Bibliotekspersonalet anbefaler bøger til julelæsning
Bibliotekspersonalet anbefaler bøger til julelæsning

Personalets bedste tips til julelæsning

12.12.16
Juletid er tid til varme drikke, uldne sokker og gode bøger. Her får du bibliotekspersonalets bedste bud på, hvad du skal lystlæse i juleferien.

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i juledagene, er biblioteket det helt rigtige sted at lede efter inspiration. Herunder kan du se, hvad personalet vil anbefale dig at læse op til jul, enten for at ramme den rigtige julestemning eller for at få en oplevelse, der vil leve i dig langt ind i det nye år. Find bøgerne på biblioteket, enten på hylderne eller som e-bog. Der er både bøger til børn og til voksne. 

Satire, skilsmisse og borgerret

Birgitte Kuld, Jægersborg Bibliotek

"Er du Erling Jepsen-fan, må du ikke gå glip af Gramhavet. I små afsnit fortæller forfatteren om folk og fæ fra sin barndom i Gram. Den er både satirisk og sjov. Trænger du til en ”moppedreng” (512 sider) i juleferien er Americanah af Ngozi Chimamanda Adichie et godt bud. Den handler om kærlighed og om sortes vilkår i USA. Handlingen foregår både i Nigeria og USA.

Maren Uthaug, kendt fra tegneserier bl.a i Politiken, har skrevet bogen Og sådan blev det. Vi følger en ung piges barndom i Nordnorge hvor hun er tæt på sin meget overtroiske mormor. Forældrene skilles, og hun kommer med sin far til Sønderjylland. Bogen er sjov, anderledes, usentimental  rørende, spændende, og den rummer gode personportrætter".

Stor fylde og stof til eftertanke på få sider

Dina Lemming, Hovedbiblioteket

"Julian Barnes' Når noget slutter er en lille roman med stor fylde og stof til eftertanke. Hvordan konstruerer man sin egen ungdom, når man tænker tilbage som voksen? Tænk hvis man tog grueligt fejl af, hvad ens egen rolle egentlig var i fortidens begivenheder".

Bliv udfordret på udtalen

Ida Sondrup, Ordrup Bibliotek

"Tungebrækkerbetet af Ulla Selfort er en fantastisk bog for forældre med børn i alderen 4-7 år. Der er nogle virkelig sjove og snørklede ord i bogen, som både børn og voksne vil have svært ved at sige hurtigt. Hele familien griner, når vi læser den højt derhjemme -  så hvis man gerne vil prøve noget andet end Halfdan, så er denne bog et godt bud!"

Julestemnings-garanti

Helle Friis Appelby, Hovedbiblioteket

"Det bliver ikke jul i min familie uden vi har læst Selma Lagerlöfs Legenden om juleroserne, Astrid Lindgren: Jul i Bulderby og H.C Andersens Den lille pige med svovlstikkerne".

Julemysterier for tweens

Pi Rasmussen, Jægersborg Bibliotek

"Jostein Gaarders Julemysteriet er en spændende bog i 24 kapitler om en pige, der forsvinder og om en rejse i tid og sted. Den sætter gang i refleksioner over julen for både store og ’små’. Fra ca. 12 år – og så egner den sig godt til højtlæsning”.

Fabelagtige billedbøger i eventyrlige universer

Maria Bruun, Hovedbiblioteket

”I bunken af yndlingsjulebøger ligger Bill Peets Historien om julemandens sæk. Og kender du ikke Bill Peet – eller har du måske bare glemt hans skønne billedbøger – så er det en oplagt mulighed at (gen-)opdage dem. Der er den rare Dragen Drufus som slet ikke er farlig men bange for kongens mænd, der er hunden som bliver forvandlet til Humpeligimpen, da den møder en heks i skoven, der er Karoline og Katinka om venskabet mellem katten og veteranbilen, eller Byrial det lille bjergfår, hvis alt for lange horn gør livet i bjergene livsfarligt og mange, mange flere."

Lindgren, sorg og julegrin

Marianne Skou Christensen, Hovedbiblioteket

"I Astrid Lindgrens Julefortællinger får du en samling dejlige julehistorier fra før verden var af lave. Her er både den om Emil der giver al mors julemad til de fattige, historien om hvordan han med hestevogn kører Alfred til lægen i en frygtelig senstorm og redder sin bedste vens liv. Du kan også læse om, hvordan lille Lisbet skaffer et juletræ til familien, og hele Bulderby lugter af jul og hygge

Jul i skoven er en ny herlig julehistorie for alle barnlige sjæle fra 3 år om nissen Vrisse og kaninfamilien i skoven. Ulf Stark og Eva Eriksson tegner og fortæller om forventning, juleglæde, traditioner og venskab og julestemningen sniger sig frem

Frederik Backmanns Min mormor hilser og siger undskyld er en meget fin historie for voksne om 8-årige Elsa der mister sin bedste ven, mormor. De svære emner død, sorg og mobning skildres så humoristisk og hjertevarmt, at fortællingen er perfekt til nogle gode livsbekræftende timer i sofaen med både latter og tårer

Skal du have et godt julegrin sammen med hele familien er Max Pinlig og den store julefred et godt bud."

Masser af romaner til dage under slumretæppet

Therese West Boardman, Hovedbiblioteket

  1. "Legenden om juleroserne er et af Selma Lagerlöfs mest kendte og elskede eventyr, som hører julen til. En smuk og tidløs fortælling om troens og godhedens styrkende kraft. Perfekt til oplæsning for både voksne og større børn. 
  2. Göran Tunströms Juleoratoriet er en eget smuk familieroman fra Värmland, der med udgangspunkt i en opførelse af Bachs juleoratorium, fortæller om tre generationer. Poetisk og gribende bog om sorg, længsel, kunst og kærlighed.
  3. Marit Tusviks Dejlig er jorden er en poetisk og sansemættet erindringsroman om fortællerens tidlige barndom i 1950erne i en lille norsk fjordby. En hyldest til livet, men også en beskrivelse af tilværelsens smerte og forgængelighed.
  4. Ida Jessens En ny tid er et meget fint og rørende kvindeportræt og samtidig et unikt portræt af et lille jysk samfund (Thyregod 1904-1932). Lilly skal redefinere sig selv efter mandens død og finde sin egen plads i tilværelsen.
  5. Jón Kalman Stefánssons Fisk har ingen fødder er en smuk og poetisk roman om en islandsk slægts historie i tre generationer. Et flot panorama over Islands kultur og historie gennem de seneste hundrede år, hvor naturens kræfter hænger nøje sammen med menneskets drifter og samfundets udvikling.
  6. Michael Ondaatjes Kattens bord er en meget underholdende og humoristisk roman om den 11-årige dreng Michael, som i 1954 skal rejse alene fra Ceylon til London. Den 21 dage lange sørejse bliver en eventyrlig opdagelsesrejse for den unge dreng. Interessant tidsbillede og meget farverigt persongalleri.
  7. Eugen Ruges Cabo de Gata  er en fin lille livsfilosofisk roman, der hylder det enkle liv. Om at forlade sit tidligere liv. Om at rejse af sted uden et egentligt mål for til sidst at havne i et lille fiskerleje ved Middelhavskysten. Meget velskrevet bog om at finde ro og blive forbundet med et sted."

Reservér bøgerne i listen nedenfor - og bed os endelig om endnu flere anbefalinger. 

Materialer