Fra Filmen Frit fald
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Frit fald"

En af de største nyheder på Filmstriben den seneste måned er Guldpalme-vinderen fra 2023. En velspillet krimigåde og et interessant indblik i et komplekst ægteskab.

Vi befinder os i et hus i de billedskønne franske alper, hvor den succesrige forfatter, Sandra, netop har indledt et interview med en kvindelig litteraturstuderende. Sandra sipper hvidvin og flirter. På loftrummet, hvor hendes mand, Samuel, arbejder med noget renovering, skrues der pludselig op på max af en belastende instrumental-version af 50 cent nummeret ‘P.I.M.P.’

Demonstrativt højt, hvilket får Sandra til at droppe interviewet, og de aftaler i stedet at mødes på et andet tidspunkt i byen.

Herefter ser vi Sandra gå ovenpå. På samme tid er deres synshandicappede søn, Daniel, på vej ud at lufte sin førerhund, Snoop. Da han kommer hjem igen, ligger hans far, Samuel, foran huset og bløder fra hovedet. Han er faldet fra loftrummet og er død. Daniel skriger, og Sandra styrter ud af huset og ringer efter en ambulance. Hun forklarer til politiet, at hun har ligget og arbejdet i sin seng med høretelefoner på og intet har registreret.

Hvad skete der? Faldt han ud af vinduet ved et uheld? Var det selvmord? Eller var det Sandra, der skubbede ham ud?

Skænderi i verdensklasse

Da det i første omgang ligner, at Samuel inden faldet er blevet slået med en stump genstand, peger pilen mod Sandra, og filmens anden del, retssalsdramaet, tager sin begyndelse.

Her bliver forskellige aspekter af parrets forhold blotlagt, hvilket blot er med til at konkludere, at sandheden bliver uhyre vanskelig, hvis ikke umulig, at nå frem til. Både Sandra og Samuel er forfattere, og mens Samuel startede succesrigt ud med sin første bog, har en skriveblokering nu lagt sig som en dyne over hans virke, og han er blevet overhalet af Sandra, som spytter den ene bestseller ud efter den anden. Jalousi? Måske.

En lydoptagelse, som Samuel har optaget dagen før hans død, afslører et kæmpe skænderi. Et af de stærkeste spillet såvel som skrevet jeg kan komme i tanke om. Her hæver filmen sig op på et niveau med de bedste ægteskabsdramaer nogensinde såsom Bergmans "Scener fra et ægteskab", "Kramer mod Kramer" og senest "Marriage Story".

Skænderiet, som sikkert har været stærkt medvirkende til at "Frit fald" også hjemtog Oscaren for bedste manuskript, er initieret af Samuel og handler om ulige arbejdsfordeling, bopæl, sprog, utroskab, sønne Daniel mv..

En kompleks omgang, hvor de overordnede temaer i bund og grund handler om magt i parforholdet og de særlige kønsdynamikker, der findes i de fleste moderne ægteskaber. Måske har Justine Triet hentet inspiration fra sit eget ægteskab? Manus er ihvertfald skrevet i samarbejde med hendes mand, Arthur Harari.

Prisregn over Sandra Hüller

Næsten hver dialog i "Frit fald" lægger op til dissekering. Alt kan vendes og drejes, og det er også derfor, at filmen egner sig godt til gensyn og eftersnak. Mere skal ikke afsløres.

Fænomenale Sandra Hüller må have haft den vildeste Cannes-festival sidste år. Den 19. maj var der premiere på holocaust-dramaet "The Zone of Interest", hvor Hüller spiller Rüdolf Höss' kone, Hedwig. Den er gået sin sejrsgang verden rundt (bl.a. vandt den Oscar for bedste internationale film i år).

To dage senere gjaldt det så "Frit fald", som altså endte op med Guldpalmen, og Hüller blev senere Oscar-nomineret. Imponerende. Hun fik i øvrigt sit internationale gennembrud som datteren Ines i absurd-komedien, "Min far Toni Erdmann" fra 2016. En film man også kan se eller gense på Filmstriben.

Alt i alt er "Frit fald" et gribende og dybtgående retssalsdrama, der udforsker temaer som sandhed, skyld og retfærdighed. En kompleks og spændende whydunit, om et ægteskab på vej mod afgrunden.

Se "Frit fald" på Filmstriben