Mikhail Gorbatjov og Ronald Reagan
Foto: RIA Novosti archive

Mikhail Gorbatjov: Sovjetunionens sidste leder

Mikhail Gorbatjov var præsident i Sovjetunionen fra 1985 til unionens sammenbrud i 1991. Han døde tirsdag den 30. august 2022 – 91 år gammel.

I modsætning til de fleste af sine forgængere havde Mikhail Gorbatjov en energi og farverig karisma, når han talte direkte til folket og hørte gerne på deres kommentarer og kritik.

Med begreber som ’glasnost’ (åbenhed) og 'perestrojka' (ombygning eller omstrukturering) ændrede han historiens gang og tilskrives ofte hovedansvaret for at have løftet jerntæppet i øst og dermed banet vejen for Sovjetunionens fald ved at give sovjetstaterne frihed til selv at vælge deres fremtid.

Efter tiden som sovjetisk generalsekretær drev han privat konsulentvirksomhed med base i Moskva, men rejste ofte verden rundt og fortalte gerne om sine oplevelser hjemme og på den verdenspolitiske scene.

I 1990 modtog Gorbatjov Nobels fredspris for sin nedrustningsindsats.

Mikhail Gorbatjov i litteraturen

Vi har fundet en række bøger om Mikhail Gorbatjov, der går i dybden med Sovjetunionens sidste leder – hans verdenssyn og politiske virke. Se listen herunder.

Michail Gorbatjov

Foredrag om Mikhail Gorbatjov på Gentofte Hovedbibliotek

Den 16. september kl. 16.00 kommer Emil Rottbøll, der er Rusland-korrespondent for Berlingske, og fortæller om Mikhail Gorbatjovs liv og virke.

Det er gratis at deltage i arrangementet

Book billet til foredraget her

Materialer