Hjerte i bog

10 bøger fra 10 mikroforlag

14.11.22
Mikroforlagene pibler frem i det litterære landskab i disse år, og de producerer masser af kvalitetslitteratur. Her er 10 mikroforlagsbøger, som absolut er værd at kaste sig over.

Den 19. november er der mikroforlagsdag på Gentofte Hovedbibliotek, hvor du kan møde en række mikroforlag og deres forfattere. Det er gratis at deltage, og der er garanti for masser af litterær inspiration.

Book billet til mikroforlagsdagen her

Bogforside Fugle i felten

Fugle i felten

af Joar Tiberg, oversat af Emil Kjær Voss – udgivet af Forlaget Tredje September

Ved første øjekast ligner Joar Tibergs Fugle i felten en klassisk fuglehåndbog. Bogen indeholder et indholdsregister, ligesom hver tekst indledes med fuglens danske og latinske navne samt en silhuettegning.

Men når du begynder at læse teksterne, står det altså hurtigt klart, at Tiberg arbejder med en ganske utraditionel form, der placerer sig et sted mellem digt, essay og opslagstekst. Det er ikke kun en fuglehåndbog, men det er også en poetisk én af slagsen.

Lån Fugle i felten her

Bogforside Dengang da jeg var pige

Dengang da jeg var pige

af Knud Petersen – udgivet af Forlaget Ti Vilde Heste

Dengang da jeg var pige er Knud Petersens erindringer om sin ungdom i Københavns homoseksuelle arbejderklassemiljø i 1910’erne og 1920’erne.

Da den purunge, forældreløse Knud tilfældigt møder den bramfri hanpige Alvilda på et pissoir, bliver han hvirvlet ind i en helt ny verden med mandejagt på Nørrevold, hanpigeballer og muntre timer hos Mutter Røv i Gothersgade.

En københavnsk underverden, hvor man kun kender hinandens hanpigenavne, hvor skam, tabu, prostitution, længsel og savn er evige livsledsagere, og hvor man overlever hverdagens kummer på trods.

Lån Dengang da jeg var pige her

Bogforside Alt det vi fejler

Alt det vi fejler

af Tina Frank – Udgivet på Forlaget Ekbátana

Alt det vi fejler er en rå og smuk fortælling om fire generationer. Om omsorg og varme, had og skyld. Om kronisk sygdom, skønhedsoperationer og Vesterhavet.

Med sort humor og kølig poesi undersøger bogen det, vi giver videre til hinanden: arv, genetik, sygdomme og en længsel efter at bryde fri. Men er mønsterbrud overhovedet muligt? Og kan vi skille os af med alt det vi fejler?

Lån Alt det vi fejler her

Bogforside Testo junkies

Testo Junkie 

af Paul B Preciado, oversat af Maria Catalina Heitmann og Maria Cariola – udgivet af Forlaget Aleatorik

I Testo Junkie begynder forfatteren Paul B. Preciado at tage testosteron, ikke som led i en kønsbekræftende behandling, men som ethvert andet reguleret stof, hvilket igangsætter en ustoppelig kaskade af tænkning og begivenheder.

Om den juridiske og lægevidenskabelige regulering af narkotika, en ny historieskrivning for de 'farmakopornografiske' samfund, et intimt forhold til Virginie Despentes, den sexede forbrugskapitalismes rødder i Playboy, opdagelsen af kønshormonerne, de første forsøg med p-piller i Puerto Ricos slumkvarterer, feminismens historie, AIDS-krisen og dildoer.

Lån Testo Junkie her

Bogforside Det store selskab

Det store selskab

af Jens Kæmpe – udgivet af Det Københavnske Forlag Cris og Guldmann

Det store selskab består af to dele. Den første del er en rejsedagbog fra Cagliari på Sardinien, hvor digteren oplever en skræmmende dissociation og er ved at gå til i middelhavsbyens gule gader.

I anden del opsøger digteren en eremitisk tilværelse tæt på naturen for at gå i forbindelse med den, hvilket også sker delvist. Digtene bliver her mere lyriske og mindre prosaiske, og digteren overvældes af guddommelige naturfantasier og hjemsøgende minder/flashbacks fra det liv, som går forud.

