Werner Herzog og bogen Tusmørkets verden

Biblioteket anbefaler: Bogen ”Tusmørkets verden”

03.10.23
"Tusmørkets verden" er et lille eksistentielt mesterværk fra debutanten Werner Herzog, som dog kan skrive utallige filmværker på sit CV.

Den internationalt anerkendte filmskaber, skuespiller, operaelsker mm. Werner Herzog var en del af efterkrigstidens nybrud i tysk film. Sammen med instruktører som Wim Wenders, Werner Fassbinder, Margaretha von Trotta og Volker Schlöndorff skabte han film under det vi i dag kalder ”Neur Deutscher Film”.

Herzogs filmkatalog omfatter mesterværker som "Nosferatu – Vampyren", "Fitzcarraldo", "Cobra Verde", "Rescue Dawn". De seneste år har han også beskæftiget sig med dokumentargenren på det store lærred.

Her skal specielt nævnes titler som "Min Bedste Uven", "Grizzly Man", "The Act of Killing" og "Into the Inferno".

Derfor er det heller ikke så mærkværdigt, at Herzugs debutroman Tusmørkets verden har mange dokumentariske træk og bygger på en virkelig historie.

Ind i junglen og en verden af tusmørke

Romanen tager udgangspunkt i en utrolig og dog sandfærdig historie. I slutningen af 1944 var sekondløjtnant i Den Kejserlige Japanske hær, Hiroo Onada, udstationeret på den Filippinske ø Lubang, da den japanske hær bliver beordret til tilbagetrækning.

Men Onada får en anden ordre end tilbagetrækning af sin overordnede. Han skal opbygge en guerillahær og forberede en snarlig tilbagekomst af Den Kejserlige hær. Og han må ALDRIG overgive sig.

I næsten 30 år er Onada overbevist om krigens rasen og forsætter pligtopfyldende sin guerillakrig sammen med tre menige soldater. De gemmer sig i øens jungle og er omhyggelige med af slette deres spor.

De udvinder palmeolie så våben og ammunition kan modstå junglens evige fugt og regn, der også slider på deres uniformer. De skaffer mad gennem snigangreb på øens landsbyer og dræber bøndernes okser for kød.

Onada er involveret i over 100 træfninger og op mod 30 filippinere mistede livet. To af hans mænd blev også dræb i kamp, og først i 1974 overgiver Onada sig. Det er den historie Herzog fortæller os set gennem Onadas øjne.

En anden verden

Tusmørkets verden er en historie om krigs absurditet og om klassiske dyder. Onada er bundet i troen på det kejserlige Japan og udfører pligtskyldigt sine ordre.  

Men det er også en fortælling om tid og om alderdommen. I et nærmest minimalistisk sprog hører vi om dage, der går. Den ene dag tager den anden, mens kampen mod fjenden forsætter. På trods af omverdenen, der selv for Onaba skifter.

Jetfly i luften, satellitter på nattehimlen, aviser med falske budskaber, transportable radioer og neonlys. Onada kan forklare det hele ud fra hans forståelse anno 1945. Hans tid står stille i sin meditative kamp, mens tiden går.

Et lille mesterværk

I sit livs tiltagende efterår debuterer Werner Herzog som skønlitterær forfatter med dette lille eksistentielle mesterværk. Måske er i går bedre end i morgen, men et er sikkert, vi bliver alle ældre. 

Skulle du også få lyst til at dykke ned i Werner Herzogs filmunivers, ligger biblioteket inde med en god håndfuld af hans film. 

Materialer