Monumenter og Tonny Vorm
Foto: Berit Lund

Biblioteket anbefaler: Bogen "Monumenter"

24.08.23
"Monumenter" er en atypisk cykelbog. Den handler ikke om én rytter, en bestemt stor fortælling, men om fem af de største løb i landevejscyklingen.

Forfatteren Tonny Vorm skriver om de løb, der har været med til at fostre cykelsportens store myter og største personligheder.

Nemlig de fem monumenter Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet rundt. For det er ikke kun de tre Grand tours, Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a Espagña, der har været med til at udødeliggøre ryttere som Bartali, Coppi, Merckx, Anquetil og Pogačar.

Det er i den grad også endagsløbenes uforudsigelighed og hårdhed, der gør dem så prestigefyldte at vinde.

Sansende anekdoter

De fem monumenter bliver kørt i Italien, Belgien og Frankrig. Med undtagelse af det sidste løb, Lombardiet rundt, som køres i efteråret, køres løbene i foråret i al slags vejr: Roubaix i regnvejr og mudder, Milan-Sanremo i det særligt bløde, første forårslys, Flandern rundt i slud og Liège med sit trøstesløse landskab i hård vind og Lombardiet rundt med de tusind faldende blade.

Løbenes fællesnævner er, at de alle er meget lange og hårde og særligt Paris-Roubaix og Flandern rundt er berygtede for deres nådesløse brostensstykker. Tonny Vorm skriver med stor entusiasme om alt dette. Det gør han med personlige og sansende anekdoter som her, hvor han beretter om sin egen oplevelse fra Milano-Sanremo i 2022:

”Starten på løbet går som noget nyt fra Vigorelli-banen, hvor rytterne indskriver sig og vinker til publikum, inden de triller tilbage til deres holdbusser på Corso Sempione. Stemningen er overraskende afslappet. Ældre mænd med avis under armen slentrer langs den brede boulevard. Den blå himmel spejler sig i deres solbriller. Der skrives autografer, uddeles kulørte drikkedunke, mekanikere retter sirligt på sadler. Milano er ikke let at imponere”.

Anekdoterne fletter sig ind i store fortællinger om løbenes historie og de helt store ryttere i et nøgternt sprog, samt interviews med udødelige klassikerryttere, som bl.a. schweiziske Fabian Cancellera og danske Matti Breschel.

Dette giver bogen en stor spændvidde og appellerer til den mest inkarnerede og belæste cykelentusiast, der vil vide alt om monumenternes rute, og nybegyndere, der vil lære mere om cykelsportens historie. 

De flamske arbejdere og de mange detaljer

Tonny Vorm skifter på elegant vis mellem det personlige og det historiske, men har også et godt blik for skæve detaljer og løbenes kulturelle og politiske betydning. Kuriøse detaljer, som hvorfor det ikoniske cykelmærke Bianchi har fået sin celestegrønne farve efter en italiensk dronning, udlægges.

Flanderns historie gennemgås og viser, hvordan arbejderkulturen i Flandern er tæt knyttet til cykelsporten, som der står: ”Cykling har traditionelt været en arbejdersport”, da fysisk styrke og udholdenhed er centrale egenskaber for at vinde de store monumenter. Særligt Flandern rundt med sine brosten og mange højdemeter.

Derudover hører vi historier om flere af cykelsportens største helt store ryttere: Jacques Anquetils eneste monumentsejr i Liège-Bastogne-Liège, Bernhard Hinaults had til Paris-Roubaix’ brosten og Fausto Coppis cykeltur op gennem et krigshærget Italien efter 2. verdenskrig for at køre Lombardiet rundt.

Hvert kapitel slutter med en kort passage om de store danske cykelrytteres historie med løbene, så vi kan sidde og klappe lidt med klaphatten, dog uden at de overtager bogen, hvilket er forfriskende. Til sidst er bogen forsynet med et rigt register og en udførlig statistik.

Materialer