Biblioteket anbefaler: Bogen: Over de blå marker
Ny helstøbt novellesamling af den irske forfatter Claire Keegan, som har etableret sig som en af novelleformens absolutte mestre og bliver sammenlignet med ikoniske navne som Anton Tjekhov, Raymond Carver og Alice Munro.
Af Therese West Boardman
Den prisbelønnede irske forfatter Claire Keegan (f. 1968) kan noget helt særligt. Hendes komprimerede og skarptskårne fortællinger er både tidløse og indsigtsfulde skildringer af menneskets komplekse følelsesliv. Trods den afdæmpede og minimalistiske skrivestil er det nogle meget helstøbte og nuancerede portrætter hun skriver frem - i et fortættet og enkelt sprog.
Universelle fortællinger
Claire Keegan er især kendt for sine to meget bevægende kortromaner - Den slags små ting (2021) og Omsorg (2022), der begge foregår i 1980'ernes katolske Irland. De er begge tidløse og universelle fortællinger om livets skrøbelighed - om håb og håbløshed, men mest af alt handler de om menneskelig omsorg og næstekærlighed.
I år er der på dansk udkommet hele to novellesamlinger af Claire Keegan. I begyndelsen af 2024 udkom I sidste øjeblik, der består af tre stærke noveller om kærlighed, begær, svigt og kvindehad - og om de komplekse dynamikker mellem kvinder og mænd.
I september udkom Over de blå marker, der oprindeligt udkom i 2007. Novellesamlingen består af otte medrivende fortællinger, der foregår i det moderne Irland. Alle fire udgivelser er oversat til dansk af Signe Lyng.
Stærke skæbnefortællinger
Over de blå marker handler overordnet set om uforløste drømme og længsler - om fortvivlelse og begær.
I titelnovellen skal en præst vie et ungt par, og under festlighederne bagefter konfronteres han med minderne om det kærlighedsforhold, han engang havde til bruden og de svære spørgsmål, han i den forbindelse blev nødt til at stille sig selv.
I de øvrige noveller møder man bl.a. en kvinde, der flytter ind hos en præst og sætter ild til hans møbler. En landmand, der vågner halvnøgen og indser, at pengene er væk. En kvinde, der rejser ud for at skrive, men bliver konfronteret af en ubuden (og ubehøvlet) gæst. Og en skovridder, der rejser til en kystby for at finde sig en kone.
Novellesamlingen udgør i sin helhed et levende portræt af et Irland, der tydeligvis kæmper med sin fortid og af mennesker, der kæmper for at finde en ny fremtid. Otte stærke og sansemættede skæbnefortællinger med psykologisk dybde, der gør karaktererne både levende og realistiske.
Irsk folklore
Claire Keegan har i et interview udtalt, at eventyrfortællinger og irsk folklore har stor indflydelse på hendes litterære værker. Irlands historie, irske traditioner og ikke mindst den irske natur har ligeledes en fremtrædende rolle i hendes tekster, hvilket kun gør hendes fortællinger endnu mere dragende for læseren.
”Hvor er Gud? har han spurgt, og i nat svarer Gud. Overalt omkring ham er luften skarp af de vilde ribsbuskes syrlige duft. Et lam vågner op af dyb søvn og begiver sig hen over den blå mark. Over ham er stjernerne drejet på plads. Gud er naturen”.
Om forfatteren
Claire Keegan (f. 1968) er irsk forfatter. Hendes værker er internationalt anerkendt og oversat til 30 sprog. Hun har vundet flere priser som Los Angeles Times Book of the Year, The Olive Cook Award, The Rooney Prize for Irish Literature og The William Trevor Prize.
Hendes to novellesamlinger Walk the Blue Fields” (2007) og So Late in the Day (2023) er begge udgivet på dansk i 2024. I 2010 udgav hun romanen Foster (på dansk Omsorg, 2022), som vandt The Davy Byrnes Award. Bogen danner baggrund for den Oscar-nominerede film ”The Quiet Girl”, som kan ses på Filmstriben.
I 2021 udgav hun romanen Small Things Like These, der samme år også udkom i Danmark under titlen Den slags små ting. Romanen blev blandt andet shortlistet til Bookerprisen. Begge romaner og begge novellesamlinger er udkommet på Gutkind Forlag og oversat til dansk af Signe Lyng.