Udsnit af ni bøger

Årets bedste bøger 2023: Litteraturformidlernes Top-3

Vores litteraturformidlere Paul, Helen, Amir, Kajsa og Emil deler deres bog-favoritter fra 2023.

Pauls Top-3

Tre bogforsider

Pedro Páramo af Juan Rulfo

På sit dødsleje bønfalder en mor sin søn om at finde sin far, han aldrig har mødt, Pedro Páramo.

”Du skal ikke bede ham om noget. Gør krav på det, der tilkommer os”.

Sønnen rejser til Comala, moderens barndomsby, hun har fortalt ham, ligger i en smuk og frodig egn. Men erindringen, hun har plantet, fortoner sig som luftspejlinger ved hans ankomst. Majsen står ikke rank og gul. Her er glohedt og goldt. Æseldriveren, der viser vej, siger, at byen ”… ligger på jordens gløder, lige ved helvedes udmunding”. Og måske har han ret.

Med sin smukke, simple prosa, nyskabende fortælleteknik og kraftfulde billeder blev Juan Rulfos Pedro Páramo allerede ved udgivelsen i 1955 udråbt til et modernistisk mesterværk. En født klassiker, der blev forløber for bølgen af magisk realisme, der for alvor slog igennem i 1960ernes Latinamerika.

Læs hele anmeldelsen af romanen her

Lån Pedro Páramo her

Farerne ved at ryge i sengen af Mariana Enriquez

Farerne ved at ryge i sengen er en vidunderligt overrumplende, rå og sanselig spand kold nutidig horror i hovedet. En samling gruopvækkende, samtidskritiske, men også stærkt humoristiske fortællinger fra forfatteren Mariana Enriquez' hjemby Buenos Aires.

Børn vender tilbage fra de døde, samfund vender sig mod sig selv, og forbandelser skælver i luften og suger ånden ud af livet. Det er godt skrevet, poetisk og smukt – sat mellem virkelighed og mareridt. En novellesamling der sætter sig i én, i huden, som en kløe, man med glæde længe efter giver efter for.

Lån Farerne ved at ryge i sengen her

Menneskets dybeste erindring af Mohamed Mbougar Sarr

I 2018 opdager Diégane Latyr Faye, en ung senegalesisk forfatter i Paris, en legendarisk bog fra 1930'erne, med titlen: Umenneskelighedens Labyrint. Ingen ved, hvad der blev af forfatteren, T.C. Elimane, der engang blev hyldet som "Den Sorte Rimbaud."

Nysgerrighed bliver til besættelse, da Faye i sin søgen efter T.C. Elimane begiver sig ud ad en vej, der tvinger ham til at konfrontere de store tragedier i historien, fra kolonialisme til Holocaust. En rejse og coming-of-age-fortælling ind i mørkets hjerte, der væver fortid og nutid, lande og kontinenter sammen i, hvad der mere end noget andet, er en kærlighedssang til litteraturen og dens tidløse kraft.

Lån Menneskets dybeste erindring her

Helens Top-3

Tre bogforsider

Georg-komplekset af Kirsten Hammann

Indtil for ikke så længe siden var Georg en succesfuld, feteret og berømt forfatter. Han blev interviewet til aviserne og alle ville vide, hvad han mente om dette og hint. Men ikke længere.

Nu er han midt i halvtredserne, gået i stå, tørret ud, og både læserne, forlaget og agenten har vendt ham ryggen. Og som om dét ikke skulle være nok, så er Georgs kone gået i gang med at skrive sin første roman.

Oveni købet er hendes redaktør så begejstret, at hun har fået et gigantisk forskud og nu fylder hun hjemmet med klapren fra sin skrivemaskine, overstadig latter og ønsket om at dele sin glæde med ham. Det er ikke til at holde ud. Det er en hån.

Inde i hovedet på Georg sidder forfatteren Kirsten Hammann og lader den smålige, misundelige, navlepillende hovedperson afsløre sig selv. Hendes underspillede sprog understreger hans rablende tanker om alverdens ulykker, mord og woodoo.

