Knud Rasmussen

Biblioteket anbefaler 'En værkende tand – striden om 2. Thule-ekspedition' af Knud Michelsen

Knud Michelsen er efterkommer af Knud Rasmussens søster og har skrevet en bog om 2. Thule-ekspedition, som Knud Rasmussen ledte i årene 1916-18. Polarrejsen var underlagt ekstreme forhold og fik et dramatisk udfald. Læs litteraturformidlerens anbefaling her.

Denne uges anbefaling er en bog, som jeg selv fik anbefalet af en flittig låner umiddelbart før min juleferie. Og hun talte så varmt om bogen, at jeg tilbragte en stor del af min læsetid henover jul og nytår sammen med den.

En værkende tand – Striden om 2. Thuleekspedition udgivet i 2017 på Rosinante og skrevet af Knud Michelsen, der er efterkommer af Knud Rasmussens søster. Bogen handler om 2. Thule-ekspedition, som Knud Rasmussen ledte i årene 1916-18, og som blev dramatisk, idet to af ekspeditionens deltagere mistede livet undervejs. Udover Knud Rasmussen deltog den unge geologistuderende Lauge Koch, der siden blev arvtager til Knud Rasmussen som polarforsker og grønlandsfarer, den svenske botaniker Thorild Wulff, og fire grønlandske mænd med erfaring fra tidligere ekspeditioner.

Omstændighederne omkring og ansvaret for de to dødsfald på ekspeditionen resulterede i en strid mellem Koch og Rasmussen, som fortsatte i tiden efter ekspeditionens afslutning og endda efter Rasmussens pludselige død som kun 54-årig af en blodprop i lungen i 1933 i Gentofte. I den forbindelse skrev Koch en meget kritisk nekrolog over Rasmussen, som blev bragt i Politiken, og som siden blev årsag til, at både Thulekomiteen og andre videnskabelige fagfæller tog skarp afstand fra Koch.

Michelsen citerer direkte kilder som Rasmussens og Kochs breve og dagbogsoptegnelser under ekspeditionen, og hans fremstilling af især selve ekspeditionen i bogens første del er et spændende indblik i en polarrejse under ekstreme forhold for at kortlægge nogle af de hvide pletter på landkortet, som stadig fandtes for 100 år siden. Dertil kommer det dramatiske udfald af rejsen, som i høj grad chokerer en nutidig læser. En interessant og velskrevet bog. 

Knud Michelsen, født i 1945 og barnebarn af polarforskeren Knud Rasmussens søster, er cand.mag. og har skrevet flere bøger om tværfaglige emner inden for litteraturhistorie, medicinalhistorie og filosofi og dertil en række bøger om Knud Rasmussen.

Af litteraturformidler Christine Fur Fischer, Gentofte Hovedbibliotek

Materialer