Bogen kommer
Bogen kommer

Livskvalitet bragt lige til døren

21.06.16
Margaret Ward og Niels Kragh-Nielsen får begge leveret bøger til deres hjem via ordningen Biblioteket Kommer. Og det er ren livskvalitet for dem.

"Jeg kan ikke holde mig fra dem. Et liv uden bøger er ikke noget liv." Så kategorisk er Niels Kragh-Nielsen, når man spørger til hans forhold til bøger. Niels sidder i kørestol og har de sidste ti år ikke selv haft mulighed for at komme på biblioteket. Alligevel har han researchet til og skrevet en omfattende historisk bog, ’Straffe på livet’, der udkommer senere på året.

Én gang om måneden får Niels en kasse med bøger leveret hjem til sin lejlighed via Biblioteket Kommer. "Den ordning er hele forudsætningen for, at jeg kunne arbejde med den bog. Kombineret med research på nettet hvor jeg prøver at tyde præsternes kragetæer i 250 år gamle digitaliserede kirkebøger", fortæller han.

Når Niels benytter sig af ordningen er det en ring, der er sluttet. Han var nemlig selv bibliotekar og administrerede Biblioteket Kommer i Rødding, før han blev pensionist og fuldtidsforfatter.

Bøger som belønning og ven

Margaret Ward er også begejstret for bøger og får dem ligeledes leveret til sit hjem. "Jeg bruger det med at have en god bog, der venter som en belønning. Noget jeg gør mig fortjent til efter at have ordnet de kedelige ting, jeg også skal", som hun siger.

Inden Margaret blev for syg til at forlade sit hjem, var hun en meget flittig gæst på biblioteket. "Hvis jeg ikke var hjemme, så vidste min mand godt, at jeg ikke var ude at kigge på butikker eller sådan noget, men nede på Hovedbiblioteket. Og ærligt talt, så savner jeg det frygteligt, det er ikke specielt morsomt at blive gammel".

Men bøgerne er stadig en vigtig del af Margarets liv: " At læse en god bog svarer til at have en dialog med en kær ven og samtalepartner", som hun udtrykker det. Margaret arbejdede i 40 år som freelance rejsejournalist for blandt andet Alt for Damerne. Hendes læselyst går stadig i retning af rejsebeskrivelser, men også biografier, kunst- og arkitekturbøger ligger ofte på sofabordet. "Det er jo dejligt at blive underholdt og distraheret, men jeg vil også gerne blive lidt klogere", slutter Margaret.

Læs mere om tilmelding til ordningen Biblioteket  Kommer.

Mangler du en god bog til sommerferien?

Så får du Niels og Margarets bedste tip til liggestolen lige her:

Niels: "Fluefælden", Frederik Sjöberg

Sjöbergs bog ligger i krydsfeltet mellem essay og roman. Den er spøjs, charmerende og letlæst. Fluefælden handler om noget så aparte som svirrefluer,men emnet er underordnet, når skribenten
er eminent.

Margaret: "June Nights. Svend Asmussens liv i musik"

Jeg læste en artikel om ham i forbindelse med hans 100 års fødselsdag og bestilte bogen. Svend Asmussen fortæller med egne ord om sit liv som spillemand. Et vældig interessant liv, hvor hele verden var hans scene.

Materialer