Børns egen læselyst

Børn ved, at det er vigtigt at læse, men tvang hjælper ikke på deres læselyst. Og det er vi nødt til at tale om og tage alvorligt.

Marts måned er dedikeret til at høre børnenes egne stemmer. Derfor har de danske biblioteker, i samarbejde med eReolen Go,  spurgt over 130 børn mellem 10 og 13 år, hvad der har indflydelse på deres lyst og engagement til at læse.

Vi voksne prøver, det bedste vi kan, men læsetvang uden anden motivation virker ikke – den kommer hvert fald med en masse afledte negative effekter. Vi ved godt, det er svært at ændre læsekulturen, men nu skal vi sammen starte samtalen og være nysgerrige på børnenes perspektiver. 

Jamen børn skal jo læse?

Selvfølgelig skal de det. Og snakkene med børnene viser også, at børn udmærket ved, at det er vigtigt at læse. Men den måde læsningen i dag kobles med tvang i børnenes bevidsthed har så mange negative eftekter, at vi må spørge os selv, om det er den rigtige vej? I stedet skal vi være nysgerrige på, hvordan vi skaber en positiv læsekultur med udgangspunkt i børnenes livsverden.

Børns læsekulturer i hele barnets liv, både skole, fritid og hjemme - så det er en samtale vi skal have på tværs. Og vi skal starte med at tage børnenes perspektiver alvorligt.

Det starter med børnene

Denne læsekampagne er en del af projektet Det starter med børnene, hvor 44 af landets biblioteker og eReolen Go har gjort det til en fælles mission at bidrage til en fornyet læsekultur gennem børneinddragelse som strategi og metode.