Fra filmen Everything everywhere all at once
Foto: Filmstriben

10 favoritter fra Filmstriben i 2023

Filmstriben har kigget dybt i statistikken og fundet de 10 mest sete film fra 2023. Måske du kan finde lidt inspiration til filmhyggen i januarkulden.

Everything Everywhere All at Once

Den prisbelønnede engelsk/kinesiske film fra 2021 topper listen. Vi møder Evelyn Wang, der sidder bøjet over skatteregnskabet, da hun pludselig kastes ud i et eventyr, hvor kun hun alene kan redde verden fra undergangen ved at udforske andre universer, der forbinder hende med de liv, hun også kunne have levet.

Se Everything Everywhere All at Once på Filmstriben

Triangle of Sadness

Fra filmen Triangle of Sadness

Ruben Östlunds Guldpalmevinder "Triangle of Sadness" er en vild film, der kaster et nådesløst satirisk blik på de superrige. En luksus-yacht fyldt med milliardærer bliver ramt af en storm. Båden synker, og de strander alle på en øde ø. Alle spilleregler er nu sat ud af spil, og magtfordelingen bliver vendt fuldstændig på hovedet.

Se Triangle of Sadness på Filmstriben

Guldhornene

Fra filmen Guldhornene

Tre børn møder guderne Thor, Ydun, Heimdal og Loke. Guderne skal i en fart have fat på guldhornene, der er udstillet på Nationalmuseet. Det gælder intet mindre end menneskehedens overlevelse, og guderne må have hjælp fra børnene, der bestemt gør deres for at leve op til det store ansvar.

Se Guldhornene på Filmstriben

Ronja Røverdatter

Fra filmen Ronja Røverdatter

Astrid Lindgrens populære fortælling om Ronja Røverdatter blev første gang filmatiseret i 1984, og det lader til, at den stadig holder stand. 

Se Ronja Røverdatter på Filmstriben

De forbandede år 2

Fra filmen De forbandede år 2

"De forbandede år" er en episk fortælling i to dele, der skildrer en families udfordringer og kampe under 2. verdenskrig. Anden del af historien skildrer de skæbnesvangre år 1943-1945.

Se De forbandede år 2 på Filmstriben

Skolen med magiske dyr

Fra filmen Skolen med magiske dyr

Denne tyske børnefilm er baseret på Margit Auers romaner om tilflytteren Ida. Hun har det svært i klassen, hvor den ledende pigegruppe holder hende udenfor, og så er der kun én siddeplads tilbage til hende på første skoledag – ved siden af outsideren Benja. En dag introducerer hendes lærer børnene for Mortimer Morrison, der rejser rundt i verden og leder efter magiske dyr.

Se Skolen med magiske dyr på Filmstriben

Min søsters børn i Afrika

Fra filmen Min søsters børn i Afrika

Endnu en familiefilm, der bliver ved med at toppe listerne. Min søsters børn vinder en rejse til Afrika, men da forældrene ikke har ferie, må Onkel som altid træde til. 

Se Min søsters børn i Afrika på Filmstriben

Den perfekte chef

Fra filmen Den perfekte chef

"Den perfekte chef" er en masterclass i underspillet, komisk timing fra Javier Bardems side, men det er også en ætsende, underfundig satire over livet på en helt almindelig arbejdsplads. 

Se Den perfekte chef på Filmstriben

Verdens værste menneske

Fra filmen Verdens værste menneske

Julie er nået den alder, hvor de fleste tænker på at stifte familie. Men Julie er ikke færdig med at sparke døre ind, og mødet med den indtagende Eivind åbner et nyt kapitel i hendes liv.

Se Verdens værste menneske på Filmstriben

Licorice pizza

Fra filmen Licorice Pizza

En forunderlige historie om det unge par Gary og Alana, som følges ad ud i voksenlivet i San Fernando Valley i 1973. En film af Paul Thomas Anderson, der bl.a. har Sean Penn og Tom Waits på rollelisten.

Se Licorice Pizza på Filmstriben