Gasolin' cover på debutalbum

Gasolin': 50 år siden debuten

I disse dage er det 50 år siden, Gasolin' udgav debutalbummet "Gasolin'".

Nærmere bestemt den 21. november 1971 udgav CBS albummet "Gasolin'". Coveret er en bearbejdet tegning, der stammer fra det 13. Tintin-hæfte: "De 7 krystalkugler". Gasolin' havde spurgt Tintins skaber, den belgiske tegner Hergé, om de måtte bruge den ønskede illustration, hvilket han gav tilladelse til.

London calling

"Gasolin'" – også kaldet "Gas 1" i folkemunde – blev indspillet fra juli-september 1971 i Rosenberg studiet sammen med lydtekniker Freddy Hansson, som senere grundlagde Sweet Silence Studios. Gasolin' er krediteret som producer med Sture Lindén og Poul Bruun som executive producere. Debutalbummet blev mixet i det senere så berømte Trident Studios grundlagt i Londons Soho distrikt i 1968.

Wili Jønsson og Freddy Hansson tog turen til den engelske hovedstad med masterbåndet under armen i håb om at få det bedst mulige ud af albummet. De to danskere blev mødt af en selvbevidst brite i starten af 20’erne ved navn Roy Thomas Baker, der tog over for en anden tekniker, der efter planen skulle have forestået opgaven.

Baker var allerede en ganske erfaren herre inde for sit fag og himlede op om, hvem der mon havde stået for indspilningerne af grundbåndene, der efter hans vurdering var præget af sjusk og mangelfuld separering af instrumenter og vokaler på de enkelte spor.

Som fortalt i "Gasolin' – gudernes vilje", skrevet af Jacob Wendt Jensen og Niels Ole Baadsgaard, tog Jønsson til genmæle overfor den åbenmundede englænder – dog ikke mere end, at Baker senere blev Gasolins producer fra "Gas 3" og nogle år frem.

Debutalbum byggede på skænderier

Bandet havde før etteren forsøgt sig på engelsk med et par singler ("Silky Sally" og "Johnny The Jackpot") og en EP med tre sange, der blev brugt i det socialrealistiske drama "Ang.: Lone" instrueret af Franz Ernst (1970), hvor Kim Larsen spillede en mindre rolle til sidst i filmen.

Gasolin' blev grundlagt i 1969 med Bjørn Uglebjerg bag trommerne. Han havde dog smidt stikkerne i bandet, inden arbejdet med "Gas 1" gik i gang. Det skyldtes flere heftige skænderier i orkesteret om den rette musikalske linje. Særligt Kim Larsen og Franz Beckerlee stod stejlt overfor hinanden – genstande fløj bogstavelig talt gennem luften.

Franz Beckerlee fortæller i et langt interview mere udførligt om de verbale sammenstød og selve skriveprocessen, der førte til de 10 sange på debuten. Det fremgår blandt andet, at bandet ville forsøge sig på dansk, fordi andre bands som Alrune Rod og navnlig Skousen & Ingemann havde haft succes med den formel.

Beckerlee beretter om tekst- og melodifaserne, som de fire musikere kæmpede med isoleret i et sommerhus, hvor de lod sig inspirere af blade, annoncer og avisartikler.

Reklamesloganet "Solfangen laver vi selv" blev anvendt i "Solfangen", og avisskriverier om en mand med pistol, der kom så gruelig galt afsted, gav inspiration til den tragiske "Hej Christoffer".

Lyt til interviewet med Franz Beckerlee her

Legendarisk sang indleder albummet

"Gas 1" bliver indledt med noget af et pletskud, nemlig den stemningsfuldt vemodige og smukke "Langebro", der er en dansk omskrivning af en flere århundrede gammel traditionel folkesang.

"Langebro" hører til i den eksklusive gruppe af absolut bedste Gasolin' indspilninger gennem tiden. Åbningsskæringen på "Gasolin'" rammer essensen af gruppens evne til at indfange de skæbner, tendenser og stemninger af politisk og social karakter, de mødte på deres vej og opfangede via medier og andres overleveringer.

Derfor udgør Gasolins produktion nogle af de mest skarpe tidsbilleder fra 70’erne, der findes i toner og lyrik.

Den femte Gasolin'

Digteren, manuskriptforfatteren, livsfilosoffen og den tørstige huspoet Mogens Mogensen – også kaldet "Den femte Gasolin" – var 12-20 år ældre end bandets medlemmer, men udviklede sig hurtigt til at blive en vigtig katalysator for den sproglige udvikling i bandet.

På Gasolins første LP reciterer Mogensen sin visuelt fabulerende tekst til "Tremastet beton", mens Gasolin' står for en afdæmpet bund af musik og kor. Mogensen bidrager desuden til "Laphophora Williamsii" med musik af Larsen og Beckerlee.

Trommeslageren Søren Berlev spiller akustisk guitar på "Jeg kan høre dig kalde", som han skrev i samarbejde med Kim Larsen.

Tillykke med de 50 år til Gasolins etter, der her i 2021 virker charmerende, uspoleret og noget ufærdig i dens produktion. Anderledes kan det vel egentlig heller ikke være. Men bandet ville noget med deres udtryk og kløede på med en intensitet, der kostede ægteskaber, parforhold og udfordrede eksterne som interne venskaber undervejs.

Der blev "lidt for kunsten", og "Gasolin'" er et vigtigt vidnesbyrd herpå – fejl og mangler til trods. Gasolin' er nok det mest væsentlige og betydningsfulde band i danskrockens historie. Derfor skal det runde jubilæum med debuten dateret november 1971 selvfølgelig markeres standsmæssigt.

Skrevet af: Thomas Vilhelmn, Bibzoom.

Materialer