Ungdomsbøger

Biblioteket anbefaler: 7 gode bøger for unge

28.02.22
Elsker du også ungdomsbøger, eller MIX-bøger som vi kalder dem her på biblioteket? Så har vi rigtig mange gode du kan låne! Her er syv meget forskellige bøger, der har det til fælles, at de har vores varmeste anbefalinger.

Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen, som er to af Danmarks mest populære børne- og ungdomsforfattere, har skrevet bogen Au Pair sammen. Det er en rørende og livsbekræftende ungdomsroman om at stå på tærsklen til voksenlivet og skulle finde ud af sig selv. 

Au Pair 

Irene fra Ribe er færdig med gymnasiet og ved ikke helt, hvad hun nu skal. Hun arbejder i morens frisørsalon, og det ligger i kortene, at hun en dag skal overtage den. Samtidig ligger der også en verden åben af muligheder, og ganske spontant søger Irene, på opfordring af en veninde et au pair-job på "Djævleøen", i Hellerup nærmere bestemt, og får det!  

"Og som sagt, du får kost og logi og 4500 om måneden, og vi vil også godt betale togbilletten, så du kan komme hjem sådan en gang om måneden. Til dine forældre og Merete og dem.“ Jeg nikkede og mumlede tak. Hun rakte hånden frem. „Har vi en aftale?“ Jeg blev helt paf. Var det dét? Var jobbet virkelig mit, hvis jeg ville have det? „Helt sikkert,“ sagde jeg. „Alle tiders!“ Hun smilede stort og hev mig ind til sig og gav mig et kram. Jeg tænkte på mig selv i den bil, i det værelse, i det hus, i det køkken, med dem, herovre. Kæft mand. Jeg ville have gjort det gratis.

Vi går imod strømmen

I Vi går imod strømmen af Val Emmich (forfatteren til "Kære Evan Hansen") søger den stille Tegan og skolens mest populære fyr, Mac tilflugt på et museum under en snestorm. Tegan vil gerne have ham til at gå igen.

Hun kan slet ikke finde ud af, hvordan hun skal tackle hans nærvær, men som aftenen og natten skrider frem, åbner de to modpoler sig mere og mere for hinanden. Macs liv er ikke så lykkeligt, som det ser ud på overfladen, og Tegan er ikke så stille, som man tror, og hun bærer på en altoverskyggende hemmelighed, som involverer Mac. 

En stærk bog om at turde lægge facaden, blotte sig for andre og vise, hvem man virkelig er.

Inde i hovedet er jeg sjov

Liv, 17 år, er "lidt genert". Hun har boet hele sit liv i Stockholm, men hendes oversociale og snaksalige far beslutter pludselig, at de skulle flytte på landet, så her står hun nu en mørk vintermorgen, in the middle of nowhere, og venter på bussen, der skal bringe hende til det nye gymnasium. Og det bliver jo ikke let, når man ikke tør at tale med nogen.

"Forestil dig at du er Beyoncé". Det må være et af de sygeste råd, jeg nogensinde har fået af min far. Da han sagde det, for et kvarter siden i entreen, troede jeg, at han havde fået en ganske lille hjerneblødning. Jeg fatter ikke, hvordan han kom på det. Kender han mig overhovedet ikke?

Inde i hovedet er jeg sjov er en knuselskelig, morsom og sørgelig roman til generte læser - og alle andre som vil læse en god ungdomsbog.

De afghanske sønner

Gennem små, korte kapitler, fortalt i et præcist sprog, skildrer Elin Persson hverdagen på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn set fra den ansattes perspektiv. Vi hører om drømmene, kriserne, sammenholdet, skænderierne og den lange ventetid på svar.

Elin Persson blev med sin debutroman årets vinder af Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, men hendes barske portræt af asylsystemet bør læses af alle.

De blodgyldne - Dødløs

De blodgyldne er en storslået feministisk fantasy-trilogi, som udspiller sig i en eksotisk, afrikainspireret, mandsdomineret verden, hvor kvinders værdi gøres op i renheden af deres blod. 16-årige Deka finder ud af, at hun i virkeligheden er en alaki – en kvindelig dæmon med særlige evner.

I et forsøg på at flygte fra sin skæbne, tilslutter hun sig kejserens hær af alaki-krigere. Undervejs opdager hun, at hun måske ikke er den dæmon, alle tror hun er, og langsomt må hun sande, at ingen og intet er, som det giver sig ud for at være. Heller ikke hende selv. Imponerende fantasydebut for unge og voksne!

Du bliver min død

En nervepirrende thriller fra forfatteren til En af os lyver. Hvad ville du gøre, hvis du var på flugt for et mord, du ikke havde begået? Ivy, Mateo og Cal var engang tætte, men nu er Carlton High og en virkelig dårlig start på dagen det eneste, de har til fælles. 

Topkarakter-eleven Ivy har tabt valget til elevrådet, hjerteknuseren Mateo er udbrændt, fordi han dobbeltjobber, efter at familiens virksomhed gik konkurs, og outsideren Cal er lige blevet brændt af ... igen.

Så da de tre tidligere venner mødes uden for skolen, beslutter de sig for at tage en pjækkedag sammen og køre ind til byen. Men da de falder over liget af en af deres skolekammerater, ændrer deres dag sig fra kedelig til dødelig.

Og den er kun lige begyndt. For det viser sig, at de tre stadig har noget til fælles: en forbindelse til den myrdede elev. Og de skjuler alle tre noget. God spænding for unge fra 15 år. 

Bare Alice

Bare Alice er en realistisk ungdomsroman om venskab, seksualitet og identitet. Alice er ikke Alice. Olivia er ikke Olivia. De er Alice og Olivia. Indtil Olivia begynder at interessere sig for drenge. Og Alice ikke gør. Indtil Alice møder pigen i båsen. Og Olivia ikke gør. Alice kan ikke være lesbisk. For Olivia er ikke lesbisk. Det vil ødelægge alt. Derfor må Olivia aldrig nogensinde finde ud af det.

Tankevækkende og følsom bog fra unge fra 15 år.