Auður Ava Ólafsdóttir

Biblioteket anbefaler 'Miss Island' af Auður Ava Ólafsdóttir

27.01.20
I 2018 vandt Auður Ava Ólafsdóttir Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Ar, og i 2019 udkom Miss Island - en historie om kvindernes og de seksuelle minoriteters kamp om ligestilling. Læs hele anmeldelsen her.

”I min drømmeverden er der kun det allermest nødvendige: et ark papir, en fyldepen og en mandekrop. Når vi har elsket, må han gerne spørge om han skal fylde blæk på pennen for mig.”

Sådan svarer Hekla sin veninde, da hun spørger om Hekla har mest lyst til en kæreste eller til at skrive bøger. Hekla er hovedpersonen i Auður Ava Ólafsdóttirs seneste roman Miss Island. Hun kommer til verden i 1942 og bliver opkaldt efter vulkanen Hekla. Et passende navn skal det vise sig, da hun er optændt af en indre ild.

Hekla vil være digter og vulkansproget ulmer i hende. Derfor rejser hun som ung kvinde i 1963 fra barndomshjemmet i det vestlige Island til hovedstaden Reykjavik medbringende en Remington-skrivemaskine. Hekla har tydeligvis talent som forfatter. Problemet er bare, at på dette tidspunkt er alle digtere i Island mænd og en smuk kvinde som Hekla får at vide, at hun hellere skulle stille op i konkurrencen om at blive Miss Island.

Hekla flytter ind hos sin homoseksuelle ven Jon John, som på grund af sin seksualitet også kæmper med at blive accepteret, som den han er. Hekla får job som serveringspige på Hotel Borg, så hun kan skrive om natten. Det lykkes hende at få udgivet flere af sine tekster, vel at mærke under mandligt pseudonym.

Hekla finder en overgang sammen med bibliotekaren og forfatterspiren Starkad, som efterhånden må se sig overgået af Heklas skrivetalent. For endelig at kunne hellige sig livet som forfatter forlader Hekla sin kæreste og ender med helt at forlade Island sammen med vennen Jon John.

Miss Island kan både læses som en kommentar til kvindernes og de seksuelle minoriteters kamp om ligestilling og ikke mindst som en hyldest til litteraturen og ordets kraft. Det er en meget helstøbt og underholdende roman, der på elegant vis skildrer individets kamp om at blive set og hørt og respekteret på lige fod med alle andre.

Hekla er et spændende bekendtskab og forbilledlig i sin ukuelighed og sin insisteren på at trodse normerne i et snæversynet samfund. Romanens øvrige persongalleri og bittersøde humor er bestemt også med til at gøre historien interessant og vedkommende. Både portrættet af den martrede Jon John og veninden Ísey er meget rørende. Ísey elsker ligesom Hekla det skrevne ord, men lever et fastlåst liv med mand og børn. Som hun på et tidspunkt siger til Hekla:

”Du rejser ud i verden, og jeg bliver tilbage og håber at fiskehandleren pakker kulleren ind i et digt eller en føljeton.”

Auður Ava Ólafsdóttir er født i 1958 i Island. Hun debuterede som forfatter i 1998. Udover Miss Island er tre af hendes romaner udkommet på dansk: Stiklingen (2009), Svaner bliver ikke skilt (2016) og Ar, som hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris for i 2018. Auður Ava Ólafsdóttir har modtaget flere priser for sit forfatterskab, både i Island og i udlandet. Hun har bl.a. modtaget den store franske litteraturpris Prix Médicis Étranger for Miss Island.

Therese West Boardman, litteraturformidler og bibliotekar, Gentofte Hovedbibliotek