Billede af en hånd med ring

Stærke romaner om skilsmisse og separation

07.09.23
Når der sker svære ting i livet, kan det være en trøst at finde genkendelse i litteraturen.

Her er syv romaner om skilsmisse og separation - historier om forhold, brud og om at komme videre. 

billede af bogen

Historie om et ægteskab af Geir Gulliksen

En meget velskrevet roman, der handler om et ægteskab og en kærlighed, fortalt, efter det hele er forbi. Norske Geir Gulliksen skriver om kærlighed, om hvad kærlighed er og kan være, om de store forhåbninger, vi har til os selv og hinanden.

Den mandlige fortæller forsøger at finde frem til, hvordan hans ægteskab kunne gå i stykker, selvom han og hans kone faktisk elskede hinanden og ville hinanden det bedste. 

Bogens forside

Der er noget som ikke stemmer af Martina Haag

Martina Haags roman er en rigtig god skilsmissefortællinging. Der er noget som ikke stemmer er en smertefuld og præcis beretning om, hvordan det er at blive forladt. Og den handler om overlevelse. For overlever, det gør man. 

Petra finder ud af, at hendes mand har været utro, at han faktisk har været sammen med en anden i lang tid, uden at Petra vidste det. Efter et stykke tid, hvor hun i starten lever et kvarter ad gangen, tager Petra alene til en simpel vandrehytte i de svenske fjelde.

Hun vil forsøge at skrive en bog, men hvad skal hun skrive? Hun vil fortælle, at man klarer den, selv om man falder tusind meter ned i sorgen. At man tror, at man skal dø, men at man overlever. At det hele mærkeligt nok ordner sig til sidst. Selv om man dør ret mange gange undervejs. 

Bogens forside

Hvad hun klager over, når hun klager over husarbejdet af Heidi Linde

Efter 22 års ægteskab vil Vigdis ikke mere. Men hvordan kan hun retfærdiggøre at forlade en mand, som ikke slår, som ikke drikker eller er utro, og som er en god far? Måske handler det om forventninger, om at sætte barren lavt. Men hvor lavt kan barren sættes, før selvforagten tager overhånd, før man kvæles, før man dør?

Linn har altid været smuk. Nu opdager hun, at mænd ikke længere vender sig efter hende. Hvis tiltrækningskraften er forsvundet, hvem skal hun så være? Vigdis’ og Linns historier flettes ind i hinanden ved tilfældigheder. Af nødvendighed ender de begge et helt andet sted, end hvor de begyndte.

Bogens forside

"Nej, nej og atter nej" af Nina Lykke

Nina Lykkes satiriske skilsmissedrama er fuld af underholdning, skarp humor og genkendelse.

Ingrid og Jan har været gift i 25 år. For Ingrid har både familielivet og lærergerningen mistet sin glans. Jan, derimod, er blevet forfremmet til afdelingsleder og drømmer om sin 15 år yngre kollega, Hanne. Hanne, som til gengæld ikke kan følge med, når hendes venner bliver gift og får børn. 

Bogens forside

Jeg har elsket af Anna Gavalda 

En meget fin lille roman om Chloé, som er blevet forladt af sin ægtemand. Hendes svigerfar tager hånd om hende og børnene og fortæller hende sin livs- og kærlighedshistorie til trøst og opbyggelse.

Læs også forfatterens andre romaner, hun skriver fantastisk!

Bogens forside

Inden du går - vil du så ikke blive lidt længere af Karin Heurlin

Gry er blevet skilt fra sin smarte ejendomsmæglermand og skal nu være alenemor i en lille lejlighed med gulnet savsmuldstapet og mærkelig lugt.

Vi følger Gry i månederne efter bruddet, som er den værste tid i hendes liv. Man kan lære meget af sine kriser, og det gør Gry også. Dog lærer hun nok aldrig, hvad hun skal svare, når den syvårige datter siger: ”Mor, inden du går. Vil du så ikke blive lidt længere?”.

Bogens forside

Efterskælv af Rachel Cusk

Efterskælv er en fortælling om at miste og skulle finde fodfæste igen – om en kvinde og en lille familie på vej gennem kaos fra et sted til et andet, fra en livsform til en anden. Som fraskilt føler hovedpersonen sig kastet ud af fællesskabet af mere vellykkede kernefamilier og gifte venner – det kan mange nok nikke genkendende til.

Kan hun genfinde fodfæstet og skabe en ny hverdag for sig selv og sine børn, når intet længere føles stabilt eller normalt? Hvordan er man en god mor for sine teenagebørn? Og hvad med kærligheden?