Litteratur

Biblioteket anbefaler: Bogen: "Demon Copperhead"

Er du til de store episke udviklingsromaner? Så læs ”Demon Copperhead”.

Af Merete Larsen-Ross

Tags

Biblioteket anbefaler bøger Merete anbefaler

Romanen handler om livets barske realiteter i en fattig egn af USA fortalt af drengen, Demon. Og realiteterne, de står i kø fra dag ét! Romanen er fortalt med en livskraft om en opvækst i livets lotteri. 

Bogens forside

Hvad handler bogen om?

Romanen begynder den dag Demon bliver født på toiletgulvet i en trailerpark i det sydvestlige Virginia, en af USA’s fattigste egne. Demons mor er teenager, hun er enlig og hun er on-and-off-misbruger af bl.a. opioids. Så livet for Demon er en kamp fra dag ét! 

Først blev jeg jo født. Det var der en del vidner til, og de har altid sagt så meget, som at det var mig, der havde den sværeste opgave. Min mor var, skal vi sige, ikke en del af ligningen.”

Vi følger Demon gennem en barsk barndom frem til voksenlivet, hvor han ikke bare kæmper for at overleve, men også for at høre til i livet. For det er et liv i ekstrem fattigdom, konstant modgang, vold, sult og med psykopatiske papfædre, plejefamilier, afhængighed af stoffer – og et offentligt system, der svigter gang på gang. 

Heldigvis er Demon gjort af et helt særligt stof. Han har en ukuelig styrke og vilje, som kommer til udtryk i en attitude: "Der være mere i livet for mig". Det kommer man som læser så eftertrykkeligt i tvivl om undervejs. For som fortællingen skrider frem, bliver klumpen i halsen større og større af bekymring. Mere vil være synd at afsløre her!

Inspireret af Dickens

Det er Demon selv, der fortæller sin historie, og gennem hans medrivende beskrivelser og autentiske dialoger bringes universet troværdigt til live. Det er et klogt valg af Barbara Kingsolver at stille sig i Demons position. Det skaber en dyb, følelsesmæssig forbindelse mellem læseren og Demon i alle de fuldstændig groteske situationer, han kommer ud for. 

Med dette fortællegreb får Kingsolver også adresseret større sociale og økonomiske problemer som opioidkrisen og den generelle ulighed i det amerikanske samfund, hvilket gør romanen højaktuel.

I et interview fortæller Barbara Kingsolver om historiens tilblivelse. Hun satte sig for at skrive en overlevelseshistorie, men hun vidste ikke helt, hvordan den skulle udspille sig. Det kom pludselig til hende en aften, da hun besøgte den berømte engelske forfatter Charles Dickens’ hus og sad ved hans skrivebord. 

For lige der talte Dickens pludselig til hende og sagde: “Lad barnet fortælle sin egen historie", refererer Kingsolver: "Det var et genialt råd! Og jeg besluttede at bruge David Copperfield som model at skrive min historie og ligesom lægge den hen over hans. Og det virkede. Det var en vidunderlig opdagelse.” 

Man kan sige, at Demon Copperhead er en moderne genfortolkning af Charles Dickens klassiker, David Copperfield.

Hvorfor skal man læse den?

Demon Coppehead er en stærk og uforglemmelig læseoplevelse, fordi Kingsolver formår at gøre Demons stemme til en ’livskraftens’ stemme, som kan bekræfte os i, at livet er både værd at tro på og ikke mindst at leve! 

Noget der minder om Demon Copperhead

Her er et par andre forslag til nyere episke udviklingsromaner, som ligger i tråd med Demon Copperheads sociale og eksistentielle tematikker. 

Læs for eksempel Richard Fords Kanada, som er en dybtfølt og indsigtsfuld roman, der følger den unge Dell Parson, og hvordan hans liv bliver vendt på hovedet, da hans forældre bliver dømt for bankrøveri. Ligesom Et lille liv af Hanya Yanagihara, en intens og følelsesladet roman, der følger fire venners liv i New York over flere årtier eller vores egen Henrik Pontoppidans Lykke-Per om præstesønnen, Per Sidenius’, søgen efter social opstigen og et lykkeligt liv i slutningen af 1800-tallets Danmark.

Om Barbara Kingsolver

Icon Description

(født 1955) og er amerikansk bestsellerforfatter. Hun er vokset op i Kentucky og har boet i både Congo, England, Frankrig og på De Kanariske Øer, før hun flyttede til Appalacherne, Virginia, hvor hendes roman Demon Copperhead også foregår. 

Flere af Kingsolvers bøger er udkommet på dansk, hvoraf den mest kendte er Gifttræets evangelium. Hun har desuden indstiftet PEN/Bellwether Prize for Socially Engaged Fiction, og hun er selv dybt engageret i socialt arbejde, klima og politik, hvilket alle hendes romaner bærer præg af. 

Kingsolver har modtaget adskillige litterære priser for sit forfatterskab, blandt andet Pulitzerprisen og Women’s Prize for Fiction for Demon Copperhead.