10 Hitchcock-inspirerede film på Filmstriben
Vores filmbibliotekar Thomas anbefaler, at du tager en Hitchcock’sk sommer. Det har han i hvert fald selv tænkt sig at gøre. Der ligger "kun" fire Hitchcock-film på Filmstriben, men heldigvis kan du finde en række fremragende film, der alle er tydeligt inspireret af "The Master of Suspense".
Af Thomas Kastberg
1. Side Effects (2013)
Stjernebesat psykologisk thriller fra 2013 om en kvinde (Rooney Mara), der oplever alvorlige bivirkninger af medicin ordineret af sin psykiater. Den er typisk Hitchcock’sk, fordi den leger med publikums forventninger og manipulerer spænding gennem plot twists og bruger skyld, bedrag og psykologisk manipulation som centrale temaer.
Instruktøren Steven Soderbergh skaber en stemning af paranoia og usikkerhed, som Hitchcock ofte gjorde, og kameraarbejde og musik bruges effektivt til at forstærke den ubehagelige stemning.

2. Decision to Leave (2022)
Den sydkoreanske Park Chan-wook, kendt for bl.a. "Oldboy" og "The Handmaiden", lærte sit håndværk ved blandt andet at se Hitchcock-film. "Decision to Leave" er en romantisk thriller om en efterforsker, der bliver involveret i en kompleks mordsag. Han møder den afdødes enke, som er både mistænkt og fascinerende.
Tydelig inspiration fra især "En kvinde skygges" (1958). Ligesom Hitchcock leger Park Chan-wook med begær, skyld og illusioner og bruger visuelt raffinerede kamerabevægelser og symbolik til at forstærke karakterernes indre konflikter.

3. Mother (2009)
En anden sydkoreansk instruktør, Bong Joon-Ho, har videreudviklet Hitchcocks greb i en moderne, koreansk kontekst. I Oscarvinderen "Parasite" (2019) kombinerer han den hitchcockske spænding med social kritik. Den ligeså fremragende "Mother" handler om en enlig mor, der desperat forsøger at bevise sin mentalt handicappede søns uskyld, efter han bliver anklaget for mord.
Man fornemmer inspirationen fra Hitchcock med brugen af suspense. Og mor-søn-forholdet kan sagtens ses som en intelligent og moderne videreudvikling af Norman Bates og moren fra "Psycho".

4. Chok (1965)
Roman Polanski, ligesom Hitchcock, er dybt optaget af psykens mørke sider. I filmen "Chok" fra 1965 følger vi en kvinde (Catherine Deneuve), der langsomt bryder sammen psykisk, hvilket minder om Hitchcocks fokus på mental opløsning i film som "Psycho" (1960) og "En kvinde skygges" (1958).
I "Chok" bliver lejligheden, hvor hovedpersonen isolerer sig, gradvist et mareridtsagtigt klaustrofobisk rum – en teknik Hitchcock mestrede i f.eks. "Skjulte Øjne" (1954), hvor én lejlighed bliver hele universet. "Chok" er et af de bedste eksempler på europæisk art house-gyser og viderefører Hitchcocks arv i en mere rå og psykologisk intens retning.

5. Phoenix (2014)
Post-krigs noir-fortælling, der bruger Hitchcock-inspiration til at udforske identitet, traumer og bedrag. Hovedpersonen Nelly, en Holocaust-overlever med rekonstrueret ansigt, bliver ikke genkendt af sin egen mand. Han forsøger at bruge hende til at få adgang til hendes tidligere formue – uden at ane, at det faktisk er hans hustru.
Hitchcock arbejdede f.eks. i "En kvinde skygges" (1958) med spejlinger, illusioner og dobbelte identiteter. I Phoenix er der mange spejlscener, masker og makeovers, som fremhæver Nellys forskydning mellem den, hun var, og den hun er blevet.

6. Under the Silver Lake (2017)
David Robert Mitchells "Under the Silver Lake" er en dragende, drømmeagtig skildring af et dekadent og mystik Los Angeles. Vi følger, Sam, der bliver sygeligt optaget af at observere og analysere sine omgivelser og naboer. En dag forsvinder hans seneste flirt, og der efter bruger han al sin tid på at opklare, hvad der er sket.
Han begynder at lede efter skjulte mønstre og tegn i alt, hvilket skaber samme stemning af paranoia og voyeurisme som hos Hitchcock. Filmen er fyldt med Bernard Herrmann-inspireret musik og versioner af det berømte 'dolly-zoom' fra "En kvinde skygges".

7. Dårlig dannelse (2004)
Pedro Almodóvars film "Dårlig Dannelse" handler om to mænd, en filminstruktør og en skuespiller, der besøger en katolsk skole, hvor de under Franco-regimet tilbragte deres unge år sammen.
Mørke hemmeligheder om bl.a. seksuel misrøgt dukker op igen, mens de to prøver at finde sandheden om sig selv, hinanden og andre personer fra fortiden. Filmen bruger Hitchcock-lignende elementer som suspense, identitetsskift og manipulation.

8. Rødt Chok (1973)
"Rødt Chok" handler om et ægtepar, der rejser til Venedig efter deres datters død og bliver hjemsøgt af sorg og mystiske varsler. Filmen blander overnaturlige elementer og psykologisk thriller, mens de konfronterer deres tab.
Ligesom Hitchcock bruger instruktøren Nicolas Roeg, suspense til at skabe en trykkende, urovækkende stemning – ikke gennem chok eller jumpscares, men ved at opbygge en følelse af, at noget er forkert. Publikum får ofte mere information end karaktererne, hvilket skaber en konstant uro. I filmen er der også en leg med dobbeltgængere og misforstået identitet – en klassisk Hitchcock-struktur.

9. Skyggen (2009)
Roman Polanskis "Skyggen" handler om en ghostwriter, der hyres til at færdiggøre en britisk premierministers memoirer. Under arbejdet opdager han farlige hemmeligheder, som sætter hans liv på spil.
"Skyggen" hylder Hitchcock med sin atmosfære af uundgåelig trussel, den langsomme opbygning af suspense, en uforvarende hovedperson fanget i et spind af hemmeligheder og en omhyggelig billedæstetik, der skaber psykologisk uro.

10. Mulholland Drive (2001)
Selvom "Mulholland Drive" umiskendeligt er en David Lynch-film med sin surreelle, drømmeagtige vibe, er der mange ligheder med Hitchcock. Ligesom Hitchcock bygger Lynch en fortælling fyldt med mystik, suspense og psykologisk spænding.
Begge instruktører leger med seerens forventninger og skaber en følelse af ubehag og usikkerhed. Ligesom Hitchcock brugte bymiljøer til at skabe stemning (f.eks. Los Angeles i "Skjulte Øjne"), bruger Lynch Los Angeles og særligt "Mulholland Drive" som en mystisk, næsten drømmeagtig ramme for historien — en by fuld af løgne, drømme og tragedier.