Bogen er morsom på sin egen tå-krummende måde, når Kirsten Hammann spidder det mandlige ego, tidens se-mig kultur og frygten for at blive overhalet indenom. Og ikke mindst er den både underholdende og velskrevet.

Lån Georg-komplekset her

Pigedyr af Cecilie Lind

Her er en bog, som på én og samme tid fængslede mig med sit særlige sprog og gav mig mavepine med sit indhold. I halen på MeToo er der de seneste år udgivet flere bøger, hvor kvinder fortæller om forholdet mellem voksne mænd og unge piger – mange af dem selvoplevede.

Pigedyr er endnu en stemme i den debat. Her følger vi pigen og fortælleren Sara fra tiden lige før hendes konfirmation og op igennem hendes pubertet. Sara er ønskebarn af aldrende forældre, men kan ikke leve op til især morens forventninger.

Hendes ensomhed får hende til at angle efter opmærksomhed andre steder fra, og samtidig begynder hun at blive opmærksom på sin krop, sine lyster, men ikke mindst omverdens blik på hendes unge smukke krop. Her er et sted, hun kan få opmærksomhed!

Bogen er flere steder blevet kaldt en omvendt Lolita-fortælling, fordi Sara selv er seksuelt opsøgende, nærmest jagende, i forhold til de mænd, hun møder. Hun er undersøgende over for det begær, som hendes krop indeholder, men ikke mindst er hun opmærksom på den magt, som hendes knap modnede krop udøver på mænd i alle aldre.

Lolita-sammenligningen viser bare, hvor kompleks den unge piges seksuelle modning er. Her må mændene forstå, at de stadig er de voksne, der træder på forbudt jord, når de nærmer sig de unge piger – også selv om pigerne selv byder sig til! 

Lån Pigedyr her

Hærværk af Tom Kristensen

Hærværk er en rigtig klassiker! Og med det mener jeg, at den både litterært og indholdsmæssigt stadig holder her mere end 90 år efter udgivelsen i 1930. I virkeligheden var det en genlæsning, men denne gang som lydbog, indlæst af Peter Bollerslev, og det kan også anbefales.

I bogen følger vi digteren og kulturanmelderen ved Dagbladet, Ole Jastrau, og hans selvdestruktive og alkoholiserede deroute over en kort periode. I starten af romanen møder vi Jastrau i hans lejlighed, hvor han bor med sin kone og lille søn – allerede her lettere alkoholiseret.

Men mødet med digtervennen og kommunisten, Stefan Steffensen, rusker op i et allerede skrøbeligt selvbillede, og han beslutter helt bogstaveligt ”at gå i hundene”. I forløbet sætter han alt over styr: sit ægteskab, sit arbejde, sin lejlighed, i sidste ende måske sit liv? 

Først og fremmest skal du læse Hærværk for det fantastiske sprog! Men bogen er også et fremragende tidsbillede af de brølende 20’ere med jazz-restauranter, lysaviser og kimende telefoner som baggrund. Hærværk har karakter af nøgleroman med et persongalleri baseret på digtere og anmeldere omkring Dagbladet Politiken, og Tom Kristensen har da også generøst brugt sig selv i skildringen af Ole Jastrau.

Lån Hærværk her

Amirs Top-3

Tre bogforsider

Hafni fortæller af Helle Helle

En roman på 169 sider, man på én og samme tid bliver mæt og sulten af at læse! Hovedpersonen Hafni er 48 og skal skilles. Hvad gør man så? Man tager selvfølgelig på en smørrebrødsrejse fra Frederikssund over Fyn til Sønderjylland.

På en rasteplads ringer Hafni til sin veninde, hun ikke har talt med i 13 år, for at fortælle om rejsens komiske og pinlige øjeblikke og ikke mindst om sin tour de force i ædegilde. Men tag ikke fejl, Hafni er ikke helt på toppen.

Hafni fortæller er Helle Helle CLASSIC: Et velfriseret og ualmindeligt præcist sprog om det uspektakulære liv og om at finde sig selv igen.

