Jonas Eika vinder Nordisk Råds Litteraturpris

Jonas Eika får prisen for sin nyskabende og samfundskritiske novellesamling ’Efter solen’, som stiller skarpt på den globale krise og beskriver virkeligheden på en ny og overraskende måde. 

Den prestigefyldte pris blev overrakt tirsdag aften til Nordisk Råds session i Stockholm. I juryens motivering lød det, at Jonas Eika får prisen for "sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen". 

En bevæget forfatter takkede for prisen, og han takkede:

dem jeg laver politik og litteratur med, dem jeg organiserer mig sammen med. Bogen, som får den her pris, findes også på grund af dem.”

Jonas Eikas humanistiske og aktivistiske livssyn trådte mere og mere frem i talen og blev koblet til troen på litteraturens kraft:

"Jeg tror, at der i litteraturen findes en drøm om et sprog der ikke kræver glemsel for at betyde noget. Et sprog der er på højde med verden, i al dens undertrykkelse og fortvivlelse, men samtidig åbent for det ubestemmelige, det uudsigelige, som findes i alle ting, og hvorfra en ny orden kan komme."

Derefter bevægede Eika sig over i en modig kritik af de nordiske regeringer, særligt den danske statsminister Mette Frederiksen, som sad på første række i salen. Talen havde en stærk agenda i forhold til især flygtningepolitikken og førte til både applaus og korslagte arme. Ligesom da klimaaktivisten Greta Thunberg tidligere på aftenen via stedfortræder takkede nej til at modtage miljøprisen, delte Jonas Eikas politiske tale vandene. Talen har allerede skabt debat i offenligheden og vil uden tvivl gå over i historien. 

Man kan sige, at Jonas Eika brugte sin taletid på at at gøre det, der fra flere sider er blevet efterspurgt fra politisk hånd - nemlig at blande sig aktivt i den politiske debat.

Jonas Eikas litterære nybrud

Midt i debatten om Eikas politiske talen skal vi ikke glemme novellesamlingens litterære kvaliteter, der er grunden til, at han har modtaget den fornemme pris.

Novellerne "minder os om, at litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til", som det lyder i juryens motivering.


Jonas Eika har allerede modtaget flere danske priser for Efter solen, som blot er hans anden bog. Han debuterede i 2015 med den kritiske arbejdspladsroman Lageret Huset Marie, som han fik Munch-Christensens debutantpris for. I 2018 fulgte 'Efter Solen', og her bevæger Jonas Eika sig fra den socialrealistiske romandebut over i samfundskritisk science fiction. De fabulerende noveller svæver mellem fantasi og virkelighed og viser de økonomiske strukturer, der styrer verden.

Virkningerne af den globale krise beskrives gennem sansninger og syrede syner, som sammen med billeder, der hele tiden knopskyder og skaber nye sammenhænge, trækker læseren med ind i en anden og foruroligende verden. Novellerne er overrumplende og i deres utraditionelle sci-fi-agtige og dystopiske stemning helt unikke i dansk litteratur.

Der er et særligt drive og en seksuel energi i novellerne, hvor man som læser bliver trukket med ind i en anden verden. Jonas Eika er med sin magiske og apokalyptiske novellesamling en af den unge generations mest eksperimenterende stemmer. Novellerne burde være obligatorisk læsning for både gymnasieelever og politikere!

Prisvinder fra et mindre kvalitetsforlag

Den 28-årige forfatter er den yngste nogensinde, som modtager den prestigefulde pris på 350.000 kroner. Derudover er det bemærkelsesværdigt, at det er første gang, vi har en dansk vinder, som udkommer på et lille forlag, nemlig kvalitetsforlaget Basilisk, som har til huse i en kælder i Nansensgade. Forlagets redaktion består blandt andet af de anmelderroste forfattere Peter Højrup, Majse Aymo-Boot, Martin Larsen og Pejk Malinovski.

Det peger på den tendens, at stadig mere af den eksperimenterende litteratur udvikles på små forlag. Den samme tendens så vi for en måned siden, da alle bøgerne på shortlisten til Munch Christensens debutantpris kom fra små forlag. En af årets to debutantprisvindere, Molly Balsby, var da også fra forlaget Basilisk, som har udgivet Efter solen.

Selv om Jonas Eika tidligere har modtaget Montanas Litteraturpris, Michael Strunge-Prisen, Den svære Toer-prisen og Blixenprisen for novellesamlingen var det en overraskelse for mange, at han løb med prisen. Den anden danske kandidat, Helle Helle, der er meget populær hos både kritikere og læsere, var i offentligheden og i blandt andet Politiken på forhånd udråbt som en af favoritterne til årets pris. Det er blot to år siden, at Danmark sidst løb med prisen, nemlig da Kirsten Thorup vandt prisen for romanen Erindring om kærligheden.

Fra Litteratursiden.dk

Biblioteket anbefaler

Læs litteraturformidler på Gentofte Bibliotekerne Christine Fur Fischers anmeldelse af Jonas Eikas 'Efter solen' her. 

Materialer