Josefine Klougart og bogen Alt dette kunne du få
Foto: Sofie Amalie Klougart

Biblioteket anbefaler: Bogen "Alt dette kunne du få"

Josefine Klougarts sjette roman, Alt dette kunne du få, er et studie i både idyl og vemod.

Beskrivelsen af et idyllisk – eller idylliseret – familieliv, en barndom, som har været, og som nu er fortid. Det er en længsel efter barndommens åbenhed og rigdom på muligheder. Nuet, der blev ved med at åbne sig for fortællerens yngre jeg i erindringen. Udvidede sig i gentagelsen af barndommens forskellige aktiviteter og blev definerende.

Selvbiografisk islæt

Fortælleren i romanen hedder Barbara og er forfatter, opvokset på landet, på Mols, nu bosat i København. Barbaras baggrund kender vi fra andre steder i Josefine Klougarts forfatterskab – eksempelvis i debutromanen Stigninger og fald fra 2010.

Hun har en række biografiske ligheder med forfatteren til romanen: Familielivet tæt på naturen i Mols Bjerge, de nære ting, relationerne til forældrene, til en søster, til dagligdagens gøremål, til dyrene, planterne, naturen. I denne roman er fokus på især moderrollen og moderskabet; i store dele af romanen Barbaras mor og siden Barbara selv som mor.

Om hvordan familien for Barbaras mor bliver et ambitiøst livsprojekt, der i høj grad lykkes, men som også på et tidspunkt krakelerer, fordi en familie er et komplekst sammensurium af drømme og synsvinkler, hvor ingen har patent på sandheden.

Vemodet, der samler sig omkring erindringen af det, der ikke er mere. Den ustandselige bevægelse mod døden. Hvordan billedet hele tiden ændres, og det, der forsøges fastholdt, glider ud gennem hænderne som sand.

Skelsættende øjeblikke

Der er flere livsomvæltende begivenheder i romanen. Barbara får sit første barn, og kort efter bliver hendes far alvorligt syg og får en hjerteoperation. Da han vågner, er der noget galt, hans blik er tomt, og der er ingen kontakt med ham. Chokket samler familien, men udstiller også rollefordelingen og hierarkiet mellem dem. Barbara, der er rejst væk til København. Lillesøster Sara, der har været der for familien.

Josefine Klougart skriver erindringsbilleder frem som ingen anden. Hun giver ord til sansninger, beskriver de billeder, der har fastbrændt sig i hukommelsen, hun maler landskaber, stemninger og øjeblikke med præcise ord. Der er en tone i hendes skrift, der synes at ramme selve sjælen, og som også forbinder mennesket med naturen omkring os.

 

Josefine Klougart

Josefine Klougart

født i 1985 og opvokset på Mols.

Hun har læst litteratur- og kunsthistorie på Aarhus Universitet og er uddannet fra Forfatterskolen i 2010; samme år som hun debuterede som forfatter. To gange har Klougart været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og Alt dette kunne du få er hendes sjette roman.

Du kan opleve Josefine Klougart lørdag den 26. marts kl. 10.50 til Gentofte Bogmesse på Gentofte Hovedbibliotek. Se hele programmet her

Materialer