
Årets bedste bøger 2022: Litteraturformidlernes Top-3
Christines Top-3
Om udregning af rumfang I-IV af Solvej Balle
Fra 2020–2022 udgav Solvej Balle efter syv års tavshed de første fire bind af et planlagt syvbindsværk Om udregning af rumfang, og 1. november modtog hun Nordisk Råds Litteraturpris for værkerne.
Bøgerne handler om Tara, der bor i en lille fransk by med sin mand Thomas. Hun er taget til Paris den 18. november, men da hun vågner næste morgen, er det den 18. november igen, og hun oplever præcis det samme som dagen før, mens alle andre ingen erindring har om dagen før.
Det bliver en kamp for Tara for at forsøge at undslippe det tidsloop, hun er fanget i, som fortsætter på forskellige måder i alle de fire bøger, der foreløbig er udkommet.
Om udregning af rumfang 1-4 er prisbelønnet verdenslitteratur og højaktuel lige nu.
Alt dette kunne du få af Josefine Klougart
Josefine Klougarts sjette roman Alt dette kunne du få udkom i efteråret 2021 og handler om Barbara, der er forfatter, opvokset på landet på Mols, nu bosat i København.
Barbara får sit første barn, og kort derefter bliver hendes far alvorligt syg og får en hjerteoperation. Da han vågner, er der noget galt, hans blik er tomt, og der er ingen kontakt med ham. Chokket samler familien, men udstiller også rollefordelingen og hierarkiet mellem dem. Barbara, der er rejst væk til København. Lillesøster Sara, der har været der for familien.
Josefine Klougart skriver erindringsbilleder frem som ingen anden. Hun giver ord til sansninger og beskriver de billeder, der har fastbrændt sig i hukommelsen; hun maler landskaber, stemninger og øjeblikke med præcise ord.
Der er en tone i hendes skrift, der synes at ramme selve sjælen, og som også forbinder mennesket med naturen omkring os.
Station Eleven af Emily St. John Mandel
Station Eleven er en apokalypseroman, der krydsklipper mellem årene op til, at en verdensomspændende influenza slår 99 % af verdens befolkning ihjel, og i År Tyve efter verden, som vi kender den, er brudt sammen.
Tyve år efter pandemien og sammenbruddet lever de overlevende og deres efterkommere i spredte små samfund, og Nordamerika er et lovløst sted med røverier, overfald og drab. Vi følger en lille håndfuld personer, der alle har tilknytning til filmstjernen Arthur Leander, der dog selv dør af et hjerteanfald på scenen, mens han spiller Kong Lear, umiddelbart før pandemien bryder ud.
Blandt andet Kirsten, der er otte år og har en lille rolle i Kong Lear op til sammenbruddet. Nogle år efter kommer hun med i Den Omrejsende Symfoni, som er en trup af musikere og skuespillere, der rejser rundt med deres forestillinger mellem de spredte bosættelser omkring Michigansøen under mottoet ”Fordi det ikke er nok at overleve”.
Emily St. John Mandel skriver mesterligt, og tankeeksperimentet med en næsten mennesketom verden, og hvad de overlevende kan skabe ud af det, er dybt interessant udfoldet i romanen, der tryllebinder læseren fra start til slut.
Thereses Top-3
Indkredsning l-lll af Carl Frode Tiller
Romantrilogien Indkredsning l-lll er et råt og psykologisk nuanceret portræt af en mand og hans omgivelser. David har glemt, hvem han er. En avisannonce opfordrer venner og bekendte til at skrive breve til ham, der kan stimulere hans hukommelse.
Brevene danner tilsammen en fascinerende mosaik af portrætter fyldt med knuste drømme og mislykkede relationer. Flere af historierne er indbyrdes modstridende. Først i slutningen af bind 3 giver David sig til kende, og historien om ham og hans hukommelsestab tager en sidste uventet drejning.
Carl Frode Tiller beskriver med stor indlevelse og overbevisning svære familierelationer, klasseskel, social arv og identitetskriser. Han har stor sans for det komplekse, psykologiske spil mellem mennesker, og viser, hvordan vores liv udfolder sig i samspil og modspil med andres.
