Film

Biblioteket anbefaler: Filmen "From the East"

Chantal Akerman har lavet verdens bedste film ifølge det velansete filmtidsskrift Sight & Sound, der ikke før har haft en kvinde på førstepladsen.

Af Mattias Blicher

Tags

Mattias anbefaler film Filmstriben Biblioteket anbefaler film

Afstemningen fandt sted i 2022, men Akermans film "Jeanne Dielman, 23, Quai du commerce 1080 Bruxelles" (1973) har stadig førstepladsen lidt endnu. Sight & Sounds afstemninger finder kun sted hvert tiende år.

Billede fra filmen
Foto: Filmstriben
Billede fra filmen
Foto: Filmstriben

Men selvom "Jeanne Dielman" er en overdådig filmisk bedrift på over tre timer om en enkes dagligdag og levevilkår, så er det på en måde forkert at holde Akermans store oeuvre op imod den kanoniserede filmhistorie. Hun var nemlig også en flakkende dokumentarist og grænsesøgende avantgarde filmskaber, hvis værker hører lige så meget hjemme på gallerier og museer som i biografsale.

Dokumentaren "From the East" (1993) er netop en af de film, der undviger de normale filmiske målestokke. Den er blevet vist som videoinstallation på Walker Art Center i Minneapolis, og når man ser den, kan man sagtens forestille sig flere sekvenser fra filmen køre i loop - så dragende er de i deres enkelhed. 

Filmen består af en række situationer filmet i 16mm - nogle mere opstillede end andre - fra Østeuropa, da Sovjetblokken er ved at smuldre. Vi er i storbyen, på landet, i koncertsalen, på busterminalen, i forstaden, på stranden. Vi ser landskaber og indbyggere på alle tider af døgnet og året. Vi er i et vadested, hvor spor af fortiden og tegn fra den fremtid, der er ved at indtræffe, stadig er flettet sammen. 

Men det er ikke historieskrivningen, der er i højsædet. Det er i stedet det liv, der leves uden omklamrende forklaringer, uddybninger eller argumenter. "From the East" er villet målløs. 

Med et tålmodigt kamera, der skifter mellem rolige trackings og at være helt stillestående, indsamler filmen stemninger, indtryk og ansigter og forfølger ikke historier, karakterer eller ideer. En slags vidnesbyrd, der formår på én gang at være intime og at opretholde en respektfuld distance.

Flere filmskabere har nævnt Akerman som en stor feministisk inspirationskilde. Men selvom"‘From the East" ikke ved første øjekast er en udpræget feministisk film, så er den alligevel en god indgang til at forstå Akermans filmkunst og metode. Og hvis "From the East" har givet mod på mere, så kan "Jeanne Dielman" og andre af Akermans film også ses på Filmstriben.

Mere info om "From the East"

Icon Description

Udgivet: 1993

Instruktør: Chantal Akerman