Ukrainsk flag
Ukrainsk flag

Krig i børnehøjde

Uvidenhed skaber frygt. Det gør sig også gældende for børn. Læs videre her, hvis du har brug for inspiration til, hvordan du taler med dit barn om krigen i Ukraine.

Alle bliver påvirket af krigen mellem Ukraine og Rusland. Der findes ingen mirakelkur mod den angst, der naturligt opstår, når mennesker med vold forsøger at få deres vilje.

Men vi kan tale med vores børn om, hvad der gør dem bange og forsøge at give dem tilpas viden om, hvad der sker, så uvisheden ikke bliver til et spøgelse.

Børn er forskellige, og der er stor forskel på, hvilken samtale du kan have med børn på forskellige alderstrin. Red Barnet anbefaler, at vi forældre taler med vores børn om, hvad der foregår, inden børnene selv kommer til en.

Red Barnets guide til, hvordan du taler med dit barn om konflikten i Ukraine 

Børns Vilkår har også en guide om samme

Psykiatrifondens gode råd til samtaler om krigen

Find viden på biblioteket

Børnebiblioteket kan skabe veje til viden og finde materialer, som kan være med til at starte samtaler og svare på de svære spørgsmål, som krigen i Ukraine ansporer. Derfor har vi her i artiklen samlet et bredt udvalg af både fakta og fiktion på forskellige medier, som handler om krig og flugt.

Herunder finder du vores anbefalinger til sikre fakta-kilder om emnet. De er egnet til de større børn fra ca. 8 år og op. Vær kritisk når du søger på nettet og bruger Sociale medier.

Efterfølgende har vi samlet en stribe film og litteratur til forskellige aldre, der kan være med til at skabe forståelse og empati for alle de forskellige mennesker, som er påvirket af krigen.

Til slut finder du en liste med steder, hvor du kan henvende dig lokalt og landsdækkende, hvis du vil handle aktivt. 

Fakta om krigen i Ukraine til de større børn

Ultranyt

Ultranyt kan noget med nyhedsformidling for børn. Der bliver ikke lagt så mange fingre imellem, mens børns vinkler er tænkt ind på bedste vis. I den udsendelse, vi linker til, bliver du blandt andet klogere på Putin, og så svarer Mette Frederiksens på spørgsmål om krigen i Ukraine, og hvad det betyder for Danmark.

Se udsendelsen fra Ultranyt

De svarer også på børns spørgsmål om krigen i en anden udsendelse

Filmstriben

Oleg og Krigen er en dokumentarfilm om 10-årige Oleg, der bor i det krigshærgede Øst-Ukraine sammen med sin bedstemor. Han bliver der, fordi hans bedstemor er der, og så går han på eventyr med sin mindre fætter Yarik og drengen Kostia. Stærk handling, smukt filmet og højaktuel. Anbefales til børn omkring de 10 år og opefter. Brug dit bibliotekslogin.

Se Oleg og krigen på Filmstriben

Børneavisen

I denne uges udgave af Børneavisen er der både et interview med statsministeren og flere artikler om Ukraine og Rusland. Netop denne udgave af avisen er gratis, fordi redaktionen mener, at alle børn skal have mulighed for at kunne sætte sig ind i Ruslands angreb på Ukraine.

Læs Børneavisen her

Faktalink

Her finder du både de nyeste opdateringer om, hvad der sker i Ukraine og grundigt undersøgt stof om Ukraines historie. For at læse artikler i Faktalink skal du bruge dit bibliotekslogin.

Gå til Faktalink her

GoLittle podcast

Her finder du nyheder for børn som podcast. På grund af krigen i Ukraine er podcasten i øjeblikket gratis.

Find GoLittle Update her

Billedbøger og film til de mindste

For de helt små børn kan billedbøger give svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt rejser sig, når de på sidelinjen hører om krigen. Fiktionen kan bidrage med en distance, der er tryg, men som alligevel fortæller om at være bange, miste og flygte. Den kan også give håb. 

Mange af vores billedbøger findes ikke på eReolen, men kun i fysisk format. Tag derfor også et kig i bunden af denne artikel.

Film: Mig og min familie

Kortfilm om Ronjas hvis far er soldat og skal i krig. En Simpel og ligetil historie, om at sige farvel til, vente på og hente sin soldaterfar. Anbefales fra 3 år og opefter.

Se Mig og min familie i Børnebiffen

Film: Mininsekterne – kampen om myrernes dal

En spillefilmslang animationsfilm om de sorte og røde myrers strid om sukker på et picnictæppe. Filmen anbefales fra 3 år og opefter

Se Mininsekterne – kampen om myrernes dal på Filmstriben

Film: Krig og kage

Denne kortfilm handler om en konge i et udtørret land, som leder efter mad til landets beboere. Landet ved siden af er proppet med kager, men vil ikke dele. Filmen anbefales fra 3 år og opefter.  

Se Krig og kage i Børnebiffen

Billedbog: Trylleblik

En af de fineste nye billedbogsudgivelser overhovedet. Bogen handler om en pige, hvis familie er på flugt. Undervejs viser bedstemoderen pigen, hvordan man kan bruge trylleblik på verden. Kan læses fra 6 år og opefter. 

Lån Trylleblik på eReolen GO

Skønlitteratur til de større børn

Havpaladset

En af de fineste bøger om flugt, man kan læse. Noor må efterlade sin mor og ene bror i Syrien mens de andre flygter til Danmark. Lillesøsteren mister de til havet under flugten. Noor lever et normalt hverdagsliv om dagen, men om natten får hun superkræfter og bygger et palads på havets bund til de druknede.

Bogen er rigt illustreret og er velegnet til højtlæsning, men den findes også som lydbog på eReolen. Fra 10 år 

Lån Havpaladset på eReolen GO

Over muren

Denne illustrerede roman handler om Israel-Palæstinakonflikten, men splittelsen mellem mennesker er den samme i alle konflikter. Stærk bog om at være barn i en konflikt og stadig finde håb. Fra 9 år som højtlæsning.

Lån Over muren på eReolen GO

Steder, veje, biler, både

Danske Rosa flygter med sin familie gennem et krigshærget Europa til Libanon. Særligt handler denne roman om den lange farlige rejse til fods, med biler og i både, og hvordan Rosas liv forandrer sig. Anbefales fra 11 år.

Lån Steder, veje, biler, både på eReolen GO

De afghanske sønner

Vinder af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Den handler om en ung kvinde, der arbejder på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn, hvor hun har vagten hos tre unge drenge fra Afghanistan. Læs eller hør den! Fra 14 år og opefter.

Læs De afghanske sønner på eReolen GO

Tags
Materialer