Indkredsning l-lll er en medrivende og raffineret romantrilogi, der er mesterligt fortalt og rasende godt komponeret!
Ting jeg ikke vil vide og Livets omkostninger af Deborah Levy
Deborah Levys prisbelønnede erindringstrilogi beskriver hendes liv i henholdsvis 40’erne, 50’erne og 60’erne og handler overordnet set om at finde sin plads i verden.
I Ting jeg ikke vil vide befinder Levy sig midt i en livskrise. Hun ser tilbage på sin barndom i Sydafrika under apartheid og på ungdomslivet i England. Hun har svært ved at finde ud af, hvor hun hører til. Skriften viser sig at være dér, hvor hun føler sig allermest hjemme.
I Livets omkostninger mangler Levy et sted, hvor hun kan skrive sine bøger. Hun er lige blevet skilt og bor nu i en lille lejlighed med to teenagedøtre. Hun finder endelig skrively i en venindes haveskur og kæmper en brav kamp for at holde sammen på sig selv og familien.
Deborah Levy reflekterer indsigtsfuldt og levende (og med stor humor) over fortid og nutid, identitet, kvinderoller, litteratur og kærlighed. Hun er skarp og livsklog – og virkelig godt selskab!
Afslutningen på trilogien udkommer på dansk i starten af 2023.
Pige, 1983 af Linn Ullmann
Pige, 1983 er et møde mellem forfatteren som ung pige og hendes 55-årige nutidige jeg. I fragmenterede erindringsglimt forsøger hun at rekonstruere vinteren 1983, hvor hun som 16-årig bliver spottet af en kendt modefotograf i en elevator i New York og for første gang møder det længe ventede blik fra en mand.
Den 44-årige fotograf inviterer pigen til Paris, hvor han vil fotografere hende til det franske modeblad Vogue. Pigen farer både i overført og bogstavelig forstand vild i Paris’ gader og ender hjemme i fotografens seng. Mødet med den ældre mand vækker både begær, lyst og skam.
”Pige, 1983” er en stærk og modig bog om lyst og begær og om magt og afmagt. Tematikken i romanen lægger sig på mange måder i forlængelse af debatten om #MeToo, og kan umiddelbart læses som en overgrebshistorie.
Fortællingen har dog langt flere nuancer med, der både beskriver den modne mands magt og manipulation og den unge kvindes lyst og trang til bekræftelse.
Pauls Top-3
Hullet af Hiroko Oyamada
Asahis mand er blevet forflyttet til salgsafdelingen i nærheden af sit barndomshjem på landet. De økonomiske betænkeligheder ved, at Asahi må kvitte sit arbejde, opvejes let af svigerforældrenes tilbud om, at de ganske gratis kan flytte ind i nabohuset.
Husmoderdrømmen bliver dog mindre og mindre lyserød, som dagene går i det nye hus, lange og begivenhedsløse. Varmen er ulidelig og cikadernes larm ubarmhjertig. Nok kommer hendes mand hjem for at spise aftensmad, men egentlig bare for at glo på sin mobiltelefon.
En dag beder svigermor Asahi om at gå ned til døgnkiosken og betale nogle regninger. På vej derned ad en sti langs floden, ser hun pludselig et sort dyr. På trods af bange anelser følger Asahi efter dyret, der pludselig forsvinder i det høje græs, og bump! falder Asahi i et hul.
Ud af det blå dukker naboen Sera op og hjælper Asahi ud af hullet. Men hvad end det er, har noget forandret sig.
Hullet er en på samme tid forunderlig og sært foruroligende lille roman, der uden de store armbevægelser eller sproglige dikkedarer sætter fingeren på flere ømme punkter i vores familie- og arbejdsliv – og i (verdens)samfundet i det hele taget.
The Man Who Lived Underground af Richard Wright
Fred Daniels er på vej hjem fra arbejde – på vej hjem til sin højgravide kone – da en politibil kommer kørende og stopper op ved siden af ham. Ud af bilen stiger tre hvide politibetjente, der vil vide, hvor han har været og hvad han har lavet.
