Biblioteket anbefaler 'Stormfulde højder' af Emily Brontë

Emily Brontës mesterlige klassiker 'Stormfulde højder' fra 1847 er en af verdenslitteraturens allermest dystre kærlighedshistorier, som efterlader sin læser mærket for altid. Hør om bogen og se en filmatisering på Hovedbiblioteket onsdag 4. december kl. 17-20.

Historien om Catherine og Heathcliff, hvis følelser for hinanden er så eksplosive, at de påvirker en lang række familiemedlemmer i flere generationer af de to nabofamilier Earnshaw og Linton på den forblæste hede i Yorkshire, er en intens og dyster kærlighedshistorie. 

Heathcliff er en mørklødet gadedreng, som Catherines far tager til sig som en søn, men hvis tilstedeværelse på familiens ejendom Wuthering Heights bliver skæbnesvanger for både familien Earnshaw og Linton på nabogodset Thrushcross Grange. Allerede som børn opstår der en dyb og inderlig kærlighed mellem Cathy og Heathcliff, men en blanding af grådighed, stolthed, forventninger, forskellen i deres stand og almindelige tilfældigheder er tilsammen skyld i, at Cathy i stedet gifter sig med den lyse, velopdragne nabosøn Edgar Linton, hvilket sætter gang i et hævntogt af dimensioner fra Heathcliffs side, der får tragiske konsekvenser.

Romanen er på flere måder storslået litteratur. Intensiteten i karakterernes følelser og dybden i deres psykologiske profiler er kompleks og rigt udfoldet og afspejles i beskrivelserne af det stormomsuste, ugæstfrie hedelandskab, mens selve fortællestrukturen er innovativ og fængslende. Som i en kinesisk æske med mindre æsker indeni er der flere lag af fortællere, og vi ser hovedpersonerne fra forskellige vinkler. Dels gennem Mr. Lockwood, der er ny lejer på Thruscross Grange og besøger Wuthering Heights, dels af Nelly Dean, der er lidt ældre end Catherine og hvis mor var tjenestepige på Wuthering Heights. Hun bliver selv tjenestepige og barnepige først på Wuthering Heights og senere på Thruscross Grange og er dermed øjenvidne til historien om de to familier, som hun år senere fortæller videre til Mr. Lockwood.

Emily Brontë nåede kun at skrive denne ene forrygende roman, da hun bare et år efter, at Stormfulde højder udkom, døde som 30-årig af tuberkulose.

Bogen bag filmen
Onsdag 4. december kl. 17 ytil ca. 20 er der arrangementet Bogen bag filmen på Hovedbiblioteket, hvor Christine Fur Fischer fortæller om Emily Brontës Stormfulde højder og efterfølgende vises en filmatisering af romanen.


Af litteraturformidler Christine Fur Fischer, Gentofte Hovedbibliotek

Materialer