Om dette arrangement

Tid
17:00 - 20:00
Pris
Gratis
Target
For alle
Kunst

Vernissage: Sif Itona Westerberg "Fountain"

16.05.19
Kom til fernisering på Tranens nye udstilling.

Væsner sammensat af dele fra forskellige dyr var engang mytologiernes gebet. I dag dyrkes sådanne skabninger inden for den selv samme moderne videnskab, der op igennem historien systematisk har udfordret religiøse verdensbilleder, folketro og overnaturlige væsner.

Hybrider og fortidslevn er et tilbagevendende tema i Sif Itona Westerbergs arbejde. Totalinstallationen Fountain tager form af et springvand. Her bearbejder den danske kunstner historiske fremstillinger af sammensatte væsner på et tidspunkt, hvor disse skabninger ikke længere blot er vidnesbyrd om en svunden fortid. Itona Westerbergs hybrider, der er udhugget og sammensat af gasbetonplader, er baseret på billedsprog fra sagn og myter. Hendes figurer er påmindelser om, hvad den menneskelige forestillingsevne til forskellige tider kan kaste af sig.

Hvad mennesket f.eks. i middelalderen blot kunne forestille sig, beskrive og afbilde, arbejdes der i dag også aktivt på at fremstille og give liv. De sidste par år har internationale forskere realiseret en serie af kontroversielle laboratorieeksperimenter. I USA har man udviklet fårefostre indeholdende små mængder af menneskelige celler - blandt andet med det erklærede mål at gro menneskelige organer til transplantation. I Kina har man beriget aber med menneskelige hjerneceller, hvis formål af kritikere betvivles. CRISPR gen-redigering, der tillader at klippe og klistre i DNA strenge, er en blandt andre nye teknologier, der åbner uanede muligheder for manipulering af eksisterende dyre- og plantearter.

Væsnerne, som Itona Westerberg har udhugget i gasbeton, finder deres forlæg i gamle udsmykninger af katedraler og manuskripter. I middelalderens bogmaleri, hvor tekst blev indrammet af billeder og ornamenter, optræder en mangfoldighed af hybride væsner. Imens teksten var hellig, tillod margin mere profane og hedenske fantasier om fabeldyr i strid med den kristne lære om distinkte arters forankring i en gudgiven, uforanderlig verdensorden. I dag, hvor mennesker udstyres med stadig flere og mere avancerede proteser og implantater og spekulationer om homo sapiens som blot et stade på vejen mod en posthuman fremtid tager til, er hybrider på ny genstand for forargelse og fascination.

Sif Itona Westerberg (1985, DK) bor og arbejder i København. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har bl.a. udstillet på ARoS Triennale og Odense Skulptur Triennale. Fountain er Itona Westerbergs første institutionelle soloudstilling.

Udstillingen er åben fra den 18. maj til den 15. august i hele bibliotekets åbningstid.

Læs mere på http://tranen.nu/

Tags