Biblioteket anbefaler "Burnt" med Bradley Cooper

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.04.19
Når drømmen om Michelin-stjerner er højere end alt andet.

I film- og litteraturverdenen er det altid et godt emne, når hovedpersonerne har et mål, de gerne vil forfølge. En rejse de skal ud på. Nogle gange er det et decideret road trip, og andre gange er det mere en indre rejse vores hovedperson begiver sig ud på. Vi finder disse rejser fascinerende, for hvorfor er det lige nøjagtig det mål, hovedpersonen har sat dig? Når han eller hun målet? Og hvad sker der egentlig, når målet er nået?

I filmen Burnt fra 2015 følger vi Adam Jones (Bradley Cooper) og hans store kamp om at opnå 3 Michelin-stjerner som køkkenchef på en trendy restaurant i London.

Det er absolut ikke en nem opgave, for da vi møder ham, bor han i New Orleans, og han står og åbner østers på en restaurant fra morgen til aften. Adam tæller de østers, han åbner, og vi erfarer, at han har idømt sig selv en straf som østersåbner i lige så lang tid, det tager ham at åbne 1 million østers. Men hvordan endte han her?

Som 16-årig tog Adam til Paris på en enkeltbillet. Han blev der, fik job som køkkendreng på en restaurant og fik sin drøm om at blive kok og køkkenchef opfyldt.

Han knoklede sig op fra bunden, arbejdede fra 7 morgen til 2 nat med sit køkkenteam og endte med at opnå ikke mindre end 2 af de eftertragtede Michelin-stjerner på den restaurant, hvor han var begyndt som køkkendreng på. Men Adam fik smag for sprut og stoffer, stofferne tog overhånd, og han endte med at blive jagtet ud af Paris af både narkohandlere og gamle køkkenkolleger.

Drømmen om 3 Michelin-stjerner får dog Adam til at rejse sig fra sølet i New Orleans og tage til London for at prøve at genetablere sit gamle restaurant-team. De bliver dog ikke ligefrem begejstrede for at se ham igen.

Langsomt lykkes det ham at opbygge tilliden til sine tidligere kolleger og venner, og da de efterhånden finder ud af, at han rent faktisk har lagt stofferne og sprutten på hylden, og mener det her gravalvorligt, så begynder drømmen at tage form. Det lykkes for Adam at overtale sin tidligere gode ven, Tony (Daniel Brühl), til at lade sig overtage rollen som køkkenchef i køkkenet på Tonys hotel i London, og herfra begynder rejsen mod de eftertragtede stjerner.

Rygtet spredes og efterhånden ved hele restaurantverdenen at Adam Jones er tilbage, og at han er på jagt efter stjerner. Det falder således også de førnævnte narkohandlere for øret, så midt i sin jagt på at få samlet et perfekt køkkenteam, må Adam også slås med både narkohandlere og tidligere rivaler inden for branchen.

Kan man lave en underholdende film om en køkkenchefs drøm om at opnå 3 Michelin-stjerner? Ja, det kan man bestemt, og det er også en god en af slagsen. Burnt byder på drama, kærlighed og en rejse mod opfyldelsen af de inderste drømme.

Ud over Bradley Cooper, som har en yderst overbevisende præstation som køkkenchef i filmen, så møder vi også andre store stjerner som Emma Thompson, Sienna Miller og Uma Thurman på rollelisten. 

Det er benhårdt arbejde at være køkkenchef på jagt efter Michelin-stjerner, og det lykkes ikke at nå derhen, hvis man ikke har hele sit køkkenteam bag sig. Filmen handler egentlig mindre om selve maden, end jeg havde forestillet mig, og mere om dramaet, og hovedpersonens indre og ydre rejse mod de 3 Michelin-stjerner.

Man får et indblik i livet bag de lukkede køkkendøre og det er ret fascinerende. Jeg kan ikke garantere, at du ikke bliver lækkersulten, når du ser filmen, så husk endelig at lave lidt lækkerier, inden du sætter dig til rette i sofaen og tænder for Filmstriben.

Burnt, 2015. Instrueret af John Wells.

Se Burnt på Filmstriben