Sherlock Holmes på Ordrup Bibliotek
Sherlock Holmes på Ordrup Bibliotek

Nye sherlockianere kan begynde her

07.02.17
I år er det 130 år siden, den første roman om Sherlock Holmes udkom. Vi anbefaler litteratur, film og tv-serier til dig, der er nysgerrig på makkerparret Sherlock Holmes og Dr. John Watson.

Arthur Conan Doyle – Den komplette Sherlock Holmes-udgave

Det lyder underligt, men det er først i disse år, alle Conan Doyles fortællinger om Sherlock Holmes udkommer på dansk i en samlet oversættelse i den rigtige rækkefølge og i det rigtige antal bind, nemlig ni. Start fra en ende af og følg med i, hvordan sagaen udvikler sig. Alle ni bind har introduktion og noter, der er skrevet af redaktøren af Sherlock Holmes Klubbens blad, Sherlockiana, Svend Ranild

Værker af Arthur Conan Doyle

Baskervilleslægtens hund

Den mest berømte Holmes-roman er Baskervilles hund, eller som den hedder i den nye udgave Baskervilleslægtens hund. Den er egentlig atypisk for fortællingerne, for Holmes glimrer ved sit fravær i store dele af fortællingen. Med den selvlysende hund og det ensomtbeliggende gods på den mørke Dartmoor-hede er den langt mere uhyggelig end de andre fortællinger. I romanens begyndelsen laver Holmes et paradenummer af deduktion: En glemt spadserestok sætter ham i stand til at beskrive stokkens ejer. – Den første roman, Et studie i rødt, skildrer det første møde mellem Holmes og Watson, der netop er vendt såret hjem fra krigstjeneste i Afghanistan. Den Holmes, han møder, er virkelig en sær snegl.

Skandale i Bøhmen

Holmes-kendere har forskellige yndlingsfortællinger blandt de 56 noveller, men til de bedste hører den allerførste, Skandale i Böhmen. Et brev sætter fortællingen i gang og med snarrådighed, forklædninger og skrapsind løser Holmes gåden. Eller rettere: Det gør han egentlig ikke, for historiens kvindelige hovedperson, Irene Adler, gennemskuer ham. Derfor omtaler han hende altid ”med den ærefulde betegnelse ’kvinden’”, som Watson skriver.  

De rødhåredes forening

Conan Doyle på slap line i den sjove fortælling om manden, der på grund af sit pragtfulde røde hår bliver ansat af ”De rødhåredes forening”. Her skal han skrive leksikonnet af fra start til slut; men da foreningen pludselig bliver nedlagt, henvender han sig til Holmes.

Den sidste opgave & Det tomme hus

Conan Doyle besluttede sig i 1893 for at slå Holmes ihjel. Til det formål opfandt han en forbryder, der kunne være Holmes’ ligemand, matematikgeniet Professor Moriarty, ”forbrydelsens Napoleon”. I fortællingens dramatiske højdepunkt udkæmper de en kamp på liv og død ved Reichenbach-vandfaldet i Schweiz. Da Conan Doyle 10 år senere genoplivede Holmes, skete det i fortællingen om ”Det tomme hus”, hvor Holmes vender tilbage til Baker Street og forklarer, hvordan han overlevede ved Reichenbach og i vage vendinger fortæller, hvad han har lavet de seneste tre år.

Det brogede bånd

I 1927 bad The Strand Magazine, der havde i tidens løb havde udgivet alle novellerne, Conan Doyle over at lave en liste over hans egne yndlingshistorier. På førstepladsen kom ”Det brogede bånd”, som han også havde omarbejdet til et teaterstykke. Holmes og Watson bliver hidkaldt til et ensomt beliggende hus, hvor døden luren. Husets ene giftemodne datter er død under mystiske omstændigheder, og nu frygter hendes søster, at den samme skæbne vil ramme hende; men Holmes, der gerne vil tage forbryderen på fersk gerning, har en plan.

Holmes-pasticher

Carl Muusmann, Sherlock Holmes på Marienlyst

I 1906 udgav journalisten og forfatteren Carl Muusmann den første danske Sherlock Holmes-pastiche. Forfatterens alter ego, Mr. Charles, holder ferie på Marienlyst, og der løber han ind dr. Watson, som han tidligere har mødt i London. Sammen med Holmes er han på rekreation på det danske kursted. Da en af de andre gæster får stjålet et værdifuldt smykke, er det slut med at holde ferie

Nicolas Meyer, Den snigende gift

Den amerikanske forfatter Nicolas Meyer arrangerer i denne pastiche fra 1974 et møde mellem to af de største detektiver fra omkring år 1900: Sherlock Holmes og Sigmund Freud, det ubevidstes detektiv. Meyer tager afsæt i, at Holmes’ kokain-misbrug er blevet ukontrollabelt og fører ham til Wien, hvor Freud underkaster ham hypnose.

Faglitteratur om Holmes

Mattias Boström, Fra Holmes til Sherlock

En af nordens førende sherlockianere, svenske Mattias Bostrøm, giver en levende fremstilling af menneskene bag Sherlock Holmes. Med grundig dokumentation og litterære teknikker fører han sine læsere ind i, hvad de tænkte og følte. Bogen er letlæst og sprængfyldt med oplysninger.

Palle Schantz Lauridsen, Sherlock Holmes i Danmark

Fokus er på Sherlock Holmes i den danske medie- og kulturhistorie. Lauridsen følger Holmes’  forvandlinger i den danske populærkultur. De første Holmes-oversættelser kom som fortsatte historier i 1890’ernes aviser, og et teaterstykke på Folketeatret gjorde i 1902 Holmes landskendt. Bogen skildrer også den nye popularitet, filmene med Robert Downey Jr. og BBC’s serie om Sherlock har medført.

Film og tv-serier

Der er masser af Holmes-fremstillinger på film og tv. Der er ikke alle lige gode. Især tre skuespillere har markeret sig i rollen som Holmes: Basil Rathbone, Jeremy Brett og Benedict Cumberbatch.

I 1940’erne spillede Basil Rathbone en aristokratisk Holmes i en række film. Hans Watson, Nigel Bruce, var godhjertet og betydeligt dummere, end han bliver skildret hos Conan Doyle, hvor han bare er den geniale Holmes’ normalt begavede og bedsteborgerlige modstykke. Mange af de 14 Rathbone-film fortæller nye historier, og en del af dem var en slags beredskabsfilm i den ideologiske kamp mod Nazi-Tyskland. Baskervilles hund hører til blandt de bedste.

Det blev til 41 episoder af tv-serien med Jeremy Brett i rollen som Sherlock Holmes. I denne britiske serie fra 80’erne er der gjort meget ud af detaljen og periodeskildringen. Brett glimrer ved at skildre Holmes som en mand med mange facetter, og hvad angår trofasthed overfor de originale fortællinger er Brett-serien aldrig overgået.

BBC’s Sherlock har skuespilleren med det sjove navn, Benedict Cumberbatch, i rollen som en nutidig Holmes. I indtil videre 13 episoder giver idemændene Mark Gatiss og Steven Moffat den fuld gas i et kvikt filmsprog og med fokus på forholdet mellem Holmes og Watson. Det er ikke en detektivserie, har de sagt. Det er en serie om en detektiv.

Teksten er skrevet af ph.d. og lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Palle Schantz Lauridsen.

Materialer