Billede af bøger og unge

Nogle af de bedste YA-bøger fra året, der gik

20.12.23
Er du til kærlighedsromaner, realistiske romaner om hverdag og venskab, krimier, spænding, eller fantasy?

Uanset hvad, er der meget at vælge i mellem – og herunder finder du et udvalg af nogle af de bedste bøger fra året, der gik.

Realitisk YA

Sofie Riis Endahls Vi dør alligevel snart handler om Jehovas Vidner – og vi følger skiftevis de to hovedpersoner Vibe og Mads, som begge lever ensomme, søgende liv. Da Vibe bliver forelsket i Mads’ storebror Stig, forsøger Mads ar gøre alt for, at Vibe skal indse, at Jehovas Vidner er en sekt og ikke det gode fællesskab, hun tror det er. Det er en barsk fortælling om valget mellem en verden i kaos og frihed eller en verden i orden, tryghed og ubrydelige regler.

Kan du lide realistiske romaner, skal du også læse Sarah Engell og Sanne Munk Jensens Giv mig tiden igen – en roman om et begyndende voksenliv, som hovedpersonen Kat slet slet ikke har lyst til. 

Promise Boys af Nick Brooks er en thriller om race, fordomme og retfærdighed og handler om de tre drenge J.B., Ramón og Trey, som går på den prestigefyldte skole The Urban Promise Prep. Da deres skoleleder en dag bliver dræbt, og politiet snuser rundt på skolen, bliver trioen pludselig sagens hovedmistænkte. Mens de tre forsøger at bevise deres uskyldighed, må de gå sammen for at finde den rigtige drabsmand, før de selv bliver arresteret.

Romantik og identitet

Milo & Molly er ikke kærester er en smuk historie om venskab og kærlighed og handler om de to bedste venner Milo og Molly. Da Milo springer ud som nonbinær og begynder at date piger, må Molly spørge sig sig selv, om de nu også kun er venner.

Alice Oseman, som har skrevet Heartstopper, er fantastisk og skal læses. Solitaire blev skrevet flere år, før Heartstopper-bøgerne udkom, men den foregår i perioden efter, Nick og Charlie bliver kærester. Alice Oseman blev så vild med sine to bifigurer i Solitaire, at hun fik lyst til at skrive deres kærlighedshistorie. Du finder flere af Alice Osemans bøger i listen herunder.

Never never af Colleen Hoover og Tarryn Fisher kan også anbefales - det er en slags romantisk thriller. Charlie Wynwood og Silas Nash har været bedste venner, siden de var små, og kærester siden de var 14, men en morgen aner de ikke, hvem de selv eller hinanden er. En rigtig pageturner!

Krimi, spænding og fantasy

Har du læst Karen McManus og elsker krimi og spænding, kan du helt sikkert også lide Holly Jacksons bøger. Det er spændende med masser af suspense og plottwists.

Læser du helst fantasy, har du måske allerede læst serien Folk of the Air af Holly Black. Hvis ikke – så gør det! Fjerde del af serien er lige udkommet – men den skal selvfølgelig læses i rækkefølge, så start med Prinsen af ondskab, hvor Jude og hendes søster Tarryn som børn er blevet bortført til den eventyrlige verden Faerie. Her vokser de op blandt feer, alfer og elvere. Men det er hårdt at være et dødeligt menneske blandt gudesmukke og udødelige skabninger.

God læselyst! 

Materialer