Lån Det store selskab her

Bogforside Ensomhedens interval

Ensomhedens interval

af Kajsa Balk-Møller – udgivet af Forlaget Møllegades Boghandel

En pige tilbringer en sommer hjemme med sine forældre, tvillingebrødre og familiens hunde. Hun keder sig, kalder sig Haha og længes efter timerne hos sin cellolærer.

Snart overtages familiens verden af Hahas fantasi og vilje, der begynder at styre relationer og hierarkier imellem insekter, sanser og planter såvel som familiemedlemmer. Bogen er et forvrænget eventyr befolket af vildfarne stokroser, tyggegummidyr sat fast under bordpladen, fluer, silkekjoler og en grådig tante.

Lån Ensomhedens interval her

Endnu ikke på biblioteket

De næste fire bøger er absolut også en læsning værd – desværre kan du endnu ikke låne dem på biblioteket, men derfor skal du ikke snydes for anbefalingerne.

Bogforside Demeters latter

Demeters latter

Af Sofie Isager Ahl – udgivet på Laboratory for Aesthetics and Ecology

Demeters latter begynder hos landbrugets gudinde og den sorg, hun oplever ved tabet af sin datter. Jorden goldes og hungersnøden tager til. FN skriver, at vi kun har knap tres år igen, før vi ikke længere har muldjord tilbage at dyrke vores afgrøder i.

Gennem møder med en række glemte og ødelagte arketyper – frugtbarhedsgudinder, komødre og fertilitetsikoner – følger vi Demeter i hendes søgen efter et sted, hvor livet kan fortsætte. Demeters latter gør myterne til varsler.

Bogen blander forskellige teksttyper og et poetisk billedmateriale for at skabe en åbning mod de historier, der kan fortælles nu, hvor ørkenerne breder sig og klimaforandringerne tager til.

Bogforside Under indflydelse

under indflydelse

af Fie Martens Ljungmann – udgivet på Forlaget Basilisk

under indflydelse er et forsøg på at genkalde, forstå og komme videre fra et sygdomsforløb med kræft. Digtet handler om den ensomme sygdomserfaring og ønsket om at forbinde sig til omverdenen efter raskhedserklæringen.

Ordene fordeler sig viltert på siderne, skvulper rundt i hospitalssaftevand, kemovæske, kropsvæsker, alkohol, blåt skyllemiddel og et hav, der griber jeg'et, når det svæver ud gennem et vindue, der dukker op i væggen.

Bogforside Franzas bog

Franzas bog

af Ingeborg Bachmann, oversat af Thomas Skovmand – Udgivet af Forlaget Sidste Århundrede

Ingeborg Bachmanns ufuldendte roman Franzas bog begynder med den unge arkæologistuderende Martin Ranner, der kort før sin afrejse til Egypten har modtaget et kryptisk telegram fra sin storesøster Franza: Hun er flygtet fra sin ægtemand, den verdensberømte psykiater Leopold Jordan, der kontinuerligt udøver forsøg på sin unge kone.

Martin finder hende på afgrundens rand i deres barndomshjem i provinsen Kärnten. Franza taler i vildelse, og hendes fine natkjole er forvandlet til en sølle klud. Blandt sine få ejendele har hun et falsk pas, der skal hjælpe hende med at undslippe sin magtfulde mand og flygte med Martin til Egypten.

Bogforside Et kort over døren

Et kort over Døren der gjorde tilbagevenden umulig

af Dionne Brand oversat af Mikas Lang – udgivet af OVO press.

Hvor kommer jeg fra? Hvad vil det sige at høre til? Disse enkle, men overvældende spørgsmål er udgangspunktet for Dionne Brands Et kort over Døren der gjorde tilbagevenden umulig – et poetisk hybridværk, som undersøger sorthed, nærmere bestemt den sorte diasporas fornemmelser af tilhør og hjem.

Bogen er en både essayistisk, selvbiografisk og poetisk meditation over Døren. Dionne Brand trækker på kartografi, barndomsminder, rejser, revolution og litteratur i sin uafrystelige undersøgelse af de skiftende grænser for hjem og nation.

Materialer