Prisvindende bøger 2022

Prisvindende romaner i 2022

Fik du læst årets prisvindende romaner? Få overblikket over de bøger, som er værd at lægge mærke til fra året, der gik.

Nordisk Råds Litteraturpris

Danmark havde to stærke kandidater nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris: Solvej Balle og Rakel Haslund-Gjerrild. Det blev Solvej Balles tidsbøjende og eminent eksperimenterende Om udregning af rumfang, der løb med prisen. Der er foreløbigt udkommet fire bøger i Solvej Balles syvbindsværk.

Lån Solvej Balles bøger i serien Om udregning af rumfang

Rakel Haslund-Gjerrilds roman Adam i Paradis er bestemt også værd at kaste sig over. Det er et sansemættet portræt af den aldrende kunstmaler Kristian Kristian Zahrtmanns længsler.

Lån Rakel Haslund-Gjerrilds roman Adam i Paradis

Nobelprisen i litteratur

Da det i efteråret blev afsløret, at franske Annie Ernaux fik tildelt årets Nobelpris i litteratur, var vi mange, der jublede højt over denne anerkendelse af et forfatterskab, der skildrer både det nære og det svære i et menneskes liv.

Utroskab, illegale aborter, lyst og skam samt et dybt greb ned i familiehistorien er bare nogle af de ingredienser, der krydrer Ernauxs gryderet af et stærkt forfatterskab. Oveni købet gik prisen i år for en gangs skyld til et forfatterskab, der er oversat til dansk. 

Lån Annie Ernauxs bøger her

Annie Ernaux

Matthias Dressler-Bredsdorff om Annie Ernaux

Matthias Dressler-Bredsdorff, der er journalist og tidligere lektor ved Sorbonne, besøger Gentofte Hovedbibliotek den 22. marts 2023, hvor han vil fortælle om Annie Ernaux forfatterskab.

Book billet til Annie Ernaux-arrangementet her

DR Romanprisen 2022

Det blev Anne-Marie Vedsø Olesen, der i år modtog DR Romanprisen for romanen Vølvens vej – Snehild, der er første bind i serien om Vølvens vej. Bind to er allerede udkommet, så det er bare om at komme i gang.

Find serien Vølvens vej på biblioteket

Se de nominerede til DR Romanprisen 2023

Bogforums debutantpris

BogForums Debutantpris er en litterær pris, som hvert år tildeles en debuterende skønlitterær forfatter. BogForums Debutantpris gik i år til Kristin Vego for novellesamlingen Se en sidste gang på alt smukt.

Lån Se en sidste gang på alt smukt her 

Edvard P prisen

Edvard P prisen uddeles hvert andet år for at anerkende nye danske forfattere. Det er biblioteksansatte fra hele landet, der har stemt om, hvem der skal vinde prisen.

Det blev i år romandebutanten Johanne Mygind, der løb med hæderen for hendes livsbekræftende skildring af tre generationer af kvinder i romanen Kærlighedens år.

Titlen er hentet fra Trilles sang "Hej søster", og sammen tager vi rejsen fra 1950'ernes pæne pige over Rødstrømpebevægelsens kamp for fri abort til nutidens nyskilte liv med delebørn og afgrundsdyb alenetid. 

Lån Kærlighedens år her

Bedste danske bog i 20 år

I anledningen af Litteratursidens 20-års jubilæum blev læserne inviteret til at pege på den bedste danske bog fra de seneste 20 år. Læserne stemte Leonora Christina Skovs selvbiografiske roman Den der lever stille ind på førstepladsen.

Lån Den der lever stille her

Læs mere om vinderen af Litteratursidens 20 års bedste bog

Materialer