Billede af Ajvide Lindqvist og Strandberg

Svenske gysere i topklasse

24.10.23
De to svenske forfattere Mats Strandberg og John Ajvide Lindqvist skriver begge gyserhistorier i genkendelige miljøer og blander på bedste vis socialrealisme og gys.

At læse Mats Strandbergs bøger er som at læse en gyserfilm. Sproget er levende, det er uhyggeligt med masser af action. Og han er fantastisk til personbeskrivelser.

Konferencen

I Konferencen er en gruppe medarbejdere, som er involveret i et tvivlsomt byggeprojekt, samlet i en afsidesliggende ferieby i Sverige til en teambuilding-weekend.

Der er blevet snydt og løjet – over for kolleger, politikere og offentligheden. Nu vil nogen have hævn. Og denne hævnlystne person er udstyret med en riffel og en økse. Personen vil gøre præcis, hvad der skal til for at sikre, at ingen kollega slipper levende ud. Teambuilding bliver aldrig det samme igen.

Har du ikke fået nok af splatter og blod efter at have læst bogen, kan du også se en helt ny filmatisering af Konferencen på Netflix.

Færgen

Du vil højst sandsynligt heller aldrig gå ombord på Finlandsfærgen efter at have læst Færgen. 1200 forventningsfulde passagerer skal tage færgen fra Sverige til Finland t/r. I 24 timer kan de lægge hverdagen bag sig og slå sig løs.

Men noget ondt rejser med. Midt om natten, midt ude på Østersøen, truer det onde med at få overtaget på Baltic Charisma. Der er ingen steder at flygte hen. Der er ingen måder at kontakte fastlandet på. Og ingen ved, hvem de kan stole på.

Historien er bygget op i ultrakorte kapitler, hvor fokus hele tiden skifter mellem de forskellige personer. Det er velskrevet, ulækkert og meget spændende!

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist er blevet kaldt Sveriges Stephen King og er voldsomt populær i Sverige. Lad den rette komme ind er måske hans mest kendte værk, men Lille stjerne er hans mørkeste og blodigste roman.

I Lille stjerne finder en svensk gammel musiker ved navn Lennart et spædbarn begravet i en plastikpose. Da babyen begynder at skrige, bliver Lennart forbløffet over de fantastiske lyde og beslutter sig for at tage hende med hjem til sin kælder for at udnytte hendes musikalitet.

Sideløbende med historien om den lille pige, som får navnet Theres, møder vi en anden pige, Teresa, som hverken har musikalske eller andre evner og er ganske almindelig. Hun kæmper med fedme og fremmedgørelse og skriver grimme kommentarer på forskellige internetfora.

Til sidst krydser pigernes veje hinanden, og deres møde resulterer i en total katastrofe.

Ny krimiserie

Ajvide Lindqvist er også aktuel med en ny krimiserie. Den første del, Skriften i vandet, kom til efter, at forfatteren var blevet bedt om at give et bud på Millennium-roman nummer syv.

Forlaget valgte dog Karin Smirnoff i stedet, og Ajvide Lindqvist stod tilbage med et færdigt manuskript om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, mexicanske narkokarteller og norske oliepenge.

Løsningen blev at ændre lidt på handlingen og gøre Lisbeth til Kim Ribbing, en plaget hacker fra overklassen, og Mikael til Julia Malmros – en krimiforfatter, der har skrevet en bog i Millennium-serien (som ikke er blevet antaget). Julias bog handler om det, vi læser, nemlig mexicanske narkokarteller og norske oliepenge.

Bogen starter med en massakre i den svenske skærgård på midsommeraften. En virksomhedsleder har inviteret vigtige internationale gæster, og alle sejl er sat for at vise dem en ægte svensk midsommerfest. Men da en båd glider ind i vigen, og to maskerede mænd rejser sig op med maskingeværer i hænderne, forvandles det idylliske sceneri i næste nu til et blodbad. 

Du finder flere bøger af forfatterne herunder.

God fornøjelse! 

Materialer