Dronning Margrethe
Foto: Kongehuset

Dronning Margrethe: 50 år på tronen

Dronning Margrethe er populær som aldrig før, og det afspejler det store udvalg af litteratur om Dronningen også. Fredag den 14. januar 2021 har hun siddet 50 år som regent i Danmark.

I 1972 overtog Dronning Margrethe som 31-årig tronen i Danmark, da hendes far, Frederik 9., døde. Hun blev dermed den første kvindelige monark siden Margrete 1. (f. 1387), men da hun blev født, lå det ikke umiddelbart i kortene, at hun skulle blive regent.

Det var nemlig først i 1953, da den nye Tronfølgelov trådte i kraft, at det igen blev muligt for en kvinde at blive regent. Hendes regeringstid er kun overgået af Christian 4. (f. 1577), som var konge i 60 år.

Bøger om Dronning Margrethe

Igennem årene er der skrevet et utal af bøger om Dronningen. Vi har samlet dem i tre overordnede kategorier, og du kan selvfølgelig låne dem alle på biblioteket.

Portræt og erindringer

Kongehuset: På arbejde for Danmark

Karin Palshøj og Gitte Redders bog udkom på selve dagen for jubilæet og handler om kongehusets arbejde med at promovere Danmark ude i verden.

Margrethe II: Undervejs – erindringer 1940-1972

Erindringsbog om Dronning Margrethe, der beskriver tiden fra barndommen til og med hendes kroning. 

Monark og menneske: Fjorten fortællinger om dronning Margrethes 50 år som regent

Fortællingerne i bogen omhandler Dronningens store passion for kunst, kultur og historie – og hendes rolle og opgaver som regent.

Margrethe: En magisk rejse gennem dronningens liv

En fotografisk rejse gennem Dronning Margrethes liv. Fra fødslen en uge efter besættelsen af Danmark i 1940 og op til 2020.

De dybeste rødder: Dronningen fortæller om Danmark og danskerne

Bogen indeholder et væld af billeder af både Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie. Du kan fx. se 70 private billeder fra Dronningens håndbibliotek. 

M - 40 år på tronen

Bogen blev skrevet i anledningen af Dronningens 40 år på tronen, og indeholder flere interviews med de personer, der er helt tæt på Dronningen.

Nytårstalen og citater

Gud bevare Danmark

Dronningens nytårstaler fra 1972-2014, som er sat ind i et samfundsmæssigt og historisk perspektiv.

Margrethe II: 500 citater af Dronning Margrethe

500 af de sjoveste og skarpeste Dronning Margrethe-citater fra taler, bøger, samtaler og interviews.

Om man så må sige

350 citater fra Dronning Margrethe II om emner som Danmark og danskhed, indvandring, kvindesagen, seksuel frihed, ægteskab m.m.

Droningen som kunstner

Farvens sjæl : Dronning Margrethe II's kunst

Bogen omhandler farver og motiver i Dronning Margrethes akvareller, akrylmalerier og decoupager.

Dronning Margrethe 2 - et livsværk

Bogen giver et indblik i de forskellige kunstneriske udtryk Dronning Margtrethe arbejder med. Rigt illustreret med eksempler på hendes værker.

Dronningens teater

Dronning Margrethe beretter om sine scenografiske arbejder og livslange kærlighed til teatret i almindelighed og balletten i særdeleshed.

Der findes naturligvis mange flere bøger med Dronningen som emne – herunder kan du se endnu flere.

Materialer