Jack Kerouac og bogen Big Sur

Biblioteket anbefaler: Bogen "Big Sur”

"Big Sur" er måske den mest ærlige af Jack Kerouacs romaner. En poetisk og smuk, men også voldsom og mørk roman, hvori han skildrer berømmelsens pris og sit store alkoholmisbrug.  

Med romanen Vejene blev forfatteren Jack Kerouac på et øjeblik en berømthed i USA, den modvilligt ukronede konge af beatgenerationen. Fem år efter, i 1962, udkom Big Sur.

På flugt 

”Det er min første tur hjemmefra (min mors hus), siden Vejene udkom, den bog, der ”gjorde mig berømt”, ja, faktisk så berømt, at jeg i tre år er blevet drevet til vanvid af de evindelige telegrammer, opringninger, forespørgsler, breve, gæster, journalister, snushaner (mens jeg sidder og gør mig klar til at skrive en historie, lyder der en kraftig stemme gennem kældervinduet: HAR DU TRALVT?) …”.

Bange for at miste gnisten, kvalt i al denne nysgerrighed og virak, flygter Jack Duluoz (Jack Kerouacs alter-ego) til vestkysten for at kunne skrive mere, drikke mindre og trække vejret i en mere afslappende atmosfære. 

Lorenzo Monsanto har lånt ham sin hytte i det vilde og smukke Big Sur i Californien. Efter et mislykket forsøg på at rejse ind i San Francisco incognito – ”fiskerhue og fiskerjakke og vandtætte bukser” (og godt lakket til) – kommer Jack Duluoz endelig ud til hytten.

Her, i den vilde natur, i skovene, ved havet, oplever han en nærmest ekstatisk lykke, får lysende visioner, og genfinder den følelse af frihed, han på mange måder, og det ufrivilligt, er blevet eksponent for. 

Tur-retur-nedtur 

Planen synes at lykkes. Men ensomhed og kedsomhed får ham til at forlade hytten og tage tilbage til San Francisco. Og pludselig – foranlediget af en kats død, måske – fra at flyve i ekstase i den høje himmel over Big Sur, begynder endnu en nedstigning i alkoholismens dybder – spas med vennerne, en slags romance, uenigheder og pludselige nedture, betonet af en gennemgribende splittelse:

Hvem er jeg? Jack, der skriver eller Jack, som andre ser, som jeg skriver om i mine romaner?

Igen vender han tilbage til hytten i Big Sur, denne gang med et slæng af venner, han har inviteret. Men alkoholen flyder, og Jack og hele hans livsfilosofi, syntes en afgørende nat ligesom at smuldre med frygt for helt at gå i opløsning.

Beatnikkernes konge

Big Sur er en på mange måder barsk fortælling, men samtidig også en hyldest til friheden, naturen og venskabet – og som så meget andet fra Jack Kerouacs hånd, en poetisk og smuk bog, godt oversat af Brian Dan Christensen.

Et glimrende eksempel på ”spontan prosa” – en stil Jack Kerouac opfandt, og som i mange år efter – ja, vel stadigvæk – skulle udvirke stor indflydelse på et utal af forfattere i USA og verden over – herhjemme for blandt andre Dan Turèll. 

Jack Kerouacs popularitet eksploderede med udgivelsen af romanen Vejene, og den dag i dag er han lige så kendt for sin livsfilosofi som for sit egentlige forfatterskab. Jack Kerouac – beatnikkernes konge – døde af druk i 1969.

Materialer