Emma Hamberg og bogen Je M'appelle Agneta

Biblioteket anbefaler: Bogen "Je m'appelle Agneta"

29.02.24
"Je m’appelle Agneta" skildrer på humoristisk vis - og med et glimt øjet - den midaldrende Agnetas udfordringer med hverdagens trummerum og følger hende, da hun kaster sig fra femmetervippen ud i uvisheden.

Agneta er 49 år. Børnene er flyttet og melder sig sjældent – kun når de mangler penge! Jobbet i Trafikstyrelsen giver ikke megen udfordring, og for hendes mand, Magnus, er træning alt. Det er det ikke for Agneta!

Efter sommerferien har Magnus tilmed forbudt alt med kalorier. Nu skal de være "sunde", og Agneta føler, at hun sidder med morgenmaden fra helvede.

Siden Magnus blev 50 år har han oftest været iført våddragt og et stramtsiddende lycrasæt. "Det er som om at være gift med en superhelt, der aldrig tager dragten af", tænker hun. I trods har Agneta reddet alt det, der smager godt og feder.

"Hvordan havnede jeg her", tænker Agneta, og inhalerer kalorierne i smug fra skjulet under sengen, alt imens hun ser den syvende sæson af Franske gårde.

En annonce fra Provence

For Agneta føles ugerne som halve timer, så hurtigt går de. Livet defilerer ligesom bare forbi. I en artikel har hun læst, at det er, fordi vi vec præcis, hvad der skal ske. Derfor er det ikke lige til at finde livsenergien i denne trummerum. Det er i det hele taget lettest for Agneta at mærke alt det, hun ikke har lyst til!

Midt i dette vakuum opdager Agneta en nat en lille spøjs annonce i avisen, der lyder: "Ældre dreng behøver hjælp. Nu. Lave mad. Vaske tøjet. Rengøring i kæmpestort hus. Meget vigtigt – Hver fredag kl. 17.00 gå på bar. Må tale svensk!".

Drengen bor i Saint Carelle. Provence. Frankrig, og annoncen rumsterer i Agneta nogle dage, mens hun ivrigt surfer på nettet rundt i Provence og i byen Saint Carelles.

En aften, hvor Agneta er krøbet i seng med computeren og den sidste sjat rødvin, gør hun op med sit liv og skriver: 

"Hej. Jeg hedder Agneta Strömberg. Jeg kan både gøre rent, lave mad, tale svensk og gå på bar hver fredg klokken 17.00. Jeg har to børn, som nu er voksne, så jeg er vant til børn. Hvornår vil I have, jeg skal komme? Med venlig hilsen Agneta".

Hvad der videre kommer til at ske i Agneta Strömbergs liv, skal ikke afsløres her.

Et modigt spring

Je m’appelle Agneta berører på en humoristisk og ubesværet måde mange temaer hos kvinder, som befinder sig midt i livet. Agnetas spørgsmål, tanker og indre monologer, der kører i ring, vil mange helt sikkert kunne genkende.

Til inspiration for os læsere tager Agneta favntag med livet og kaster sig modigt ud fra femmetervippen uden helt at vide, om hun lander på begge ben igen.

Emma Hamberg

Emma Hamberg

(f. 1971) Hun er en svensk forfatter, tegneserieskaber og forhenværende ungdomsradiovært, og hendes bøger har beriget danske læseres boghylder med humoristiske kærlighedsfortællinger siden 2009.

Fortsættelsen til Je m’appelle Agneta er udkommet i Sverige, Au revoir, Agneta, i 2023.

Materialer