Litteratur

Biblioteket anbefaler: Bogen "Rebecca"

Daphne du Mauriers roman "Rebecca" fra 1938 blev med stor succes filmatiseret af Alfred Hitchcock i 1940, men bogen er absolut også et besøg værd.

Af Merete Larsen-Ross

Tags

Biblioteket anbefaler bøger Merete anbefaler

Rebecca er og bliver en ægte page turner fyldt med had, kærlighed og jalousi. Et psykologisk drama som er lige til at snuppe med sommerferien i udlandet, til sommerhuset eller til et par timers underholdning på drømmesengen.

Daphne du Maurier
Bogen Rebecca

Sladder i Monte Carlo

Jeg-fortælleren i Rebecca er en uerfaren og naiv pige i begyndelsen af 20'erne. Hun er ansat som selskabsdame for den rige og snobbede amerikanske kvinde, Mrs. Van Hopper. Vi møder dem i Monte Carlo, stedet hvor Mrs. Van Hopper hver sommer vender tilbage til for at komme i kontakt med og opsnuse sladder om de kendte.

Mrs. Van Hopper har beslaglagt en bestemt sofa i hotellets hall, så ingen og intet vil gå hendes næse forbi. Herfra kan hun som en edderkop indfange sit næste offer. Noget som vores fortæller finder dybt pinligt, og hun mærker, at alle gæster for alt i verden prøver at blive infiltreret af Mrs. Van Hopper.

Rigmanden, Maxime de Winther, indfanges en eftermiddag til kaffe og udfritning i sofaen. Han har for ganske nyligt har mistet sin kone, Rebecca, i en tragisk ulykke ved deres gods Manderley i Cornwall. Så der er noget at komme efter.

Mens de drikker kaffe, oplever fortælleren, hvordan Maxime på meget diplomatisk vis udviser sin irritation over for den sladdervorne Mrs. Van Hopper, hvilket vinder hendes sympati for Maxime.

Dagen derpå er Mrs. Van Hopper blevet syg, og vores jeg-fortæller er derfor fri til at gøre, hvad hun har lyst til. Det sender hende lige i armene på Maxime. Og de næste 14 dage kører de to ud på ture sammen. Deres forhold udvikler sig til en stormende forelskelse – i hvert fald for vores jeg-fortællers vedkommende.

Frieri i al hast

Mrs. Van Hopper, der er blevet frisk, ønsker pludseligt at rejse til New York, hvor hendes datter befinder sig. Det gør vores fortæller dybt ulykkelig. Hvad nu med Maxime og hvad med deres kærlighed? Kort før afrejsen opsøger hun ham på hans hotelværelse for at sige farvel. Det vil Maxime ikke høre tale om, og han frier til hende, og hun siger ja.

Det har Mrs. Van Hopper kun hovedrysten til overs for, fordi hun tvivler på, at vores fortæller vil kunne klare blive frue på Manderley. Efter brylluppet og bryllupsrejsen i Venedig vender de sammen tilbage til Manderley.

Livet på Manderley bliver dog ikke, som hun havde forestillet sig. I huset regerer den skumle husholderske Mrs. Danvers, som var dybt hengiven over for den forrige Mrs. De Winther, Rebecca. Mrs. Danvers prøver hele tiden på at underminerer fortælleren psykologisk, hvilket gør fortælleren endnu mere usikker end hun er i forvejen. Maxime ændrer sig også efter hjemkomsten, og snart banker både virkeligheden og fortiden på døren.

Gotisk fiktion

Daphne du Maurier har skrevet en fængslende og sansemættet roman i genren gotisk fiktion. En genre der kombinerer det uhyggelige og det romantiske. Det udfoldes på fornemmeste vis i Rebecca.

Romanen giver på overfladen udtryk af ro og balance, men hemmelighed efter hemmelighed åbenbares efterhånden for os, og alt det usagte siver lige så stille ind i vores bevidsthed, ind til knoglerne, så man til sidst føler sig ligeså efterladt på den samme isflage som romanens fortæller.  

Om Daphne du Maurier

Icon Description

(f. 1907-1989) var engelsk forfatter og har skrevet adskillige romaner og noveller, hvoraf mange er filmatiserede af kendte instruktører.

Rebecca blev filmatiseret af Alfred Hitchcock tilbage i 1940. En populær streamingtjeneste har filmatiseret den på ny i 2020 , men den når ikke Hitchcocks version i suspense og mystik.  

Forfatteren Susan Hill har i 1993 skrevet romanen Mrs de Winther som er et forsøg på en fortsættelse til Rebecca.