Top 3 forsider
Her er børnebibliotekarernes favoritter fra 2022

Børnebibliotekarernes Top-3: Årets bedste børne- og ungdomsbøger

2022 har budt på et væld af nye børne- og ungdomsbøger. Her får du ni af de allerbedste – anbefalet af vores børnebibliotekarer.

Johannes Top-3: Børne- og ungdomsbøger

Johanne er børnebibliotekar på Gentofte Hovedbibliotek, og hun står i spidsen for to af bibliotekets bogklubber for børn. Hun har derfor læst et hav af børne- og ungdomsbøger i løbet af året, og flere af dem har hun diskuteret med børnene i klubberne. 

Her er de tre bøger, der gjorde størst indtryk på Johanne i år.

Eddie går hjem fra børnehave

Eddie går hjem fra børnehave af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen

Mange kender Eddie som den sjove lillebror, der gør tingene på sin helt egen måde, i Sallys far-bøgerne.

Nu har han fået sin helt egen serie, og den er megasjov!

I Eddie går hjem fra børnehave keder Eddie sig og beslutter sig for at gå hjem selv. Det må han nok gerne, mener han, selvom han ikke lige har talt med de voksne om det.

Først graver Eddie hul under hegnet og kommer til den store vej. Den HAR han faktisk fået at vide, han ikke må gå over alene, så Eddie går armgang i kablerne under broen i stedet.

Hvis du vil vide, hvordan det ser ud, når Eddie synes, det er ”nemt at tage cyklen" og ”finder noget mad på vejen", skal du tage at læse denne bog, der er sjov for både børn og voksne.

Lån Eddie går hjem fra børnehave her

Gro

Gro af Adam O.

Et moderne eventyr med smukke linoleumstryk af Adam O.

Afprøvet på ægte børn!

I efteråret læste vi Gro i ”Bogklubben for de seje”. Der var helt usædvanligt enighed om den, og alle syntes, den var god. Eneste anke var, at den godt måtte være længere.

Mørke kræfter prøver at slette historierne fra verden, og efterlade menneskeheden i meningsløshed. Gro har en særlig evne; hendes historier kan vækkes til live. Men de mørke kræfter er efter hende, og verden omkring hende er ikke, som hun tror.

En historie om fantasi, historier og deres kraft, som minder om Den uendelige historie.

Lån Gro her

Troldmanden i træet

Troldmanden i træet af John Kenn Mortensen

Eventyrlig fantasy-fortælling til højtlæsning fra ca. 7 år og selvlæsning fra 10 år.

I denne smukt illustrerede bog får du en historie, som den ville se ud, hvis du blandede Alice i Eventyrland med Narnia-bøgerne (uden de kristne undertoner).

Alice og hendes venner finder et hus midt i mosen. En troldmand har taget hendes lillebror. Pludselig bevæger huset sig, og de er ikke længere i mosen.

Hvor er de havnet henne? Og hvem er de uhyggelige væsner, der bortfører troldmanden og Alice’ lillebror?

Alice og hendes venner begiver sig afsted på en redningsmission gennem et fremmed og meget mærkeligt land, befolket af John Kenn Mortensens fantastiske monstre (hvis I ikke kender dem, så tjek hans bog Post-it-monstre ud).

Læs den!

Blot en lille advarsel: Det er første bog i en serie, og den slutter vildt spændende! Jeg venter allerede utålmodigt på 2’eren.

Lån Troldmanden i træet her

Anne Leas Top-3: Billedbøger

Anne Lea er børnebibliotekar på Jægersborg Bibliotek, og hun har udvalgt tre billedbøger til børn, som har gjort et ekstra godt indtryk i år.

Nøglen

Nøglen af Pavel Cech

"Måske vogter nøglen over en stor hemmelighed, for eksempel et hemmeligt skatkammer".

I denne lille meget smukke og fabulerende billedbog finder en dreng en nøgle på sin vej til skole. Han ved ikke, hvilken dør eller låge eller skuffe eller port, nøglen passer til ... og hele bogen er en lille rejse i alle de fantasier, som nøglen åbner. 

Den tjekkiske tegner Pavel Cechs fantastiske fabulerende illustrationer og åbne tekster giver plads til, at vi selv kan tænke videre og rejse ind i fantasiens tusindvis af fortællinger.

Højtlæsning 4-9 år (men jeg synes at alle skal læse den)

Lån Nøglen her

Der er et spøgelse her i huset

Der er et spøgelse her i huset af Oliver Jeffers 

Faktisk er der mere end ét spøgelse i huset... eller er der? I et gammelt hus bor en pige. Hun har hørt, at der findes spøgelser i huset. Hvordan mon de ser ud, hvad laver de egentlig, hvor gemmer de sig?

Hun inviterer os ind ad den store hoveddør og med rundt i de mange rum og korridorer. På trapper og på lofter leder hun, men hun ser ikke et eneste spøgelse. Men i den her bog kan læseren alligevel se lidt mere end pigen i bogen, og måske er der faktisk spøgelser i dét hus.

Igen har Oliver Jeffers bygget et lille univers til børn, som også kan få voksne til at tænke og smile og undre sig over verden og over, hvordan vi kan fortælle om den. Højtlæsning fra 4-8 år.

Lån Der er et spøgelse her i huset her

Hugo og Holger skal nok få det godt

Hugo og Holger skal nok få det godt af Oscar K.  

Hugo bor alene i et hus med en lille have, han vasker selv op, og han sover alene. Hugo ser ret dårligt, så han bumler ind i tin,g og skolen får han ikke meget ud af. Han kunne godt bruge noget godt og varmt selskab, og han ønsker sig en hund.

Den hund, Hugo får, er ikke en hund, men en elefant, der hedder Holger. Bortset fra lige dét – altså at Holger ikke er en hund – får Hugo godt og varmt selskab, og sammen bumler det umage par rundt i verden.

Der er foreløbig fire bind om makkerparet. Højtlæsning fra 3-6 år. 

Lån Hugo og Holger skal nok få det godt her

Hannes Top-3: Engelske billedbøger

Hanne er børnebibliotekar på Gentofte Hovedbibliotek, og hun er i årets løb faldet over tre engelske billedbøger, som kan noget helt særligt. 

The Capybaras

The Capybaras af Alfredo Soderguit

En bog, der handler om, at når nogen beder om hjælp, fordi de er forfulgt, så skal der nogle gange ikke så meget til. Billedbogen er holdt i sort, hvid og en smule rødt, så det er den enkle tekst i kombination med de enkle tegninger, der bærer en skøn historie frem.

Lån The Capybaras her

 

 

Knight Owl

Knight Owl af Christopher Denise

En engelsk titel, der er helt ny hos os er The knight owl. En dejlig fortælling om, at man kan, hvad man vil. En lille ugle vil være ridder, så han forfølger sin drøm med en dejlig overraskende slutning.

Lån Knight Owl her

 

 

The Three Billy Goats Gruff

The Three Billy Goats Gruff af Mac Barnett

Min tredje titel til denne liste er en ny udgivelse af de tre bukkebruse The three billy goats Gruff. Det er det gammelkendte historie, men med en rigtig fin sproglig adaption i kombination med Jon Klassens exceptionelle billedfortolkning af dette gamle eventyr.

En absolut fornøjelse at læse sprogligt såvel visuelt.

Lån The Three Billy Goats Gruff her

Skrevet af Johanne Elvers Madsen, Anne Lea Hebbelstrup og Hanne Enø.

Materialer