Ida Jessen og bogen Kaptajnen og Ann Barbara
Foto: Niels Grønkjær

Biblioteket anbefaler: Bogen: "Kaptajnen og Ann Barbara"

10.10.23
Den anmelderroste storfilm “Bastarden” har netop haft premiere i de danske biografer med Mads Mikkelsen i den bærende hovedrolle. Filmen, der er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat, er baseret på Ida Jessens roman "Kaptajnen og Ann Barbara" fra 2020. 

Kaptajnen og Ann Barbara foregår tilbage i 1754 og er intet mindre end en western fra den jyske hede.

En fremmed ankommer til en fjernt beliggende egn med en mission. Den fremmede er kaptajnen Ludwig von Kahlen. Han er kommet fra Nordtyskland til den øde hede et sted uden for Viborg for at bevise, at ørkenen kan opdyrkes.

Kaptajnen bygger sig et hus øverst på en bakketop og udsættes her for den ustoppelige og skånselsløse vind: 

”Vinden hyler over heden. Den kommer ude fra havet hundrede kilometer borte og møder ingen modstand, før den rammer kaptajnens hus. Vinden slår mod ruderne, banker ned i skorstenen, river i de tykke egeplanker, der er bragt ud til heden helt fra skovene i Silkeborg. Der bor onde djævle i vinden, den pisker jorden med regn, den hviner og tuder”.

En dag kommer en glarmester forbi med sin datter, som han smider i dammen i en brandert. Kaptajnen køber pigen for 20 skilling, og således flytter den bandende og ret vakse Anmai Mus ind.

Hun lærer efterhånden at skrive og navngiver verden med sine egne ord og hjælper den svagtseende kaptajn med landmåling og kortlægning af heden – et omfattende projekt, som kaptajnen kæmper indædt på at fuldføre: 

"Kaptajnen er kommet for at fæstne heden til papir, og når det er gjort til hans tilfredshed, skal papiret sendes i en forseglet pakke til Rentekammeret i København, hvor det skal ligge til verdens ende”.

Den gådefulde Ann Barbara

Ingen ved, hvem der ejer heden. Den brutale godsejer Schinkel mener, at den er hans. Men en sommerdag kommer den gådefulde Ann Barbara vandrende over heden. Hun allierer sig med kaptajnen, og så begynder der at ske ting og sager!

Ann Barbara er meget effektiv og produktiv og har et veludviklet talent for at få meget ud af lidt. Relationen mellem Ann Barbara og kaptajnen bliver mere og mere tæt og fortrolig. 

Vi følger den aldrende kaptajn og landmålers udfordringer med at få noget til at leve i den sandede jord. Igen og igen kommer den ondskabsfulde godsejer Schinkel på tværs og forsøger at forpurre kaptajnens projekt.

Schinkel ydmyger bønderne, voldtager deres koner og er meget ukærlig over for sin unge hustru, som kaptajnen til gengæld udvikler et blødt punkt for.

Ondskab og kærlighed

Kaptajnen og Ann Barbara er en formfuldendt roman, der sætter spot på store begreber som ondskab og kærlighed og om at turde kæmpe for en sag trods evig modgang.

Den handler om at kæmpe for og imod naturens stærke kræfter. Portrættet af kaptajnen Ludwig von Kahlen viser tydeligt hans ukuelighed og stædighed på lige fod med den evige vind og det genstridige jyske hedelandskab.

En lang række af romanens karakterer har forlæg i virkeligheden, mens Ann Barbara og Anmai Mus er fri fantasi. Ligesom i Ida Jessens prisbelønnede roman En ny tid (2015) giver hun hér sine læsere et unikt indblik i et vedkommende og dramatisk stykke Danmarkshistorie. 

Kaptajnen og Ann Barbara er af flere litteraturanmeldere blevet udråbt som Ida Jessens hovedværk til dato.

Ida Jessen

Ida Jessen 

(født 1964) debuterede i 1989 med novellesamlingen Under sten. Hun har modtaget mange priser for sit forfatterskab, bl.a. Søren Gyldendal Prisen i 2009.

I 2010 fik hun De Gyldne Laurbær for romanen Børnene, som ligeledes var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. I 2014 blev hun igen nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris – denne gang for novellesamlingen Postkort til Annie.

Hun fik Blixenprisen og DR Romanprisen i 2016 for romanen En ny tid, og i 2017 modtog hun Kritikerprisen for Doktor Bagges anagrammer.

Materialer