Udsnit af otte bogforsider

Børnebibliotekarernes favoritter i 2023

2023 har budt på et væld af nye børne- og ungdomsbøger. Her får du et udvalg af de allerbedste – anbefalet af vores børnebibliotekarer.

Annes tre favoritter

Tre bogforsider

78° af Kenneth Bøgh Andersen

Lars Gabel har smukt illustreret denne hjertegribende og overraskende graphic novel. Bogen foregår i en verden, hvor klimaforandringer har hævet jordens temperatur til 78 grader og dermed gjort den stort set ubeboelig. Her forsøger drengen Artem at opretholde en eller anden form for tilværelse sammen med sin storebror.

Som handlingen skrider frem, begynder man som læser dog at tvivle på, om der overhovedet er håb for de to drenge.

Man skal nok være mindst 12 år for at læse 78°, for den er hård kost – kombineret med et kæmpe plot-twist til sidst.

Lån 78° her

Mig og Mille – på dybt vand af Anne Sofie Hammer

De to piger, Mille og Mille, er tilbage på fuld styrke. Denne gang er det ferietid og hedebølge, men det stopper ikke pigerne i deres afprøvning af forskellige selvopfundne pranks.

Alle bøgerne i serien: Mig og Mille er virkelig sjove, og selv som voksen læser får du helt lyst til at afprøve nogle af de pranks, de to piger finder på. Mille og Mille går i 4. klasse, og de fleste 9-12-årige vil synes, de er top-underholdende.

Lån Mig og Mille – på dybt vand her

Ondulaten af Zenia Johnsen illustreret af StineStregen

Bastian har endelig plaget sig til at få et kæledyr, og hans store drøm er en nuttet, lille kanin. Hans mor tænker dog mere i retningen af en undulat – så det bliver selvfølgelig en undulat. Hos dyrehandleren peger Bastian på en fin, blå undulat, men dyrehandleren fanger en grøn, og snart er Bastian på vej hjem med sin nyerhvervede grønne undulat, Grønært.

Altså bortset fra, at mor synes, undulaten skal hedde Trille, og undulaten selv siger den hedder Preben. Herefter opdager Bastian hurtigt, at undulaten i virkeligheden er en Ondulat, der ikke finder sig i at blive holdt i bur.

Den kan læses helt ned til 5 år, men den er absolut også sjov for dem, der er større.

Lån Ondulaten her

Tines tre favoritter

Tre bogforsider

Anden verdenskrig: mennesker midt i striden af Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer 

Der næsten er altid efterspørgsel på bøger om 2. verdenskrig. En af de nyeste er Anden verdenskrig: mennesker midt i striden, som består af 24 korte beretninger om nogle af de mindre kendte mennesker, der kom til at spille små og store roller i 2. verdenskrig. Bogen kan læses af børn og unge fra ca. 10 år.

Lån Anden verdenskrig: mennesker midt i striden her

Børnenes rekordbog af Andreas Palmaer

Noget andet, der også altid er rift om, er rekordbøger! Børnenes rekordbog er en lidt anderledes én af slagsen, hvor du fx kan læse om verdens yngste bankrøver (jeg kan afsløre, at han kun var 9 år, og at han brugte pengene på et ur og en hamburger).

Læs også om alle de fantastiske rekorder, børn har udført. Her er både en 7-årig mester i 100-meter-løb, verdens yngste bilist på bare 5 år og mange flere utrolige rekorder. Underholdende selvlæsning til børn fra ca. 10 år og højtlæsning til børn fra ca. 7 år .

Lån Børnenes rekordbog her

Jasseminho - Den første panna af Frederik og Kim Langer

Hvis du er interesseret i street fodbold, har du helt sikkert hørt om Jasseminho. Måske kender du også bogen En for holdet - Street vs. elite, der er baseret på DR’s  tv-serie af samme navn?

Jasseminho er også hovedpersonen i den nye bogserie Den første panna.  Han er vild med street fodbold, og sammen med vennerne spiller han hver dag på Den Runde Bane, hvor de 10 street fodbold-bud gælder. Skøn og sjov serie til børn fra ca 10 år.

Lån Jasseminho - Den første panna her

Helles to favoritter

To bogforsider

Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer? af Nina Bendixen og Margrete Brun Hansen

Klima spiller en stor rolle i vores hverdag, og al den snak om klimaforandringer kan få børn og unge til at bekymre sig og stille en masse spørgsmål.

Så er det godt, at bogen Hvorfor planter vi ikke bare flere træer? giver svar på nogle af de store spørgsmål. Spørgsmål som: Hvad er fossile brændstoffer? Hvorfor er koens prutter farlige? Hvad er CO2 for noget, og hvorfor gør det jorden varmere?

Du får en god forståelse af, at Jorden og naturen faktisk er ret seje og har kunnet overleve mange vilde ting. Og at klimatiltag faktisk nytter. At forfatterne holder sig optimistisk til et vigtigt emne, gør denne bog utrolig læseværdig, og kan danne baggrund for en god snak.

Bogen er for børn fra ca. 9 år og er rigt og humoristisk illustreret af Bjørn Nørbo.

Lån Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer? her

Vil du med i rummet? af Henrik Bendix og Thomas Djursing

Det er årstiden, hvor man løfter blikket mod aftenhimlen og tænker på alt det, der sker langt ude i rummet. I denne bog kan du læse om, hvad der skal til for at blive en ægte astronaut og få historien om Andreas Mogensen, der som den første dansker blev sendt i rummet i 2015. 

Andreas var en ud af 10.000 ansøgere, der fik lov at komme med på ekspeditionen, og vejen dertil var lang – og spændende!

I rummet bliver selv helt almindelige, dagligdags ting en udfordring. Du er kommet flere tusind kilometer væk hjemmefra, og det har krævet den allermest indviklede teknologi og de sejeste raketter at komme derud, og så er det pludselig besværligt bare at drikke et glas vand.

For børn fra 10 år og deres voksne.

Lån Vil du med i rummether