Biblioteket anbefaler: 'Verdens lys' af Halldor Laxness

Ligesom med mennesker er der bøger, som man bliver ved med at vende tilbage til. Bøger, som er blevet en del af den man er, og som bliver ved med at skabe ny betydning lige meget hvor i sit liv, man befinder sig og hvordan.

Sådan en bog er Halldor Laxness ”Verdens lys”, der er titlen på Gyldendals samlede udgave af de fire romaner ”Verdens lys”, ”Sommerlandets slot”, ”Digterens hus” og ”Himlens skønhed”. Værket følger almuedigteren Olaf Kárason, der kalder sig selv Ljósvikingen. Som nyfødt blev han sendt bort fra sin mor, man bar ham over fjeldet i en sæk en vinternat. Han lever et forhutlet barneliv som plejebarn, er i otte år sengeliggende under skråvægen i badstuen med diverse indvortes svagheder, der er så voldsomme, at lægen ikke ser andre løsninger, end at obducere ham. Men han har sit digtersind.

Jørgen Bukdahl skrev i 1938 meget rammende i Politikens kronik: ”Det er skønne og henrivende bøger, de skønneste, der paa mange Aar er kommet herhjemme, en Hvile for Sindet og en Opbyggelse for Sjælen. Her er en Mand, der spiller Cello midt i Tidens forvirrende Saxofonmusik og Refrænpsykose, Akkompagnementet til hele vores Horisontløse Barbarkultur” Man følger O. Kárason, da han flytter til en lille kystby, hvor han starter en utrættelig kamp for at leve af kunsten og det åndelige.

Romanen er en varm og satirisk tur gennem Laxness Island, hvor Gjenrejsningsselskabet og Pjetur Dobbelthest regerer, men bogen har langt dybere rødder, stærkere understrømme, højere toner og uendelig meget mere indhold, end det socialrealisttiske og groteske. Bogen handler om kunsten. Om hvordan kunsten bliver til og om dens væsen, men endnu mere om kunstens vilkår –og vigtighed – blandt menneskene. ”Verdens lys” er et hylende morsomt og gribende værk. Det er så smukt tænkt, at det for altid vil stå som et uudslukkeligt lys i (i hvert fald denne læsers) verden.

Den islandske nobelpristager Halldór Laxness (1902-1998) er en central og uudslettelig skikkelse i det tyvende århundredes europæiske litteratur.
 
 

Materialer