Idéer og forløb til din hjemmeskole – lige til at plukke

08.01.21
Herunder har vi samlet relevante materialer og tilbud, som kan bruges i undervisningen. Meget af det, der ligger her, afspejler det I kan forvente af os til daglig, nu i online-form.

Vi tilbyder bl.a. booktalks, hjælp til informationssøgning, og er åbne for det I har brug for vi hjælper jer med, for at få fjernundervisningen til at fungere. Skriv en mail til os på hbo@gentofte.dk – vi er på arbejde, hjemmefra.

Gentofte Bibliotekerne har købt ekstra adgang til eReolen Go, så alle børn der går i skole i Gentofte kan logge på med deres Unilogin. De behøver ikke være indmeldt som lånere på biblioteket, og der er ikke de samme lånebegrænsninger som normalt (dette gælder altid, også før/efter corona).

Der er mulighed for at reservere fysiske materialer til afhentning på Hovedbiblioteket, det er vi selvfølgelig også behjælpelige med via mail. Retningslinjerne ændrer sig som bekendt hurtigt, så tjek vores FAQ, der er opdateret med de gældende restriktioner. 

Inspiration til læsning 

Booktalks (alle)
Alle klassetrin er altid velkomne til at få en booktalk med læseinspiration. Her under nedlukningen fungerer det selvfølgelig lidt anderledes. Skriv til os på hbo@gentofte.dk med lidt information om jer, og hvad I godt kunne tænker jer at høre om – så laver vi en video på 15 – 20 min, hvor vi fortæller om bøger, der er tilgængelige online. Hvis I vil se videoen og derefter tale med os live, kombinerer vi det gerne med et videomøde. I kan også skrive efterfølgende feedback og spørgsmål i en mail, hvis det passer bedre.

I finder vores booktalks her (der kommer flere løbende).

eReolen Go's idékatalog (alle)
Her finder I fx et katalog med koncepter til frilæsning. Kataloget indeholder 12 køreklare koncepter, som kan bruges til at arbejde med frilæsning og digitale bøger. I kataloget findes desuden læselister, ekstramaterialer såsom plakater, søgeguides mm. og tips og tricks til frilæsning og øget læselyst. 

Eventyrforløb (indskoling)
Idé til et forløb om eventyr.

Læsesporet (alle) og Sprogsporet (0. kl.)
På Læsesporet samler landets folkebiblioteker inspiration og idéer til at styrke læseglæden hos børn og unge 6-16 år. Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder, for børn i alderen 0-6 år.

Vinterbogen (indskoling og mellemtrin) 
Vinterbogen er er skolekonkurrencedelen af den velkendte læselystkampagne, ”Sommerbogen”, og jeres deltagelse i kampagnen er en mulighed for aktivt at sætte læsning på skemaet og sammen med bibliotekerne motivere elevernes læselyst. Vi har samlet et idékatalog til jer. Nogle idéer kan lade sig gøre i disse tider, nogle kan ikke. 

Læs alt om hvordan I gør, her.
Kig i idékataloget her. 

Mere læseinspiration

Film - hvordan kan filmmediet bruges i undervisningen i forbindelse med hjemmeskoling?

  • Filmskole for hjemsendte børn (indskoling og mellemtrin) - Hvordan kan filmmediet bruges i undervisningen i forbindelse med hjemmeskoling? Vi har et par bud! Idéerne til at lave film kan selvfølgelig også bruges i børnenes fritid. 
  • Filmcentralen - undervisningsrelevante film  - På Filmcentralen er der undervisningsrelevante kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm til alle klassetrin og fag. Filmene kan ses med Unilogin, og der er gratis undervisningsmateriale til en del af filmene.
  • Filmlinjen - et gratis læringsmiddel til filmproduktion i undervisningen (udskoling) - Undervisningsforløbene er målrettet udskolingen, og alt indhold er netop blevet revideret. Bl.a. kan eleverne nu producere både kortfilm, gyserfilm og dokumentarfilm og der er tilføjet filmdidaktiske 'Tips til læreren' på samtlige elevopgaver. Filmlinjen arbejder desuden på forløb til mediefag i gymnasiet. De er klar i foråret 2021.

Informationssøgning

Vi hjælper gerne med informationssøgning til opgaver som fx projektopgaven. Det kan være I har brug for hjælp til generel informationssøgning, til at reservere eller finde vej i vores e-ressourcer. I kan booke en bibliotekar til et online oplæg, eller I kan få hjælp til de konkrete opgaver. Skriv til hbo@gentofte.dk, så laver vi en aftale.

Mere hjælp  til informationssøgning

Idéer til udendørs kunst- og naturaktiviteter i Gentofte

Øregaard Museum, Ordrupgaards kunstpark og performancekunstner Marika Seidler tilbyder alle lærende og legende møder med kunst. På Øregaard Museum arrangeres kunstmøder for børn ude i parken og inde (når muligt) med en af museets dygtige formidlere. I kunstparken på Ordrupgaard kan børn og voksne undersøge værker gennem tegning, skrivning og samtale med skulpturerne i forløb på egen hånd. Og med Seidlers Sensorium kan klasser og grupper fra både skoler og dagtilbud arbejde kunstnerisk skabende i workshops med fortællinger i naturen – se mere under de enkelte tilbud/links.

Idéer og tilbud om arkitektur i Gentofte

Arkitektur i verdensklasse og særlige steder med lokalhistorisk betydning danner en guldgrube af oplevelser i Gentofte. Se nærmere på oversigten og de enkelte formidlingsmaterialer med fokus på Gentoftes Skjulte Steder og både Arne Jacobsens og Knud V. Engelhardts mange bygninger og design rundt om i kommunen.

Idéer til aktiviteter i (og om) naturen (alle)

Andre gode links til hjemmeskolen

DR Skole har samlet en liste til dig med sjove forløb, som dine elever kan arbejde med hjemme. Forløbene fungerer godt i hjemmeundervisningen med interaktive læringselementer og fortællinger, videoer og kreative elevopgaver. Her kan du finde forløb til undervisningen hjemme.

Maria Jarjis formidler videnskab og får millioner af streams på sin YouTube-kanal 'WTF er det?'. Hendes videoer bliver også brugt i undervisningen i folkeskolen. 

Alinea Sofaskolen - Forlaget Alinea har samlet en række forløb som alle er alle velegnede til virtuel undervisning. De opdaterer løbende med forløb, og det vil de gøre hver uge indtil skolerne åbner igen. Forløbene er gratis med Unilogin, og du finder dem her. 

Leg og Lektie - Legeuniversitet har udarbejdet en stor mængde gratismaterialer til forældre og skolelærere til førskole eller grundskole børn. Her findes en stor mængde færdige gratismaterialer klar til brug og her kan man bygge egne hæfter.