Ny læseklub: "Ibsen NOR"

Ny læseklub på Gentofte Hovedbibliotek, der starter op i december, læser tre moderne nyfortolkninger af Henrik Ibsens berømte dramaer under initiativet "Ibsen Nor".

Ibsen NOR er et samarbejde mellem tre nordiske forlag, der er mundet ud i tre nyfortolkninger af Henrik Ibsen. Tre førende nordiske forfattere har hver skrevet en roman inspireret af Henrik Ibsens kendte dramaer:

"Nora" af den danske forfatter Merete Pryds Helle, "Hilde" af den svenske forfatter Klas Östergren og "Henrik" af den norske forfatter Vigdis Hjorth. Ved at omsætte Ibsens dramaer til romaner åbnes hermed muligheden for et nærmere studie af Ibsens karakterer og deres historie.

Er du interesseret, kan du tilmelde dig læseklubben inden 1/12-2020. Læs mere om læseklubben og tilmeld dig her.

"Nora" af Merete Pryds Helle

Merete Pryds Helle har med Ibsens "Et dukkehjem" som forlæg skrevet fortællingen om Nora - den måske mest berømte kvindeskikkelse i teaterhistorien. Et af de oftest stillede spørgsmål til verdenslitteraturen er: Hvor gik Nora hen, da hun gik ud? Romanen giver ikke et endeligt svar, men til gengæld en baggrundsbeskrivelse, som giver læseren muligheden for at opleve Nora helt tæt på.

Nora er altid blevet behandlet som et (dukke)barn, først af faderen, siden af sin mand, men gennem de kvinder hun kommer tæt på, får hun udviklet en stor appetit på livet. Merete Pryds Helle beskriver Noras liv som barn og ung, det første møde med Torvald Helmer, brylluppet, den berømte rejse til Italien som Nora har finansieret, blandt andet med dokumentfalsk, der redder den psykisk ustabile Torvalds liv, og til sidst de fortættede afgørende døgn i deres samliv frem til det dramatiske opgør, hvor Nora går sin vej.

"Hilde" af Klas Östergren

"Hilde" af Klas Östergren er baseret på Ibsens birolle-karakter Hilde Wangel, som optræder i dramaerne "Fruen fra Havet" og "Bygmester Solness".

Hilde Wangel lever tilsyneladende en meget kontrolleret og sund tilværelse. Hun arbejder på et rejsebureau i 1920’ernes Berlin, som forsøger at få tyskerne til at holde ferie i de norske fjelde.

Hilde begynder pludselig at lide af angstanfald og ender hos en psykoanalytiker. Her får hun fortalt om moderens død, om stedmoderens mørke sider, om den bygmester hun beundrede og som trængte hende op i et hjørne, da hun var en ung pige, og om hvordan hun langt senere opsøgte ham. Alt er på mærkelig vis sammenfattet i et engelsk stel med et tilsyneladende uskyldigt landligt motiv i blåhvidt porcelæn.

"Henrik" af Vigdis Hjorth

"Henrik" af Vigdis Hjorth er baseret på Ibsens drama "Hedda Gabler", hvor dramaet i romanformen er flyttet op i nutiden og hovedpersonen har skiftet køn.

Henrik Falk, skibsrederens søn, er blevet gift med Elsa Brun Hansen, som kommer fra en mere jævn familie. Elsa er højgravid, og Henrik har svært ved at forlige sig med tilværelsens trivialiteter, svigerfamilien og fodmassagen.

Da kunstneren Tale Løvlie, som Henrik har haft et kort og heftigt forhold til, vender tilbage til byen, ovenikøbet til Falk-familiens tidligere residens, bliver Henrik overvældet af lede ved sin nuværende tilværelse. Det får ikke overraskende fatale følger.

Om forfatterne

Merete Pryds Helle (f. 1965) er forfatter til en lang række kritikerroste bøger. Senest udkom "Folkets skønhed" (2016), der vandt De Gyldne Laurbær, og efterfølgeren "Vi kunne alt" (2018).

Klas Östergren (f. 1955) er en af Sveriges absolut største samtidsforfattere. Hans gennembrudsroman "Gentlemen" blev ved udgivelsen i 1980 omgående kult blandt svenskerne, og siden har hans romaner sikret ham en central plads på den svenske forfatterscene.

Vigdis Hjorth (f. 1959) fik sit litterære gennembrud i Danmark med den omdiskuterede roman "Arv og miljø" (2016), som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. I Norge har hun været et kendt forfatternavn siden sin debut i 1980’erne.

Ibsen NOR

Lån gendigtningerne af Merete Pryds Helle, Klas Östergren og Vigdis Hjorth her.

Henrik Ibsen

Lån Henrik Ibsens berømte dramaer eller Ivo de Figueiredos anmelderroste biografi om Henrik Ibsen "Henrik Ibsen: Mennesket og Masken", der udkom på dansk i 2019.