Biblioteket anbefaler: Bogen "Frankenstein - eller den moderne Prometheus"
"Frankenstein" er en dyster og tankevækkende roman, der udforsker temaer som ensomhed, identitet og ansvar - en fortælling om menneskets stræben og hvad det vil sige at være menneske
Af Helen Jagd Christensen
"Forhadte dag, hvor jeg fik liv!" udbrød jeg forpint. ”Forbandede skaber! Hvorfor frembragte du et uhyre så ækelt, at endog du selv vendte dig væk fra mig i væmmelse?”
Dette citat indkapsler den smertefulde ensomhed, som Frankensteins monster oplever. Det er en påmindelse om, hvordan afvisning og mangel på tilhørsforhold kan knuse selv den reneste sjæl. Monsteret blev født uden skyld, men samfundets og hans skabers afvisning gjorde det til et symbol på tragisk isolation.
En fortælling om skabelse, ansvar og menneskets etiske grænser
Historien om Frankensteins monster er en tragisk historie. Frankenstein handler om den ambitiøse videnskabsmand Victor Frankenstein, der lykkes med at skabe et levende væsen ud fra dødt materiale. Da Frankenstein ser sin skabning, indser han, at skabelsen er en forfærdelig fejl, og han afviser den.
Skabningen, som aldrig får et navn, men blot kaldes ”Monsteret” forsøger at finde sin plads i verden, men mødes med frygt og afsky af samfundet. Gang på gang bliver det afvist, og i sin afgrundsdybe ensomhed fyldes monsteret af hævnlyst og vender sig mod sin skaber.
Kunstig intelligens og hvad vil det sige at være menneske?
Monsteret i Frankenstein repræsenterer konsekvenserne af at handle uden ansvar. Mens Victor søger viden og magt, svigter han sit eget skaberværk og efterlader det i en verden uden støtte eller kærlighed. Som læser kan man ikke undgå at reflektere over, hvad det vil sige at være menneske, eller måske i virkeligheden hvad det vil sige at være menneskelig, og ikke mindst hvilke grænser vi bør respektere i vores handlinger.
Historien er dermed en tidløs fortælling, som taler direkte ind i den igangværende udvikling af kunstig intelligens, som i disse år hastigt er i gang med at forandre vores verden. Ligesom Victor Frankenstein, der skaber et væsen uden at overveje konsekvenserne, må vi i dag spørge os selv, hvilke grænser vi skal sætte for den teknologiske udvikling, og hvordan vi kan tage højde for de etiske og menneskelige konsekvenser.
En dyster og tankevækkende roman
Frankenstein er en dyster og tankevækkende roman, der udforsker temaer som ensomhed, identitet og ansvar. Romanen viser, hvordan både Victor Frankenstein og hans skabning er fanget i hver deres form for isolation: Victor i sin besættelse af videnskab, og monsteret i sin tvungne eksistens uden kærlighed eller accept.
Shelley skriver med en blanding af følsomhed og gru, der gør historien hjerteskærende og uforglemmelig. Man må spørge sig selv: Hvem er det virkelige monster? Skaberen, der undlader at vise omsorg, eller skabningen, der reagerer på verden med vold og fortvivlelse? Det er en bog, der bliver ved med at klinge længe efter sidste side.
Alt i alt er Frankenstein en roman, der stiller skarpt på den menneskelige natur og de farer, der kan opstå, når ensomheden bliver for stor en byrde at bære. Shelleys udforskning af disse temaer er stadig relevant i dag, og bogen rummer en dybde, som gør den til mere end bare en gotisk horrorfortælling.
Gentofte bibliotekerne har fokus på AI
Den nyligt udgivne Frankenstein – eller den moderne Prometheus fra 2024, oversat af Jakob Levinsen og med forord ved Merete Pryds Helle er særlig værd at fremhæve. Sproget er nutidigt med respekt for den oprindelige historie, og Merete Pryds Helles forord lægger en god bund til at forstå i, hvilken tid bogen er skrevet, samt hvorfor denne klassiker stadig er aktuel i dag.
Har du lyst til at høre mere om menneskeskabte kunstige intelligenser, kan du her i foråret finde foredrag om kunstig intelligens på flere af bibliotekerne, blandt andet foredrag om hvad kunstig intelligens vil betyde for vores liv og hverdag fremover, spændende film og ikke mindst Gentofte Bibliotekernes nye podcast, Genlæst, som også udgiver et afsnit om kunstig intelligens i løbet af foråret.
Om Mary Shelley
(1797-1851) var datter af den feministiske forfatter Mary Wollstonecraft og forfatteren William Godwin, og gift med digteren Percy Bysshe Shelley.
Hun er mest kendt for det berømte værk: Frankenstein - eller den moderne Prometheus, som blev udgivet anonymt i 1818. Den er skrevet som en gotisk roman og betragtes som en af de første science fiction-romaner. Hun skrev flere romaner, essays og rejsebeskrivelser, men Frankenstein er hendes mest ikoniske bidrag til litteraturen.
Hun betragtes som en pioner inden for gotisk og science fiction-litteratur og som en vigtig stemme i 1800-tallets litterære kredse.
Foredrag om kunstig intelligens
-
Voksne
Bliv klogere på AI - en introduktion til kunstig intelligens
Maria Benedikte Skjærven fra Futurescouts giver en letforståelig introduktion til AI’s verden.Vangede Bibliotek
Gratis
-
Voksne
Anders Søgaard: Maskinerne kommer indefra
Hør Anders Søgaard, der er forfatter og professor i maskinlæring, tale om sin bog Maskinerne kommer indefra.Gentofte Hovedbibliotek
Gratis
-
Voksne
Foredrag: Hvordan kunstig intelligens vil revolutionere vores liv
I dette foredrag giver AI-ekspert Anders Bæk et 360-graders indblik i, hvordan AI vil forme fremtiden og ændre vores liv på måder, vi endnu kun kan begynde at forstå.Dyssegård Bibliotek
Gratis
-
Voksne
Foredrag: AI og litteratur
I dette foredrag undersøger Dennis Jacob Rosenfeld, hvordan AI allerede er en kreativ medskaber i litteraturen.Ordrup Bibliotek
Gratis
-
Voksne
Minority Report – En aften om AI, teknologi og dystopisk fremtid
Deltag i en spændende filmaften i Gentofte Kino, hvor vi dykker ned i Steven Spielbergs science fiction-klassiker Minority Report.Ordrup Bibliotek
100 DKK