Læs hele anmeldelsen af romanen 

Lån Hafni fortæller her

Efterklang af An Yu

Forestil dig lyden af Chopin, Tjajkovskij, Debussy, Schumann, Brahms, Beethoven og John Cage. Klip så til moderne Kina. Bland det hele med et stænk af magisk realisme – og så har du romanen Efterklang med hovedpersonen Song Yan, der bor i Beijing sammen med sin mand og sin svigermor, der efterspørger et barnebarn.

Song Yan vil gerne have et barn, men det vil hendes mand ikke. Hvad gør vores hovedperson i denne håbløse situation? Magisk realisme med talende svampe bliver til Songs virkelighedsflugt. Romanen er letlæst og arbejder med hovedspørgsmålet: Hvad sker der, når man slukker for musikken og sig selv?

Læs hele anmeldelsen af romanen 

Lån Efterklang her

Bibliotek for ny kunstteori

Svesken på disken: Bogserien Bibliotek for ny kunstteori er svær, men vigtig læsning. Den favner syv af de allervigtigste tænkere, hvis værker er spitzenklasse kunst- og kulturteori! Det er emner om alt lige fra retsteknisk arkitektur, kunstner i arbejde, radikale futurismer til helt nye æstetiske kategorier.

Sianne Ngai, en af tænkerne i serien, står bag Vores æstetiske kategorier. 1700-tallets kategorier som ”det sublime” eller ”det skønne” passer ikke til vores verden længere. Derfor er der brug for nye kategorier, nemlig det gakkede, det nuttede og det interessante.

Der er dels tale om en stilart (fx kattevideoer er en ”nuttet” genre), dels en vurdering af sanseoplevelsen på baggrund af dens stilart (fx når nogen udbryder: ”Nej, hvor er det bare nuttet!”). Du kommer til at gå på kunstudstillinger, læse romaner og se tv-serier på en helt ny måde. Og du kommer også til at se på dit gakkede arbejdsliv på en helt ny måde.

Lån Bibliotek for ny kunstteori her

Kajsas Top 3

Tre bogforsider

Et løfte om tavshed af Mattias Edvardsson

Et løfte om tavshed er en ny spændingsroman skrevet af forfatteren til En helt normal familie, der i øjeblikket er aktuel som en serie på Netflix.

Mattias Edvardsson er en mester i at skabe psykologisk spænding i det hverdagsagtige, om familier og helt normale mennesker. Sådan er det også i den her bog. Handlingen udspiller sig i Trelleborg i Sydsverige, og mange kan  sikkert genkende sig selv i bogens personer. De trives i den lille by, og livet er roligt, trygt og forudsigeligt. Mange er vokset op der og er blevet boende.

Som Jari, der har fået opfyldt de fleste af sine drømme. Han har et velbetalt job, et smukt hus i den pæne del af byen, dyr bil og en dejlig familie med konen Maria og teenagedøtrene Isabella og Amanda.

På den anden side af byen bor Sasho og Linda i skyggen af den gamle gummifabrik. De arbejder i ICA, har gjort det længe, og deres søn Nico er den største kilde til glæde – han er god og disciplineret.

Da Amanda og Niko bliver et par, er det ikke, hvad forældrene havde håbet på. Og de er bestemt ikke forberedt på den katastrofe, der følger.

Lån Et løfte om tavshed her

Dybhavn af Tove Alsterdal

Dybhavn af Tove Alsterdal er tredje og sidste bind i Ådalenserien. Det er ikke bare en meget velskrevet og spændende krimi, men også en indsigtsfuld historie om Sverige. Bogen starter med, at dykkere går ned i Ångermanälven i Nordsverige for at udforske nogle af de hundredvis af skibsvrag, der ligger gemt i dybet. Her finder de resterne af en mand. Det viser sig, at han er blevet myrdet, men hvem er han?