Fred svarer beredvilligt, men betjentene tror ikke på den unge, sorte mand. Han tvinges ind i bilen, og pludselig spørger den ene betjent: ”What did you do with the money […] boy […]? The money you took after you killed’em…”.
Turen går til politistationen, hvor Fred Daniels bliver udspurgt og gennemtæsket, og til sidst tvinges til at underskrive et stykke papir, han i sin tilstand ikke kan læse. Hvad han har underskrevet, er en tilståelse på et dobbelt-drab han ikke har begået.
At vi i dag, godt 80 år efter den blev skrevet, får muligheden for at læse en ikke tidligere publiceret roman af Richard Wright er i sig selv en begivenhed. Richard Wright står som en af sin tids mest indflydelsesrige forfattere.
Sneleoparden af Sylvain Tesson
”Der er et dyr i Tibet, som jeg har forfulgt i seks år”, sagde Munier. ”Det lever på højsletterne. Man må gå langt for at se det. Jeg skal tilbage dertil til vinter, tag med mig”. ”Hvad er det for et dyr?" ”En sneleopard”, sagde han. ”Jeg troede, den var forsvundet”, sagde jeg. ”Det er det, den vil have os til at tro”.
En sådan invitation – tilmed fra den anerkendte naturfotograf Vincent Munier – kan den berejste forfatter og eventyrer, franskmanden Sylvain Tesson, naturligvis ikke stå for. Så sammen med Munier, dokumentaristen Marie og Leo begiver Tesson sig af sted til Kunlun-bjergene i Tibet – for om muligt at finde og fotografere den sagnomspundne sneleopard.
Sneleoparden er en poetisk beretning, skrevet af en belæst og vidende forfatter. Om de finder sneleoparden eller ej skal ikke afsløres, men det er egentlig også lige meget. Turen ind i Tibet er det hele værd. For ud over at være spændende og smukt fortalt, maner Sneleoparden til eftertænksomhed – til at se på os selv og det liv vi lever.
Signes Top-3
Dit fravær er mørke af Jón Kalman Stefánsson
Med romanen Dit fravær er mørke sætter Jón Kalman Stefánsson endnu engang en ny, høj standard for, hvad litteraturen er og kan. Han demonstrerer sin særlige magiske realisme og han viser både fattigdommens trætte ansigter og den kærlighed imellem mennesker, der sikrer dem et liv i fortællingen uden for fraværets mørke.
På en gravsten, der optræder i starten af romanen, står der: ”Dit fravær er mørke, mindet om dig er lys”. Og ud fra den sætning blomstrer hele romanen. Dit fravær er mørke er på én gang en familiekrønike, en kærlighedsfortælling og en dagligdags beretning om livet på landet.
Men mest af alt er det måske en fortælling om fortællingen. For hvad er en fortælling egentlig
Tilståelser af Christian Mørk
Scenen er sat til dramatik i Christian Mørks skæbnefortælling Tilståelser.
Vi befinder os i 1943, hvor Amerika og Japan udkæmper krig på havet, og en amerikansk besætning er nødlandet uden radio. En flok japanske piloter styrter også ned lige i nærheden, og nu sidder dødsfjenderne tæt sammen med to kvinder, der som blinde passagerer havde sneget sig ombord på et af flyene.
Her begynder en helt anden krig at blive udkæmpet i det små. Christian Mørks roman fra 2022 er en barsk fortælling om, hvem vi er, når alt tages fra os. Et psykologisk drama om det, der gemmer sig under overfladen.
Annas sang af Benjamin Koppel
Annas sang handler om en kvinde, der ofrer sine drømme for familien, men som altid bærer musikken i sig – og med sig.
Annas sang, der er Benjamin Koppels første roman, er inspireret af en sand historie, nemlig hans egen grandtante Anna Koppels historie. Vi befinder os i 1930’ernes København, hvor den unge jødiske kvinde står overfor valget mellem at følge sit hjerte eller ofre sig og opgive både musikken og den mand, hun elsker.
Med denne roman skriver Koppel en form for mening ind i den meningsløshed, der har fulgt Hanna – og som hende, mange andre kvinder, gennem livet.
Skrevet af Christine Fur Fischer, Therese West Boardman, Paul Calderara Eskekilde og Signe Pallisgaard.