab og tankerne om fortiden. Og en dag kommer der et overraskende brev fra en advokat, som vender det hele på hovedet.

”Når noget slutter” er en frydefuld og stærk fortælling om det levede liv. Om erindring, middelmådighed og anger. Og samtidig ikke om nogen af delene. Det er stærk og vedkommende skrivekunst med øjeblikke af eksplosivt litterært materiale.  Julian Barnes er en britisk forfatter, der er født i 1946. Han er uddannet i moderne sprog i Oxford og debuterede i 1980 med ’Metroland'. Flere bøger er udkommet på dansk, blandt andet 'Flauberts papegøje', 'Pindsvinet', 'Over Kanalen'  og 'England, England'. Han har modtaget adskillige priser, heriblandt Bookerprisen 2011.

Materialer