Kilder til opgaven

Kilder er ofte et krav, når man skriver opgaver. Kilder kan være skriftlige, men kan også være et billede, en film eller lign. Overvej hvilken type kilde det vil være realistisk at finde i forhold til opgavens emne.

Digitale kilder og kildekritik

Det er meget nemt at distribuere falske nyheder via sociale medier, udgive publikationer på eget forlag uden redaktionel gennemlæsning, og sende politiske, religiøse eller kommercielle budskaber ud på diverse hjemmesider. For at undgå at bruge useriøse kilder som grundlag for en studieopgave, eller lade sig påvirke af falske rygter, er det væsentligt at være i stand til at kunne vurdere kilderne kritisk på nettet. 

Bibliotekets databaser indeholder et hav af gode kilder. På siden 'Digitale tilbud' finder du elektroniske opslagsværker, aviser og tidsskrifter samt e-bøger, hvor du kan søge efter alverdens emner, som biblioteket stiller til rådighed. Her er et par baser der har gode steder at finde kilder.

Danmarkshistorien.dk

Fremstilling af Danmarks historie fra oldtiden til i dag, opdelt i periodekapitler. Basen er også et online historieleksikon med artikler om emner, personer og begivenheder. Indeholder kildesamling med ca. 600 historiske kilder i tekst, lyd og billede, historiske film mm. 

Mediestream.dk

Mediestream Folkebibliotek indeholder 5 mio. avissider fra 1918 til 2001 fra aviser, der ikke længere eksisterer samt alle digitaliserede aviser, der er mere end 100 år gamle og dermed ikke begrænset af ophavsret.

Masterfile Premier

Masterfile Premier er en stor engelsksproget artikelbase, som giver mulighed for at afgrænse til primærkilder (primary source). Her kan man finde kilder helt tilbage fra 1905. Her findes også rigtig mange taler fra magasinet Vital Speeches of the Day, som er udkommet siden 1934. 

Samvirke Classic

Alle Samvirke magasiner fra 1928 til idag. De kan f.eks. bruges, hvis man skal analysere en reklame eller finde eksempler på tidens skildring af forskellige emner. 

Video: Skil guldkorn fra nonsens på internettet