Fotograf: Line Falck

Bøger for børn: Noget, der minder om...

Mange af historierne, vi læste som børn, holder absolut stadigvæk. Men der er også kommet mange nye, gode til. Kig med her og få inspiration til nye børnebøger.

Nyere børnebøger er ofte skrevet i et mere nutidig sprog, som børn bedre kan relatere til. Bibliotekar Anine Sander Kaas holder efterspurgte børneklassikere op mod nyere historier, så du kan låne gode alternativer til dine børn eller børnebørn, der minder om yndlingsbøgerne fra barndommen.

Noget der minder om sjove, mærkelige, kloge dyr

Yggenykkerne er små magiske væsner jeg læste om da jeg var barn, f.eks. om dengang de stjal Rundetårn og Amalienborg. Hvis du nogensinde møder dem og du vil undgå ballade, så giv dem en småkage med chokoladestykker, dem elsker de nemlig.

Noget der minder om rim og remser

Da jeg var lille var mit yndlingsrim Halfdan Rasmussens ”Den lille frække Frederik”. Der var mange fantastisk rim i bogen ”Den lille frække Frederik og andre børnerim”. I løbet af de sidste par år, er der kommet virkelig mange sjove, skæve rim bøger. Se bare her.

Noget der minder om friske drenge

Stakkels Emil, der prøver at gøre det bedste, men altid kommer galt afsted. Jeg har grinet meget over Emils far, der stak foden i den musefælde, Emil havde stillet op. Faderen, der er så uheldig både at få fadet med paltdej og senere fadet med pandekagedej over hovedet. Og Emil må igen snitte træmænd i værkstedet. Her kan du møde nogle andre friske drenge.

Noget der minder om seje piger

Verdens stærkeste pige, der er stenrig, fræk, handlekraftig og fuld af fantasi, ja, hvem andre end Pippi Langstrømpe taler jeg om. Hun har gang på gang fået mig til at drømme om at være som hende. I dag findes der også mange andre seje piger.

Noget der minder om hemmeligheder, jalousi og andre udfordringer

Hvis der er nogle der har masser af udfordringer, så er det Krumme og hans familie. Jeg kan godt lide at bogen spænder bredt fra at være sjov, alvorlig og tankefuld. Her er bøger der kan lidt af det samme.

Noget der minder om sjove bøger

”Hva’ er du for en bette lort”? Siger bøllen Orla Frøsnapper. Bette lort laver en masse ballade, der er nogle skøre forviklinger og på en eller anden måde er det altid Orla Frøsnapper, der kommer til at betale prisen for balladen. Den bog har jeg grinet til mange gange i min barndom.

Noget der minder om venskab

Nogle gange finder man venskab uventede steder. Ligesom i “Ole og Koglefolket”, hvor Ole finder to grankogler i skoven og tager dem med hjem. De viser sig at være levende. Ole bringer dem tilbage til skoven og møder resten af koglefolket, som han bliver gode venner med.

Noget der minder om en god bog

Nogle gange støder man på en god bog, hvor man måske griner og græder, sidder ude på spidsen af stolen fordi det er så spændende, en af den slags bøger, man husker. f.eks. Mumitroldene, Silas og den sorte hoppe, Pippi Langstrømpe og Brødrene Løvehjerte. Jeg har samlet nogle stykker af her.

Noger der minder om krimi og spænding

Var du ligesom mig vild med krimier, da du var barn, og synes at dit barn skal høre en spændende krimi. God ide! En af mine absolut favoritter var De tre detektiver. Jeg slugte alle 28 bind.