Ian McEwan og bogen Lektioner
Foto: Ceamon McCabe

Biblioteket anbefaler: Bogen "Lektioner"

17.08.23
Den britiske forfatter Ian McEwan har skrevet en lang række forrygende romaner, og med "Lektioner" tilføjer han endnu en fuldtræffer til sit forfatterskab.

”Han havde aldrig været så forventningsfuld før. Selv om hun skræmte ham, stolede han på hende og var klar til at gøre, hvad end hun bad ham om. Al den tid han havde tilbragt sammen med hende i tankerne, og før det under de intimiderende klavertimer, var en forberedelse til det, der skulle til at ske. Det var alt sammen én lektion. Hun ville gøre ham klar til at se døden i øjnene, glad for at blive forstøvet”.

Klaverlærerinden

Mens verden forsøger at komme på fode igen efter 2. verdenskrig, bliver den 11-årige Rolands liv vendt på hovedet. Han bliver sendt på kostskole i England, langt væk fra moderens beskyttende kærlighed. Han får klaverundervisning hos den unge og smukke klaverlærerinde Miriam.

Rolands ensomhed og sårbarhed vækker stærke og komplicerede følelser hos hende, og på et tidspunkt inviterer hun ham på frokost hjemme i sit hus i den nærliggende landsby. Først tre år senere er den nu 14-årige Roland klar til at tage imod invitationen.

Det er midt under Cubakrisen, og Roland har et stort ønske om at få sin seksuelle debut inden verden går under. Klaverlærerinden står klar til at tage imod ham. Under påskud af ekstra lektioner fortsætter de hemmelige stævnemøder hjemme hos hende. 

Det intense forhold efterlader Roland med dybe ar, men også med stærke minder om kærlighed og lidenskab. Som voksen mand opsøger han Miriam for at konfrontere hende med fortidens overgreb, og hun indrømmer kun modvilligt sin skyld:

”Ja, han var et barn, og det var ulovligt, men det var også noget andet, og det var problemet”.

Rolands historie

Romanen følger Roland videre ind i voksenlivet. Han bliver gift med Alissa, og de får sammen en søn. Da drengen er syv måneder gammel forlader Alissa familien for at finde ro og tid til at blive forfatter. Hun ønsker ikke længere at have kontakt til hverken Roland eller sønnen.

Alissas ambition om at blive en stor anerkendt forfatter lykkes, men tilbage står Roland som enlig far uden fast grund under fødderne. Han tvinges nu til at tage et opgør med sin rodløse fortid og kæmper for at finde fodfæste i en omskiftelig verden.

Han hjemsøges af de mange forspildte muligheder og søger nu tilflugt i musik, litteratur, venner, sex, politik og kærlighed. Romanen følger Roland ind i alderdommen omgivet af børn, svigerbørn og børnebørn.

Rolands personlige historie gennem syv årtier er viklet ind i flere skelsættende begivenheder i den britiske og globale historie, der har formet Roland og hans samtidige: Cubakrisen, Tjernobyl, Murens fald, 11. september, invasionen af Irak, finanskrisen, Brexit, Trump, Corona-pandemi og klimakrise.

Den lille historie bliver på den måde kædet sammen med den store historie - den personlige historie er uløseligt forbundet med den kollektive historie.

Livskraft og tyngde

I Lektioner har Ian McEwan for første gang i sin karriere valgt at bruge dele af sin egen livshistorie i et litterært værk. Roland er født i 1948 ligesom Ian McEwan selv. Flere elementer i romanen er selvbiografiske, bl.a. beskrivelserne af barndomsårene i Libyen, kostskolelivet, årene som alenefar, mødet med en ukendt bror, rollen som bedstefar osv.

I et interview den 23/6 i Weekendavisen fortæller Ian McEwan bl.a. dette om skriveprocessen:

"Fra det allerførste udkast, inden jeg havde besluttet mig for at skrive romanen, blandede jeg selvbiografi og fiktion sammen. Det var besynderligt befriende”.

Lektioner er ligeledes en befriende og letflydende læseoplevelse. Det er en meget velfortalt og medrivende roman fuld af livskraft og tyngde. Det er en tankevækkende fortælling om menneskelig (sam)eksistens på godt og ondt, om identitet og skæbne, men mest af alt er det en bevægende roman om kærlighed og tilgivelse.

Ian McEwan

Ian McEwan

(f. 1948) debuterede i 1975 med novellesamlingen First Love, Last Rites. Han har skrevet både romaner, noveller, børnebøger, filmmanuskripter og teaterstykker.

Ian McEwan er en toneangivende forfatter og debattør i England. I 2008 blev han placeret på The Times’ liste over de 50 største britiske forfattere siden 1945.

Han har modtaget flere litterære priser, bl.a. Booker-prisen i 1998, som han modtog for den samfundssatiriske roman Amsterdam.

Flere af Ian McEwans romaner er blevet filmatiseret, bl.a. Soning, der blev en international filmsucces i 2007.

Materialer