Politikvinden Eira Sjödin er gravid, men får til opgave at efterforske sagen, da det virker risikofrit. Men det bliver det jo selvfølgelig ikke helt. Trådene fører tilbage til 1960'erne i Ådalen og en verden med voldsomme politiske konflikter og store drømme om frihed.

Du skal læse serien i rækkefølge – og læs også Tove Alsterdals andre romaner! Hendes debut Kvinderne på stranden er en af de bedste krimier, jeg har læst.

Lån Ådalenserien her

Modermælk af Nora Ikstena

Det her er en fantastisk, smuk bog – en bog, der kan læses og elskes af alle! Romanen, som er delvist selvbiografisk, er forfatterens internationale gennembrud og er oversat til 24 sprog. Nu er den endelig kommet på dansk.

Historien udspiller sig i Letland fra 1944 til 1989 under den sovjetiske besættelse og handler om et komplekst mor-datter-forhold. Den politiske situation i Letland og manglen på frihed gør moderen deprimeret. For ikke at overføre sine forgiftede tanker og sin frustration over modermælken til sit barn, stikker den nybagte mor af hjemmefra, indtil mælken løber tør.

"Jeg forsvandt i dagevis for at slippe for at amme mit barn. Min mælk var bitter, det var uvidenhedens og ødelæggelsens mælk. Jeg skånede mit barn for den".

Pigen vokser op hos sine bedsteforældre og bliver syg af den obligatoriske sovjetiske mælk i skolen – det er som at drikke gift (det viser sig senere, at hun er allergisk). Sammen fortæller mor og datter skiftevis en af Letlands mest roste romaner i de senere år.

Det er en fortælling om, hvordan et autoritært styre begrænsede den enkeltes liv og muligheder  – men også om et lands opvågnen og vej til frihed. Læs den!

Lån Modermælk her

Emils Top-3

Tre bogforsider

Erfaring fra livet ved fabrikken af Simone Weil

De seneste år er en hel bølge af nye Simone Weil oversættelser dukket op i Danmark. Simone Weil skrev om alt fra religion, den revolutionære venstrefløj, det hellige i enhver person og livet som fabriksarbejder.

Hun gik på det prestigefyldte École Normale Supérieure, deltog i den spanske borgerkrig og arbejdede på fabrik i Paris. Den lille bog er med sine 99 sider, hvoraf Weils værk kun fylder 43 sider, en meditation over Weils erfaring med at have arbejdet på en fabrik i Marseille og den umenneskeliggørelse, der finder sted på fabrikker.

Styrken i bogen er Weils skildringen af de fysiske og psykiske lidelser arbejderne går igennem. Hun formår at skrive den monotoni, rædsel og tab af mening, som ligger i arbejdet på fabrikken, så man som læser næsten, mærker ubehaget på egen krop.

Læs hele anbefalingen her

Lån Erfaring fra livet ved fabrikken her

Den blinde ugle af Sadegh Hedayat

Den blinde ugle fra 1937 af den iranske forfatter Sadegh Hedayat tager læseren på en uafrystelig rejse gennem opiumståger, sygelig kærlighed og et okkult ørkenlandskab i en hallucinatorisk, fabulerende fortælling om en penneæskemalers mord på en kvinde.

Nyoversættelsen af en af iransk litteraturs vigtigste og mest kontroversielle romaner er en sproglig kraftpræstation og et narrativt mesterstykke. Men den er også en makaber fortælling om voldsfantasier, beruselse og kærlighed og en allegorisk fortælling om politisk censur og kvindeundertrykkelse.

Læs hele anbefalingen her

Lån Den blinde ugle her

Røds selvbiografi af Anne Carson

2023 har været et Anne Carson år. Store og små forlag har udgivet og genudgivet den canadiske forfatters værker. Hovedværket Røds selvbiografi er senest kommet, hvor oversætterne har revideret deres tidligere oversættelse.

Værket indeholder alt det gode ved Carson: et poetisk sprog og brud med alle genrekonventioner, en udforskning af tragiske familieforhold og en nyfortolkning af det røde græske monster, Geryons, skæbne.

Lån Røds selvbiografi her